Nedjelja, 19 Maja, 2024
Rubrika:

Milanović: ”U ruke Mandušića Vuka biće svaka puška ubojita, neka je vječna Crna Gora”

Borite se, u smislu onoga – Boj ne bije svijetlo oružje, već ga bije srce u junaka. Ili kako je to napisao Njegoš-mrtvu glavu ne diže iz groba ni prekova svijetla džeferdara, neka je tvoja glava na ramenima, ti ćeš pušku drugu nabaviti, a u ruke Mandušića Vuka biće svaka puška ubojita! Neka je vječna Crna Gora

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović poručio je na svečanosti povodom 30. godišnjice osnivanja Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, da je crnogroski identitet poseban, jedinstven i neiskorijenjiv.

“Iako se moje prezime nalaze u brojnim crnogorskim plemenima, ja nemam nikakve veze sa crnogroskim identitetom. Mada taj identitet je nešto toliko posebno, osobito, jedinstveno i neiskorjenjivo, da delikatno stanje u kojem se vaša država nalazi, a nalazi se, naprosto ni na koji način po meni ne ugrožava opstojnost jedne ideje i jednog puta, koji je neminovno nezaustavljivo evropski. Evropska unija vas trenutno ignorira. Mi imamo iskustvo. Imali smo znanja i sreću. Sreća je bitan faktor o uspjehu. Imaćete podršku Hrvatske da se taj proces nastavi što prije, jer Vaša zemlja je postigla veliki uspjeh”, kazao je Milanović.

Predsjednik Hrvatske je kazao da je Crnoj Gori mjesto u EU, kao i da je dobro što je u NATO-u.

”To se ovih dana i nedjelja pokušava obezvrijediti i kompromitirati. Ja dobro znam o čemu se radi i o čemu govorim. Želim da jedna takva delikatna situacija ne ugrožava stabilnost Crne Gore. Čuvajte svoju kulturu i identitet. Ona je evropska. Ona je isto tako istočno hrišćanska. Ona je pravoslavna jer bez toga Gorski vijenac ne postoji. To je tijelo bez glava. Ona je sekularna i moderna”, navodi Milanović.

Govor je završio stihovima Gorskog vijenca.

“Borite se, u smislu onoga – Boj ne bije svijetlo oružje, već ga bije srce u junaka. Ili kako je to napisao Njegoš-mrtvu glavu ne diže iz groba ni prekova svijetla džeferdara, neka je tvoja glava na ramenima, ti ćeš pušku drugu nabaviti, a u ruke Mandušića Vuka biće svaka puška ubojita! Neka je vječna Crna Gora”, poručio je Milanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
22.12.2021-10:55 10:55

SVAKA ČAST G.MILANOVIĆU !
” Crna Gora je mala ka svaki vrh sto je mali ,da je veća nebi bila oštra .Postoje planine u koje su živjeli Crnogorci ,nijesu živjeli no se radjali a iz kamena se radja ono što je tvrdje od njega…”
DA JE VJEČNA !