Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

Međuparlamentarni dijalog temelj saradnje Crne Gore i Japana

Govoreći o kontekstu odnosa Crne Gore i Japana, Bečić je potvrdio dobre i prijateljske bilateralne odnose, ukazavši na važnost unapređenja saradnje u oblastima od zajedničkog interesa, naročito turizma i kulture

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić sastao se danas sa ambasadorom Japana u Crnoj Gori Takahikom Kacumatom, te je konstatovano da je međuparlamentarni dijalog temelj saradnje između ove dvije zemlje.

Govoreći o kontekstu odnosa Crne Gore i Japana, Bečić je potvrdio dobre i prijateljske bilateralne odnose, ukazavši na važnost unapređenja saradnje u oblastima od zajedničkog interesa, naročito turizma i kulture.

Istakao je da Crna Gora nastavlja snažan evropski i evroatlantski spoljnopolitički put, kao i usmjerenost na kvalitetnu regionalnu saradnju.

Bečić je uputio zahvalnost Kacumati na kontinuiranoj razvojnoj pomoći i podršci koju Japan pruža Crnoj Gori.

Naglašavajući značaj parlamentarne saradnje, izrazio je uvjerenje da će parlamentarna diplomatija doprinijeti intenzivnijoj ekonomskoj saradnji.

Uz ohrabrenje spoljnopolitičkog kursa naše zemlje, japanski ambasador je posebno pozdravio demokratski put i evropsku aspiraciju Crne Gore, te ukazao da „Japan podržava Crnu Goru kao predvodnicu u procesu proširenja EU“.

On je kazao da međuparlamentarni dijalog predstavlja „dijalog između naroda“ i izrazio očekivanje da će tokom aktuelnog saziva crnogorskog parlamenta biti pokrenuta parlamentarna saradnja dvije države.

U dijelu ekonomskih odnosa, Kacumata se osvrnuo na prisutnost respektabilnih japanskih kompanija u Crnoj Gori, ali i na mnogobrojne potencijale novih ulaganja u privredni sektor.

Bečić i Kacumata su razgovarali i o predstojećim Olimpijskim igrama u Tokiju, uz obostrano očekivanje organizovanja uspješne sportske manifestacije, kao i dobrog plasmana crnogorskih sportista.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve