Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Milatović: Nije dobro što će vlada biti manjinska, ni što u njoj nema Bošnjačke stranke

On je odgovarajući na pitanja nakon otvaranja Prve međunarodne konferencije „Montenegro Financial Markets” istakao da je uvijek govorio da je Crnoj Gori potrebna inkluzivna i stabilna vlada.

Drago mi je da smo dobili obrise kako bi vlada trebalo da izgleda. Ali nije dobro što nema Bošnjačke stranke,  i nije dobro što će vlada biti manjinska, ocijenio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

On je odgovarajući na pitanja nakon otvaranja Prve međunarodne konferencije „Montenegro Financial Markets” istakao da je uvijek govorio da je Crnoj Gori potrebna inkluzivna i stabilna vlada.

“Evo treći put je da će Crna Gora dobiti manjinsku vladu što pokazuje da možda nismo još demokratski zreli. Dobro je da će vlada imati podršku značajnog broja poslanika. Ima dobrih i manje dobrih stvari. Dobro je da će Crna gora negdje valjda dobiti vladu”, kazao je Milatović.

On je tvrdi da se nije miješao u proces formiranja vlade.

“Iznosio sam jasne političke stavove, a to je neophodnost vlade koja ima dovoljnu podršku u parlementu kako bi se desila sva imenovanja u pravosuđu, da bi se desio napredak na evropskom putu i vlada koja je inkluzivna. Odgovornost je na Spajiću”, istakao je Milatović.

Ne bi volio da je Picula zloupotrijebljen od nekih lokalnih političara

Komentarišući to što će se pitanje popisa u Crnoj Gori naći na dnevnom redu Evropskog parlamenta Milatović je rekao da ne bi volio da da je evrospki poslanik Tonino Picula zloupotrijebljen od nekih lokalnih politicara “da bude njihov mikrofon u Evropskom parlamentu”.

“To ne bi bilo dobro ni za Piculu. Mislim da Picula ima jasne stavove evropskih institucija prije svega Eurostata”, dodao je on.

Milatović napominje da ne bi volio da se ova tema popisa politizuje.

“Mislim da je Crna Gora demokratski zrela da sprovede popis. Da se stavi fokus na neke druge rezultate tog popisa, a to je koliko ljudi živi u Crnoj Gori, kakve su demografske karakteristike našeg stanovništva, informacije koje su nam potrebne da bi u narednom periodu znali da donosimo neke puno kvakitetnije politike za život naših građana. Poziv na bojkot popisa je poziv na protivzakonito djelovanje”, zaključio je on.

Evropski poslanici razmatraće danas amandman na Izvještaj o Crnoj Gori u kojem se navodi da popis stanovništva treba sprovesti kada se okonča politička nestabilnost. Amandman su podnijeli poslanici u EP Tonino Picula i Pedro Markez.

“Poziva se Crna Gora da sprovede dugo očekivani popis stanovništva i stanovanja u skladu sa standardima Evropske unije i međunarodnim standardima čim se politički zastoj u zemlji okonča, kako ovo važno pitanje ne bi bilo iskorišćeno kao još jedan izgovor za pojačavanje polarizacije društva“, piše u amandmanu koji je podnijet u petak.

Kako se dodaje, očekuje se da će popis biti sproveden na otvoren i transparentan način, bez političkog miješanja, uz pravilno brojenje svih priznatih nacionalnih manjina, bez straha od zastrašivanja ili gonjenja.

U prvom nacrtu izvještaja EP, koji je objavljen krajem juna, Crna Gora je pozvana da sprovede popis stanovništva i domaćinstava do kraja godine, u skladu sa EU i međunarodnim standardima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
17.10.2023-12:26 12:26

…čuš ,čuš mali Momo kaže ,da nije gosp.Picula zloupotrijebljen od lok.politicara -mali Momo se vinuo i zvanicnike EU da ponižava …svi su vec iz EU “snimili” malog Moma ,nema mu puta u Brisel-brzo ga je ugasio …mali sa” Oxsforda” hoce da se bavi politikom i sve vise bruka državu i vodi CG u ponor …
a mali “etnicki Crnogorac” !?