Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Milatović: Očekujem da naredna Vlada bude snažno evropski orijentisana, bez ikakvih krivina

Nakon sastanka sa visokim predstavnikom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku  i komesarom za proširenje i susjedstvo, predsjednik Crne Gore je istakao da je njegova prva zvanična posjeta Briselu još jedan korak naprijed ka onoj viziji Crne Gore kao punopravne članice EU

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović uvjeren je da će naša zemlja postati članica Evropske unije do kraja njegovog mandata, odnosno u narednih pet godina.

Nakon sastanka sa visokim predstavnikom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Žozepom Boreljom i komesarom za proširenje i susjedstvo Oliverom Varheljijem, Milatović je istakao da je njegova prva zvanična posjeta Briselu još jedan korak naprijed ka onoj viziji Crne Gore kao punopravne članice EU u narednom njegovom petogodišnjem mandatu.

“Mislim da su i poruke sa sastanaka bile upravo na tom fonu, zaista onako ohrabrujuće, podržavaju i pozdravljaju sve ove reformske planove koje Crna Gora ima u narednom periodu koje se prije svega tiču reforme pravosuđa i naravno unapređenja životnog standarda”, kazao je Milatović.

Ohrabruje, kaže, ono što je čuo na oba sastanka.

“Zaista mislim da postoji jedan dobar prostor da Crna Gora dodatno ubrzavajući svoj evropski put suštinski ispuni ovaj svoj strateški cilj i postane punopravna članica EU. Ono što želim da kažem je da sam iskoristio sastanke, posebno ovaj sa gospodinom Varheljijem da dodatno tražim finansijsku podršku u kontekstu reformskih procesa koji nas čekaju, a pogotovo onu podršku koja se tiče izgradnje naše infrastrukture i čini mi se da i u ime građana Crne Gore mogu slobodno da kažem da očekujem da naredna Vlada Crne Gore koja će se napraviti nakon parlamentarnih izbora bude snažno evropski orjentisana, bez ikakvih krivina, očekujemo i ja i građani Crne Gore i naravno naši evropski partneri da zaista Vlada “zasuče rukave” i da uradi sve što se od nje i očekuje”, kazao je Milatović.

Informisao je partnere u Briselu i o unutrašnjem dijalogu koji je započeo u kontekstu postizanja snažnog društvenog konsenzusa oko ovih važnih magistralnih pitanja.

“Mislim da u tom smislu zaista su dobijene sve pohvale i očekujem da sve ovo negdje rezultira i nekim praktičnim dobrim koracima do kraja ove godine kada će Crna Gora konačno dobiti jedan dobar izvještaj o napretku”, istakao je Milatović.

Milatović sa Boreljom

Na pitanje da li očekuje da Crna Gora može postati članica EU do kraja njegovog mandata, Milatović ističe da apsolutno očekuje.

“Naravno da to zavisi od svih nas, upravo u tom smislu, nakon ove podrške koju sam kao Predsjednik dobio od građana Crne Gore na osnovu promovisanja ideje i evropskih vrijednosti, očekujem negdje da će i Vlada koja bude bila napravljena biti suštinski i značajno proevropska, i ta Vlada naravno ima suštinski zadatak da što prije uradi sve ono što se od nje očekuje, što očekujem i ja kao Predsjednik, što očekuju i građani. Naravno da ću ja da dam svoj puni doprinos kako bi se procesi u društvu odvijali na ovom jednom evropskom fonu i na osnovu svega toga mogu negdje sa jednim optimizmom da kažem da će Crna Gora postati punopravna članica EU u narednom petogodišnjem mandatu”, naveo je Milatović.

Nije bilo razgovora o pridruživanju Crne Gore grupi zemalja koje će podržati formiranje specijalnog suda koji bi se bavio zločinima u Ukrajini 

Novinare je zanimalo i da li će se Crna Gora pridružiti grupi zemalja koje će podržati formiranje specijalnog suda koji bi se bavio zločinima u Ukrajini nakon ruske agresije.

“Nije bilo razgovora na tu temu. Ono što sam negdje prenio i mojim partnerima ovdje u Briselu je posvećenost Crne Gore apsolutno spoljnoj politici EU i u tom smislu je to naravno nešto što snažno podržava i Brisel i mislim da će se u narednom period kredibilitet naše spoljne politike sa reformom i naše diplomatske mreže dodatno poboljšati i povećati”, odgovorio je Milatović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve