Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Milatović: Znamo da imamo snažnu i nedvosmislenu podršku Hrvatske da Crna Gora postane prva naredna članica evropske porodice

''Veoma cijenimo podršku koju nam Hrvatska kontinuirano pruža kako bismo ubrzali naš evropski put. Crna Gora ostaje posvećena dobrosusjedskim odnosima i regionalnoj saradnji kao jednom od ključnih vanjskopolitičkih prioriteta. Znamo da imamo snažnu i nedvosmislenu podršku Hrvatske da Crna Gora postane prva naredna članica evropske porodice''

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na poziv predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića boravi u zvaničnoj posjeti toj zemlji. On je uz vojne i državne počasti dočekan u Zagrebu gdje je imao tete-a-tete razgovor sa predsjednikom Milanovićem, nakon čega je upriličen i sastanak delegacija dvije države.

„Crna Gora i Hrvatska imaju odlične i prijateljske odnose, i brižljivo ih njeguju uz obostranu želju za jačanjem partnerstva na političkom i ekonomskom planu. To potvrđuju i učestali susreti na najvišem nivou. Koristim ovu priliku da zahvalim predsjedniku Milanoviću na pozivu i srdačnoj dobrodošlici i da mu uputim poziv za uzvratnu posjetu Crnoj Gori tokom naredne godine“, kazao je predsjednik Milatović.

On je istakao da je riječ o prvoj zvaničnoj posjeti zemlji članici Evropske unije i da su dobrosusjedski i saveznički odnosi dvije zemlje u okviru NATO alijanse odlična platforma za dalji podsticaj međusobne saradnje i podršku Hrvatske ubrzanju evropskih integracija Crne Gore.

„Veoma cijenimo podršku koju nam Hrvatska kontinuirano pruža kako bismo ubrzali naš evropski put. Crna Gora ostaje posvećena dobrosusjedskim odnosima i regionalnoj saradnji kao jednom od ključnih vanjskopolitičkih prioriteta. Znamo da imamo snažnu i nedvosmislenu podršku Hrvatske da Crna Gora postane prva naredna članica evropske porodice“, saopštio je predsjednik Milatović.

Naglasio je da se intenzivna saradnja u brojnim oblastima od zajedničkog interesa treba ojačati, posebno u oblasti ekonomije.

Foto: Kabinet Predsjednika

Kazao je da očekuje skoro potpisivanje više memoranduma o saradnji između dvije zemlje i održavanje zajedničke sjednice dvije Vlade, kako bi se dalje unaprijedili odnosi u oblastima od zajedničkog interesa, na korist privrede i građana.

Predsjednik Milatović je saopštio da hrvatska nacionalna manjina u Crnoj Gori i crnogorska nacionalna manjina u Hrvatskoj daju veliki doprinos multietničkom i multikulturalnom skladu dvije zemlje i da ga raduje što, nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, hrvatska zajednica ima svog predstavnika u Parlamentu.

Na sastanku dva zvaničnika vođen je iskren i otvoren razgovor u dijelu otvorenih pitanja između država koja već decenijama opterećuju njihove odnose.

Foto: Kabinet Predsjednika

„Ja sam ova pitanja naslijedio od svojih prethodnika i učiniću sve da se zatvore tokom mog mandata i prije učlanjenja Crne Gore u EU. Ta pitanja su u nadležnosti dvije Vlade i želim da kao Predsjednik ohrabrim nastavak dijaloga u cilju iznalaženja održivih rješenja. Ova pitanja ne smiju opterećivati naredne generacije i smatram našom dužnošću i obavezom da ih oslobodimo tereta prošlosti i omogućimo im da njeguju dobrosusjedske odnose, regionalnu stabilnost i zajedničke evropske vrijednosti“, zaključio je predsjednik Milatović.

Foto: Kabinet Predsjednika

Dio zvanične posjete, na poziv predsjednika Milanovića biće organizovan na Brionima, gdje će predsjednik Hrvatske u čast predsjednika Milatovića prirediti svečanu večeru u Vili Jadranka.

Predsjednika Milatovića u Zagrebu očekuju i sastanci sa predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem i predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem.

Uz jačanje bilateralne i dobrosusjedske saradnje, zvaničnom posjetom Hrvatskoj predsjednik Milatović nastavio je i niz posjeta zemljama EU u cilju ubrzanja evropskog puta Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve