Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Milatović: Proteklu godinu obilježio niz pozitivnih pomaka na evropskoj agendi

Milatović je domaćin samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Podgorici

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović domaćin je samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Podgorici, kojim se završava predsjedavanje naše zemlje ovoj regionalnoj inicijativi.

“Današnjim sastankom zaključujemo godinu koja je donijela brojne izazove, koji su učinili još očiglednijom važnost bliske saradnje i partnerstva za trajnu stabilnost i otpornost jugoistočne Evrope”, poručio je Milatović na otvaranju samita.

On je ocijenio da je proteklu godinu obilježio niz “pozitivnih pomaka na evropskoj agendi”, otvaranje pregovora sa Skopljem i Tiranom, davanje statusa kandidata Sarajevu, Kišinjevu i nedavno, odobravanje vizne liberalizacije za Prištinu.

“Postavljena kao sveobuhvatni prioritet našeg predsjedavanja, evropske integracije ostaju glavni katalizator neophodnih političkih, institucionalnih, ekonomskih i bezbjednosnih reformi za aspirante iz našeg regiona i šire. Region mora da pronađe konsenzus kako bi zajedničkim naporima krenuo naprijed i ubrzao proces integracija. Članstvo u Evropskoj uniji, stoga, ne treba posmatrati kao jednokratnu riječ, već kao trajnu ravnotežu međusobne odgovornosti i benefita”, kazao je Milatović.

Podsjetio je da je Crna Gora nedavno obilježila 6. godišnjicu članstva u NATO-u i da se pridruživanje “Alijansi može posmatrati kao uvod u pristupanje države EU”.

On je rekao da je privilegija, da na samom početku mandata ima priliku da sa najvišim zvaničnicima učesnica SEECP-a razmijeni mišljenja o mogućnostima daljeg razvoja regionalne saradnje u okviru ovog značajnog foruma.

“Crna Gora pridaje veliki značaj jačanju regionalnih veza, a regionalnu saradnju posmatra kao preduslov ukupnog razvoja, stabilnosti i obezbjeđivanja boljeg kvaliteta života svih naših građana”, poručio je Milatović.

Saopštio je da su prijetnje proistekle iz invazije Rusije na Ukrajinu dovele bezbjednost na sam vrh regionalnih i evropskih političkih agendi i dodao da su članice SEECP-a duboko zabrinute zbog trenutnih tenzija u regionu, te da očekuje da će se kroz mir i dijalog doći do održivih rješenja.

“Crna Gora je prije samo tri godine doživjela prvu demokratsku tranziciju”, kazao je Milatović navodeći da se trajna stabilnost “ne može postići bez potpuno funkcionalne demokratije”.

Milatović je podsjetio da je moto predsjedavanja Crne Gore inicijativom “SEE of culture, SEE of cooperation” i da je veliki potencijal za intenzivniju saradnju i međusobno razumijevanje ugrađen i u kulturne veze koje zbližavaju učesnice SEECP-a.

Samitu na kome će biti usvojena zajednička Deklaracija, kako se navodi, prisustvuju visoki zvaničnici učesnica SEECP-a: predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, predsjednik Bugarske Rumen Radev, predsjednik Albanije Bajram Begaj, predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković, prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, potpredsjednik Vlade Moldavije Oleg Serebrian, ministar vanjskih poslova Turske Hakan Fidan, generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu, kao i predstavnici Evropske Komisije, Evropske Službe za spoljne poslove, Rumunije, Grčke i Slovenije.

Predsjedavanje SEECP-u od Crne Gore 1. jula preuzeće Sjeverna Makedonija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve