Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

LP: Odluka Spajića da odloži popis razumna, argumenti opozicije utemeljeni

Kako su saopštili, ta partija nije potpisnica sporazuma sa premijerom Spajićem, zbog čega izražavaju nadu da će do 3. decembra biti ispunjeni i preostali navedeni uslovi za početak popisa

Odluka premijera Milojka Spajića da odloži početak popisa razumna je i dokazuje da je opozicija i ovoga puta imala utemeljenje argumente da popis ne može početi 30. novembra, kazali su iz Liberalne partije (LP).

Kako su saopštili, ta partija nije potpisnica sporazuma sa premijerom Spajićem, zbog čega izražavaju nadu da će do 3. decembra biti ispunjeni i preostali navedeni uslovi za početak popisa.

– Ipak, sada je definitivno jasno, kada god počeo i po kojim god uslovima, ovaj popis stanovništva kao najznačajnije statističko istraživanje koje utiče na političke i društvene odnose je kompromitovan. Održao se sa početkom 3. decembra ili čak i u aprilu naredne godine, nad ovim popisom ostaće tamna i zlokobna mrlja koja je na samom početku utisnuta od strane stratega srpskog sveta i kleronacionalističkih ideologa iz Beograda i njihovih vjernih eksponenata u Crnoj Gori – naveli su iz LP.

Oni su naglasili da opozicija kojoj pripadaju može biti zadovoljna rezultatom svog angažmana.

– Posebno činjenicom da smo popis istrgli iz ruku Dritana Abazovića, da smo svaki put kada je MONSTAT tvrdoglavo konstatovao da je sve apsolutno spremno i da su ispunjeni „najviši standardi” zajedničkim djelovanjem i u saradnji sa predstavnicima manje brojnih naroda dokazali da postoje evidentne, vrlo moguće i namjerne manjkavosti, koje su bile kreirane u svrhu ostvarivanja ciljeva popisnog inžinjeringa. Sa druge strane djelovanje i komuniciranje građanskog suverenističkog opozicionog bloka prema građanima moralo je biti jasnije i konkretnije – kazali su iz LP.

Kazali su i kako su dužni da podstiču pluralizam i pravo na slobodno iskazivanje mišljenja, dodajući da suverenističke građanske partije i organizacije od sjutra veče – nemaju „luksuz” da dodatno dijele građanke i građane po liniji bojkot – učešće u popisu -.

– Ovo nije partijsko pitanje, nije pitanje popularnosti i povećanja rejtinga u biračkom tijelu ili javnosti, ovdje se zbog eventualne pogrešne procjene ne radi o mogućem neuspjehu pojedinačne partije na izborima ili u nekom projektu koji se može nadoknaditi ili prevazići u prvoj narednoj prilici. Borba za očuvanje koncepta građanske, multietničke, evropske i sekularne države Crne Gore, zahtjeva jedinstven, jasan zajednički stav koji će doprinijeti toj borbi, a ne joj nanijeti dugoročnu štetu. Jednostrane odluke i pozivi, iako sasvim legitimni, mogu se činiti hrabrim i odlučnim pristupom, ali ukoliko sa terena i od strane nama ideološki bliskih partija i organizacija dobijemo potvrdu da su svi kontrolni mehanizmi ispunjeni i kroz direktnu komunikaciju uvidimo da nema odlučnog i jasnog pristupa bojkotu, ni među partijama ni među građankama i građanima koji nam ukazuju povjerenje, Liberalna partija neće pozvati na bojkot – naveli su iz te partije.

Oni su poručili da će pratiti cjelokupan proces, te reagovati na svaku sumnjivu aktivnost koja bi ukazala na popisni inžinjering i tek na samom kraju procesa dati ocjenu.

– Građanke i građani moraju potpuno slobodno, bez sugestija i pritisaka bilo kojeg „autoriteta” i bojazni iskazati svaku svoju pripadnost. Sve građanke i građani će imati aposlutnu podršku liberala u slučaju bilo kakvih pokušaja pritiska na slobodnu volju pojedinca u ovom procesu – zaključili su iz LP.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve