Petak, 10 Maja, 2024
Rubrika:

Mandić o ratu u Ukrajini: Nema govora o upotrebi nuklearnog oružja

''Sumnjam u mogućnost takve situacije. Kome u NATO-u pada na pamet da napadne Rusiju, nemaju razloga da to učine. Nema ni Rusija mogućnost ni snagu, ni odlučnost da tako nešto uradi, a  razlog su posljedice. Posljedice bi bile nestanak civilizacije, ili njenog velikog djela''

Vojni analitičar i predavač na Hrvatskom vojnom učilištu Ivica Mandić kazao je, gostujući u emisiji “Drugačija radio veza”, da nema govora o upotrebi nuklearnog oružja zbog rata u Ukrajini. On je, takođe, saopštio da je broj civilnih žrtava odavno prešao deset hiljada. Govoreći o gubicima na strani Rusije, Mandić je kazao da je tokom agresije na Ukrajinu, prema njegovim informacijama, do sada ubijeno ili ranjeno više od 26 hiljada ruskih vojnika. Hrvatski vojni analitičar, takođe, je saopštio da će pomoć Ukrajini biti sve veća kao i da Putin već ima problama sa užim krugom svojih ljudi, među kojima su i oligarsi.

Komentarišući izjavu zvaničnika NATO-a da bi Bjelorusija mogla direktno da se uključi u sukob, a da se na njenoj teritoriju rasporedi nuklearno oružje hrvatski vojni analitiča Ivica Mandić smatra da je takva scenario malo vjerovatan.

“Malo je vjerovatno da će Bjelorusija promijeniti svoj status koji je otprilike neutralan prema ratu u Urkajini. Posebno jer su na stolu ozbiljne sankcije za izvoz nafte i plina i odlučnost EU i NATO-a da ih uvedu“, kaže  Mandić i naglašava:

„Lukašenko nije sada u poziciji da Putinu može reći ne. Minsk sada osluškuje ono što se radi u Pekingu i proba zadžati isti satatus kao i Kina“, navodi Mandić.

„Posljedice po Bjelorusiju bi bile katastrofale ako bi se iste sancije kao Rusiji uvele i protiv nje. Mislim da Lukašenko neće doći u situciju da rizikuje svoj položaj u Ukarajini. Raspoređivanje nuklearnih sanaga u Bjelorusiji je moguće po novom ustavu koji je bio na referendumu. U ovom trenutku, a možda i nikada, to ne bi bilo politički opravdano“, smatra Mandić.

Na pitanje da li je upotreba nuklearnog oružaja, u bilo kom razvoju dešavanja, moguća Mandić odgovara da nije osim u slučaju odmazde, naglašavajući da sumnja u mogućnost takve situacije.

„Sumnjam u mogućnost takve situacije. Kome u NATO-u pada na pamet da napadne Rusiju, nemaju razloga da to učine. Nema ni Rusija mogućnost ni snagu, ni odlučnost da tako nešto uradi, a  razlog su posljedice. Posljedice bi bile nestanak civilizacije, ili njenog velikog djela“, upozorava Mandić i objašnjava:

„U letu jedne balističke, ili krstareće rakete, sa jednom nuklearnom glavom, niko neće moći prosuditi koja je jačina toga i uzvratiće vlastitim potencijalom“, kaže Mandić.

Shodno tome, on smatra da je svrha priče o nuklearnom oružju podizanje opšte panike, te da nema govora o upotrebi nuklearnog oružja.

Veliki broj civilnih objekata meta je napada ruskih oružanih snaga. Prvi razlog toga je, prema ocjeni Mandića, izbor Ukrajine za odbranu iz urbanih sredina.

„Izbor Ukrajine da svoju odbranu temelji oslanjajući se na urbane sredine je prvi razlog, jer kada god donesete takvu stratešku odluku morate biti svjesni da će se, i kod najbolje vojske svijeta, desiti promašaj“, smatra Mandić.

Mandić, takođe, ne spori da Rusija pokušava da demorališe narod Ukrajine, ali kaže da to neće uspjeti.

Poginulo preko deset hiljada civila

„Kod pogibije velikog broja civila nesporno se proba ubiti volja naroda za otporom. Mislim da je, međutim,  potpuno promašeno očekivati da će se tako srušiti volja naroda, jer ogromna ljutnja i mržnja raste u narodu Ukrajine. Vjerovatno će se desiti i osveta, divljačko ponašanje prema neprijateljskoj vojsci“, navodi Mandić.

On, takođe, smatra da su generali ruskih oružanih snaga, u jednom trenutku, izgubili  kotrolu nad tamošnjim trupama, pa se one bave svačim, pa i gađanjem velikih trgovinskih centara.

„To je sada pitanje morala unutar vojnih snaga“, kaže Mandić.

Hrvatski vojni analitičar ukazuje da je na terenu rovovski rat koji će imati ogromnu cijenu u žrtvama.

„Civilne žtve će biti ogormne.Prema mojim informacijama broj civilnih žrtava je odavno prešao deset hiljada. Stravičan broj civila je poginuo“,  navodi Mandić.

Sumnja i da je i Rusija u stanju da nadomjestiti vlastite gubitke.

„Koliko vidimo Rusija proba da mobiliše snage koje su neobučene, a njihova upotreba je veoma upitna“, navodi Mandić.

Preko 26 hiljada ruskih vojnika „izbačeno iz stroja“, generalski kor Rusije nije dorastao zadatku

Govoreći o gubicima na ruskoj strani, poginulim i ranjenim vojnicima, onim koji su „ izbačeni iz stroja“,  Mandić procjenjuje da je taj broj veći od 26 hiljada vojnika.

„Mislim da je taj broj zapravo puno bliži broju 35 hiljada vojnika, što je petanest odsto vojske koji je upućen u Ukarjinu“, kaže Mandić.

On podsjeća da se u početku razmišljalo da će Rusija sa 190 hiljada vojnika pregaziti Ukrajinu. Ukazuje, međutim, da vojne snage Rusije nijesu u koleraciji sa prostorom, te da je za kontrolu nekog prostora neophodan puo veći broj vojnika.

„Moja prva procjena je bila da je potrebno 550 hiljada vojnika. 190 hiljada vojnika, na 3000 km, je neproporcijalan odnos. Ono što je frapiralo je loša obavještajna priprema bojišta, odnosno potpuno nepoznavanje, a takođe i nemanje procjene kako će narod Ukrajine i EU reagovati. Napravljn je promašaj u obavještajnoj pripremi. Ruski vojnici govore da uopšte nijesu znali gdje idu. Rezultat je ulazak Ukrajinu, dolazak do velikih urbanih sredina i sada imamo rovovski rat, kao 1914.“, kaže Mandić.

Mandić ukazuje da je jasno da 190 hiljada vojnika nedovoljno da bi se osvojila Ukrajina.

„Nije ostvarena ni potpuna vazdušna prevlast ruskog vazduhoplovstva. Jedan od razloga je odluka zapada da se pomogne Ukrajini u naorožunju i opremi. Takođe,  kopnena vojska i vazduhopolvstvo nemaju združeno djelovanje“, navodi Mandić tvdeći da vazdušna prevlast nije ostvarena.

On, takođe, smatra da generalski kor Rusije nije dorastao zadatku.

„Uglavnom to i jeste problem. Nije riječ o tome da su nesposobni ruski vojnici, njihov generalski vrh je bio nesposoban u pripremi operacije“, kazao je Mandić.

Mandić smatra da će, ukoliko se uskoro ne postigne sprazum o prekidu vatre, pomoć  zapadnih partnera Ukrajini biti još veća, te da će Rusi morati da računaju da će motivisana vojska Ukrajine moći da im nanses velike gubitke.

„Prvo što će se desiti je isporuka protivraketnog sistema. To je veoma važno, ono što sigurno dobiće i topovski sistem koji je važan da bi se precizno djelovalo prema protivniku. Msilim da je i obavještajna potpora Ukrajini takođe odlična. Ukoliko se ne desi politički sporazum Rusi moraju raćunati da će se to dogoditi i da će oružane sanage biti velike, a izuzetno su motivisane, tko da će nanijeti veliki udra ruskim snagama“, navodi Manidć.

Putin već ima problem sa vlastitim užim krugom ljudi

Hrvatski vojni analitičar, takođe, ukazuje i da velikom broju profesionalnih ruskih vojnika ubrzo prestaje da važi ugovor.

„Oni se mogu zadržati samo opštom mobilizacijom, inače će se desiti da će najuvježbaniji dio ruske vojske naprosto otići kući“, smatra Mandić.

Govoreći o eventualnom pritisku ruskog javnog mnjenja na Putina , hrvatski vojni analitičar kaže da predsjednik Rusije već sada ima problem sa vlastitim užim krugom ljudi, među kojima su i oligarsi.

„Posebno sa stanovišta ako se uvode sankcije kojima se sprečava prodaja energenata Evropi i završi se nuklearnim sporazumom sa Iranom, gdje bi on nadomjestio takve stvari, a očigledno je na dobrom putu da se to desi, reakcija oligarha će biti stravična. Putin će doći u situaciju da upotrijebi silu prema njima, ili će morati da ode“, smatra Mandić.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
22.03.2022-15:53 15:53

Rukovodni kadar ruske vojske boluje od sindroma oficira nekadanje JNA koji je bio uljuljuškan u dobar život i učmalost sa veoma malim i zastarjelim znanjem….