Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Milatović primio delegaciju američkog Senata: Crna Gora i SAD ostaju strateški partneri

''U fokusu razgovora bilo je jačanje bilateralnih odnosa dvije države ali i regionalne teme sa posebnim fokusom na aspekt bezbjednosti i ekonomije'', saopšteno je iz Kabineta Predsjednika

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović organizovao je radni ručak za delegaciju Sjedinjenih Američkih Država, predvođenu senatorkom Džin Šahin koja predsjedava Pododborom za Evropu u Odboru za vanjskopolitičke odnose američkog Senata i senatorom Piterom Velčom.

“U fokusu razgovora bilo je jačanje bilateralnih odnosa dvije države ali i regionalne teme sa posebnim fokusom na aspekt bezbjednosti i ekonomije”, saopšteno je iz Kabineta Predsjednika.

Milatović je izrazio zadovoljstvo odličnim odnosima Crne Gore i SAD-a i izrazio očekivanje da će se u narednom periodu oni dodatno osnažiti a Crna Gora postati najvažniji strateški partner Sjedinjenih Država na Balkanu.

“Pozdravljamo ponovno pokretanje prijedloga Zakona o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana od strane senatorke Šahin, čiji je cilj promocija saradnje među zemljama Zapadnog Balkana kao i njihova saradnja sa SAD-om. To je potvrda da su Sjedinjene Države suštinski posvećene Crnoj Gori i državama regiona”, kazao je predsjednik.

On je zahvalio na pomoći koju SAD pružaju u kontinuitetu Crnoj Gori, kako u oblasti šireg spoljnopolitičkog djelovanja, tako i reformama i jačanju kapaciteta crnogorskih institucija u domenu pravosuđa, bezbjednosti i odbrane.

“Cijenimo napore koje američki partneri preduzimaju u koordinaciji sa Evropskom unijom kako bi doprinijeli rješavanju otvorenih pitanja u regionu i nadamo se postizanju konstruktivnih rješenja. U tom smislu Crna Gora dijeli jednake ciljeve odnosno zalaže se za dobre regionalne odnose, kao i prosperitet i stabilnost cjelokupnog Balkana” saopštio je Milatović.

On je izrazio zadovoljstvo nedavnim susretom sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i iskazao očekivanje da će se njegova posjeta Americi realizovati u narednom periodu.

Američki senatori ponovili su da SAD podržavaju Crnu Goru na putu daljih reformi i da ostaju strateški partneri našoj zemlji u okviru NATO saveza. Konstatujući da su rezultati prošlih izbora pokazali jasnu želju više od 80 odsto stanovnika Crne Gore za priključenje EU, senatori su naglasili važnost formiranja vladajuće koalicije čiji članovi podržavaju temeljne evroatlantske vrijednosti.

U odnosu na napore koje senatorka Šahin preduzima u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, predsjednik Milatović je podsjetio na potpunu usaglašenost Crne Gore sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU u tom kontekstu, i kazao da je država još jednom potvrdila odlučnost i kontinuitet u pružanju podrške Ukrajini pridruživanjem Zajedničkoj deklaraciji G7 ali i njegovom preporukom da Crna Gora podrži Formulu za mir predsjednika Volodimira Zelenskog.

“Predsjednik Milatović je kazao da je Crna Gora posebno zainteresovana za jačanje ekonomskih odnosa sa SAD-om kroz dodatno privlačenje američkih investicija u oblastima energetike, turizma, poljoprivrede, infrastrukture i IT sektora.sad”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve