Subota, 11 Maja, 2024
Rubrika:

Marković: Vlada nesposobna za izazov koronavirusa

Odbacio optužbe nove Vlade da je njegova Vlada propustila da obezbijedi vakcine i podsjetio kako je ona, kroz jednu ozbiljnu donaciju, građanima mogla biti na raspolaganju već u januaru

Crna Gora prolazi jedan od najtežih perioda u kojem se gube ljudski životi, a vlast nema blagovremen odgovor na to, smatra bivši predsjednik Vlade Duško Marković. Gostujući u emisiji “Akcenti” TVCG, Marković je poručio i da nema prečeg posla od očuvanja zdravlja građana, te da bi trebalo da se uvedu vanredne mjere radi zaustavljanja, kako je naveo, zdravstvene katastrofe. Govorio je i o optužbama da je bilo propusta u nabavci vakcina tokom mandata njegove Vlade.

Marković je poručio kako je Vlada koju je predvodio i cijela država na pojavu koronavirusa reagovala mnogo prije drugih zemalja.

“Na vrijeme smo krenuli da uređujemo stanje na našim granicama, obezbijeđujemo kontrolu ulaska u zemlju i spriječimo importaciju virusa.

“Dakle, ta blagovremenost je bila ključna. Prve mjere smo preduzeli desetak dana prije nego što je SZO preporučila i objavila set obaveznih mjera koje moraju sprovesti zdravstvene vlasti u svim državama”, kazao je Marković.

On je odbacio optužbe nove Vlade da je njegova Vlada propustila da obezbijedi vakcine i podsjetio kako je ona, kroz jednu ozbiljnu donaciju, građanima mogla biti na raspolaganju već u januaru.

“Nema opravdanja zašto to nijesmo uradili. Drugačije bi bilo danas u Crnoj Gori da smo tada dobili te vakcine i vakcinisali jedan broj građana. Danas imamo katastrofalnu situaciju da je ispod jedan odsto crnogorskih građana vakcinisano”, rekao je Marković i dodao da su optužbe nove vlasti obično politikanstvo i stvaranje alibija za sebe.

“Evo, samo u ova dva dana imamo 33 preminula i ono što me posebno brine ne vidim neku empatiju kod onih koji bi je morale imati kad je ovakva dramatična situacija u pitanju i mora se nešto hitno uraditi. Dakle, jasno je da aktuelne vlasti nijesu u stanju da se nose sa ovim izazovom, ali ne želim u ovoj situacij da upirem prstom ni u aktuelnu Vladu, ili ministarstvo zdravlja, već da pozovem sve u ovoj zemlji da je posljednji trenutak da eliminišemo politiku povodom ove situacije, da se svi skoncentrišemo i vlast i opozicija i struka i građani da zaustavimo ovu tragediju koja je zahvatila Crnu Goru”, zaključio je Marković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve