Srijeda, 1 Maja, 2024
Rubrika:

Milović i Radulović: Poništenje Ukaza o raspuštanju skupštine protivno Ustavu, odluku može donijeti samo sud

Advokat Radulović ističe da je i laicima jasno da Skupština nema ovlašćenja da donosi takve odluke

Ukoliko bi Skupština, kako se spekuliše ovih dana, poništila Ukaz o raspuštanju parlamenta, predsjednik nema obavezu da takvu odluku potpiše, poručuju iz Pokreta Evropa sad. To bi, ocjenjuje za Radio Crne Gore Andrej Milović, bilo protivno Ustavu. I advokat Veselin Radulović smatra da bi to bila gruba zloupotreba ovlašćenja, jer takvu odluku, upozorava, može donijeti samo sud.

“Sa političkog aspekta, bio bi to potez političkih očajnika koji žele da pobjegnu od izbora svjesni da će im građani 11. juna na izborima politički presuditi i ocijeniti ih, onako kako treba da budu ocijenjeni, za minuli rad u protekle dvije i po godine”, kazao je funkcioner Evrope sad Andrej Milović.

Kada je riječ o pravnoj dimenziji priče stvar je jasna, podvlači Milović.

Skupština je, ističe, de facto i de jure raspuštena.

“Ni aktuelni, ni budući predsjednik Crne Gore nemaju pravnu obavezu da takav akt Skupštine uvaže, niti potpišu zato što je to protivustavno s pozicije ovlašćenja Skupštine. Prema Ustavu, Skupština nema nadležnost da stavi van snage Ukaz predsjednika Crne Gore. Samim tim, to bi bio ništavan pravni akt koji ne obavezuje ni jednog predsjednika, ma ko to bio”, precizira Milović.

Advokat Radulović ističe da je i laicima jasno da Skupština nema ovlašćenja da donosi takve odluke.

“Skupština, čak i da nije raspuštena, nema ovlašćenja da donosi takve odluke i da utvrđuje da je bilo koji akt koji je neki drugi organ donio nezakonit, jer je to posao sudske vlasti. To je, po mom mišljenju, još jedan pokušaj dijela parlamentarne većine i izvršne vlasti da što duže ostanu na vlasti”, ističe Radulović.

On napominje da ukoliko bi se takav akt eventualno usvojio to bi bila gruba zloupotreba, kojom bi se ušlo u zonu krivične odgovornosti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Huso
23.04.2023-17:30 17:30

Uplasili su se od EVROPA SAD  znaju da starim nacionalistima prijeti od Gradjana-ki CG  podrska kojima se svira kraj -EVROPA SAD -Mladi obrazovani bez nacionalizma to je jedini u potonji cas spas CG  ima da ih EVROPA SAD rasturi Svaki dan sve jaca i jaca tako da ove male partice ce nestati sve je to vec rijeseno I PRESLO U EVROPA SAD  !

Neko tamo
23.04.2023-17:48 17:48

Husoo Evropa sad je srpski vucicev projekat da svetosavska kopilad potpuno nam preuzmu drzavu
Evropa sad je na strani dfa a protiv dpsa joanikije micpvic je 2 puta cestitao milatovicu pobjedu
Milatovic spajic i ostala druzina du vjernici SPC
A poslati su po zadatku iz Srbije danaprave program sa povecanjem plata iz zaduzivanja od 200eura vise iako je inflacija 5 puta veca da bi prikupili odlucujuce glasove i tako dfom demokratama naprave 2/3 i samim tim Obrisu Crmu Goru

Huso
23.04.2023-19:52 19:52
Reply to  Neko tamo

Neko tamo ne razumijes sto sam napisao -Da ponovim-URA SNP-Seseljevi Demokrate -SPP- Prava CG Cetnik Milacic te nacionalisticke partice ce EVROPA SAD da zbrise sa liste da imamo zdravu I skolovanu VLADU koja ce Ugasiti nacionalizam – mrznju -prijetnju prema drugim narodima CG i postovati  USTAV i sve sto se zove CRNOGORSKO  Vidis da EVROPA SAD postuje USTAV CG I  Gos Djukanovica odluku koju bi ovi htjeli da poniste !