Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Milović-Gorjanc Prelević: Stručna pomoć NVO veoma dobrodošla

Milović je istakao da je uključivanje stručnjaka iz nevladinih organizacija u radne grupe za izmjene i dopune Zakonika o krivičnom postupku i Krivičnog zakonika od suštinskog značaja s obzirom na ograničenja u kadrovskim i tehničkim resursima

Današnji sastanak između ministra pravde Crne Gore, Andreja Milovića, i izvršne direktorice NVO Akcija za ljudska prava, Tee Gorjanc Prelević, obilježen je konstruktivnim dijalogom i iznošenjem ključnih teza u vezi sa predstojećim reformama u pravosuđu.

Milović je istakao da je uključivanje stručnjaka iz nevladinih organizacija u radne grupe za izmjene i dopune Zakonika o krivičnom postupku i Krivičnog zakonika od suštinskog značaja s obzirom na ograničenja u kadrovskim i tehničkim resursima, te da je to veoma dobrodošla pomoć u procesu reformi.

“Posebno je naglašena potreba za promjenom Ustava kako bi se prilagodio novim potrebama Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Gorjanc Prelević predstavila je primjedbe NVO Akcija za ljudska prava u vezi sa nacrtima zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, Zakona o državnom tužilaštvu, Krivičnog zakonika, Zakonika o krivičnom postupku i Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.

Ona je istakla da se HRA zalaže da se u obzir uzmu preporuke međunarodnih nadzornih tijela i Venecijanske komisije, kao i Komiteta protiv torture UN (CAT) i  Evropskog komiteta za sprječavanje torture (CPT) koje je Crna Gora dobijala od 2013. do  2023, a na koje je i HRA ukazivala – da sva djela koja dovode do torture ne zastarijevaju.

Među tim djelima se, osim mučenja, nalaze i iznuđivanje iskaza i zlostavljanje.

“Takođe, HRA je predložila uključivanje Istanbulskog protokola u Zakonik o krivičnom postupku kako bi psihijatrijsko vještačenje bilo obavezno u slučaju sumnje u iznuđivanje iskaza, zlostavljanje ili torture, propisivanje obaveznog snimanja iskaza kod državnog tužioca odnosno u policiji i skraćenja vremenskog perioda od 24h u kome policija dovodi lice lišeno slobode državnom tužiocu u cilju jačanja garancija protiv torture Zakonikom o krivičnom postupku”, ističe se.

Ministar Milović i izvršna direktorica HRA saglasili su se da su uslovi u Istražnom zatvoru krajnje neadekvatni jer krše ljudska prava pritvorenika, a ministar je potvrdio angažman Vlade na proširenju kapaciteta i poboljšanju uslova.

Sastanak je zaključen sa zajedničkom notom o važnosti dalje saradnje između Vlade Crne Gore i NVO Akcija za ljudska prava u ostvarivanju ciljeva pravosudnih reformi i unapređenju ljudskih prava, a posebno u pogledu razmatranja uslova za sprovođenje vetinga.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Termofor
28.11.2023-20:39 20:39

Vjerska zaglupljenost i poltronstvo nema veze sa ogranicenim resursima sto je sramno vrijedjanje struke i fakulteta . Nema veze nijesu bolje ni zasluzili. Eh Ja te u okice gledim i umilno laźem a ti znas da je to sve zbog, zbog șever śeveroistoka. O kuku nama sa her Flikom i drFranzom

solo
29.11.2023-08:08 08:08

Miloviću, koliko će GRAĐANE CRNE GORE, košćtati ova tvoja konsultacija sa TEOM? MOŽDA IZMEĐU 100 I 500 MILIONA? A TEA TO STRUČNO RADI VEĆ DECENIJAMA! FANTASTIČNA JE SA CIJENAMA! TAKVI KADAR TREBA VLADI VAN VLADE!