Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Mandić: Neću biti u vladi, ali bi DF trebalo da bude u njoj

Kazao je da su dosadašnjim razgovorima zagovarali stav da treba sačuvati aktuelnu većinu i da ne treba dozvoliti povratak na vlast DPS-u

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić kazao je da lično neće biti dio nove manjinske vlade, ali da bi Demokratski front trebalo da bude u njoj.

Kazao je da su dosadašnjim razgovorima zagovarali stav da treba sačuvati aktuelnu većinu i da ne treba dozvoliti povratak na vlast DPS-u.

“Dobili smo čvrsta uvjeravanja da DPS neće biti uključena u izvršnu vlast, ali smo dobili zahtjev od Ure da se stanje resetuje u dovede u poziciju 31. avgusta i da parlamentarna većina pokaže da nađe zajednički jezik. Ubjeđivali smo da ne treba ići tako daleko i u smjenu predsjednika Skupštine, i da bi se moglo razgovarati o svim drugim aspektima. Nije ispoštovan naš zahtjev da se prekine sjednice parlamenta i URA je sa opozicijom smijenila predsjednika parlamenta”, kazao je Mandić u emisiji Press plus na Adria TV.

On je dodao da bi se zaustavio povratak DPS-a na vlast treba naći zajednički jezik među konstituentima aktuelne većine.

“Bićemo u prilici da vidimo koja će od tri koalicione liste formirati novu parlamentarnu većinu a u međuvremenu pružamo ruku i tražimo ruku. Mislimo da je napravljena greška ekspertskom vladom i tražimo da se uspostavi vlada na osnovu uspostavljene većine. Ukoliko nema dogovora onda mislimo da je pošteno da se rastanemo i idemo na izbore”, precizirao je Mandić.

Kazao je da su se nakon sinoćne sjednice na kojoj je smijenjen predsjednik parlamenta, rastali u lošoj atmosferi ali da to ne znači da ne treba razgovarati.

“Mislim da razgovore treba obaviti do kraja sedmice da vidimo da li se može konstituisati većina ili da idemo na nove izbore”, kazao je lider Nove.

Upitan ukoliko u pregovorima dođe do rješenja, da li će pristati da DF ne bude u Vladi, Mandić je kazao da su i nakon izbora zalagali da se izvršna vlast formira u skladu sa rezultatima.

“Možda je dobra prilika da se vratimo na pravi kolosjek i napravimo dogovore. Politika prevare kada učestvujete na izborima, kao u slučaju Zdravka Krivokapića, koga nijesam poznavao, on je znao ko smo mi, a onda nakon mjesec saopštio da DF ne može u Vladu jer će navodno uniziti visoki rejting onih koji će ući”, rekao je Mandić.

Kazao je da je nemoguće zamisliti povratak DPS-a na vlast a da se to desi bez odgovora naroda.

“Sigurno je da će biti protesta u takvoj situaciji. Osim standardnih zahtjeva za tehničkom vladom koja bi pripremila izbore, ovih dana razmišljamo kako da pronađemo model da za jednu diskriminisanu nacionalnu zajednicu, a to su Srbi, kako da se izborimo kao narod za pravo da budemo u poziciji u kakvoj su Albanci u Makedoniji”, saopštio je Mandić navodeći da se diskriminacija srpskog naroda mora zaustaviti i da se drugi put, kako je kazao, Srbi žele izbaciti iz vlasti.

Dodao je da će poslanici DF-a iskazati solidarnost prema kolegama iz Demokrata i da će se sjutra pridružiti protestima.

“Ipak, mislimo da protesti moraju biti narodni i da treba da se dogovorimo o zahtjevima”, kazao je Mandić.

Rekao je da je sa Abazovićem imao direktan razgovor i da mu je poručio da već iste poruke čuo ranije od nekadašnjeg lidera Pozitivne Crne Gore Darka Pajovića.

“Ako ucjenjujete, onako kako je Krivokapić ucjenjivao nas, a sada to radi Abazović, to ne može da se završi dobro”, smatra Mandić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Rovca sa katunima bez struje
08.02.2022-21:46 21:46

Tako je !