Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Mesić: Etničke tenzije i nacionalizam dominirajuća su komponenta u regionu

On je istakao da je itekako svjestan ratova u regiji, ko je koga napao, a ko se branio, da je bilo ratnih zločina na svim stranama, te kako su ti ratovi ostavili teško nasljeđe

Da mi je neko prije 12 godina rekao da ću 2022. učestvovati u raspravi na temu porasta nacionalizma u regiji, vjerovatno mu ne bih vjerovao – možda bih mu rekao da je lud. Nažalost, realnost u kojoj živimo pokazuje i potvrđuje da bih s takvom reakcijom bio u krivu – poručio je bivši predsjednik Hrvatske Stipe Mesić na panelu o perspektivama političara i OCD socijaldemokratske orijentacije u okviru Podgoričkog plenuma – Quo Vadis Balkan?, koji su organizovali Centar za građansko obrazovanje (CGO), Regionalna akademija za razvoj demokratije (ADD) i fondacija Fridrih Ebert(FES).

– Upravo ono protiv čega sam se kao predsjednik uporno borio pokazalo se sposobnim odoljeti – tada ostvareni uspjesi bili su samo privremeni. Ne samo da su etničke tenzije i nacionalizam odoljeli nego su se i ponovo uzdigli i pretvorili u dominirajuću komponentu mozaika događanja na jugoistoku Evrope. Čini mi se da je jedan od osnovnih uzroka to što su u državicama nastalim na ruševinama Jugoslavije vladajuće elite zaključile kako će najlakše prikrivati svoju neposobnost, isprepletenost s korupcijom i nerijetko kriminalom – usmjerujući ih na neprijatelja, postojao taj neprijatelj ili ne – kazao je Mesić.

On je istakao da je itekako svjestan ratova u regiji, ko je koga napao, a ko se branio, da je bilo ratnih zločina na svim stranama, te kako su ti ratovi ostavili teško nasljeđe.

– Zahtjevam od onih koji dobijaju povjerenje birača da rade na prevladavanju nepovjerenja i mržnje ponovnim uspostavljanjem povjerenja – to sam u mojih 10 godina u vrlo konstruktivnoj i plodnoj saradnji sa NVO nastojao postići. Rezultata i pomaka je bilo, ali onima koji su se u devedesetima dohvatili vlasti i rigidnog nacionalizma normalizacija nije odgovarala – kazao je Mesić.

Prema njegovim riječima, oni su shvatili da nastavljanje i jačanje nacionalizma sa primjesama šovinizma i rasizma, mogu vratiti i trajno zdržati vlast u svojim rukama.

– Spretnim korištenjem društvenih mreža i konstrolisanih medija, a uz dušnu podršku, kako iskrenih fanatika, tako i oportunista koji se okreću kako vjetar puše, stvaraju atmosferu stalnog i rastućeg straha i uče javnost da sve drukčije od njih treba mrzjeti – ocijenio je Mesić.

On je ocijenio da svjedočimo besramnoj zloupotrebi javne riječi i demokratije.

– Demokratija nikada nije bila i ne smije postati anarhija – da se bilo kada i bilo gdje može raditi što hoće. Sloboda javne riječi ne znači da svako može pričati šti god mu padne na pamet, ona podrazumijeva odgovornost, na svakom mjestu i u svakom trenutku. Niko nema pravo pozivati se na demokratiju i sloboodu riječi ako njima zloupotrebljava i širi mržnju – poručio je Mesić ističući da je svako ko propovijeda mržnju, prema bilo kome, odgovoran za to što čini.

– Sloboda da, ali nikad na račun tuđe slobode. Demokratija da, ali nikad ako se demokratska prava uskraćuju nekom drugom – poručio je on.

On je kazao da je najvažnije od svega potpuna odgovornost za svako učinjeno djelo ili nedjelo, svaku izgovorenu i napisanu riječ.

– Ako mene pitate mislim da oni koji jesu socijaldemokrate, koji se tako osjećaju i koji žive socijaldemokratiju moraju imati više hrabrosti da se za svoje ideje, da se bore i ne plaše onih koji sada zloupotrebljavaju ono što se izvojevalo u drugom svjetskom ratu – kazao je on.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve