Utorak, 23 Jula, 2024
Rubrika:

Osnivačka konvencija Evropskog saveza: Crnoj Gori potreban novi kompromis i okupljanje, bićemo najjača snaga na političkoj sceni

Evropski savez formiraju Socijaldemokrate (SD), Socijaldemokratska partija i Liberalna partija

Evropski savez, u kome će biti Socijaldemokrate (SD), Socijaldemokratska partija i Liberalna partija, zvanično je predstavljen večeras u Podgorici.

Sa skupa su poručili da je temelj ovog saveza je programska deklaracija koja se oslanja na Ustavno određenje Crne Gore kao građanske države, čiji su nosioci suvereniteta građani.

Na početku skupa, nakon poruka podrške međunarodnih partnera, inostranih političkih aktera iz socijalističkog i liberalnog spektra, uslijedila je panel diskusija, na kojoj su govorili: predsjednik SD Damir Šehović, predsjednik Socijaldemokratska partija Ivan Vujović, predsjednik LP Vatroslav Belan, istoričar Miloš Vukanović i ekonomski analitičar Mirza Mulešković. Moderatorka panel diskusije bila je Jovana Marković.

FOTO Analitika

Predsjednik SD Damir Šehović kazao je da je Evropski savez novi politički proizvod koji se osniva na istorijski provjerenim, programskim i ideološkim temeljima, kao i da je Crnoj Gori potreban novi kompromis i okupljanje.

“Savez je nadstranački, zato što ove tri partije koje su se odlučile da čine okosnicu imaju ambiciju da grade partnerstvo, prije svega sa nepartijskim udruženjima, ali i brojnim istaknutim intelektualcima. Pokušavamo da građanima ponudimo novu viziju, zato ćemo imati privilegiju da predstavimo nekoliko desetina ljudi koji nijesu podržali nas, nego ideale i principe na osnovu koje je nastala programska deklaracija. Mi nijesmo repa bez korijena, a ni ueli grebalicu pa ove tri partije slučajno formiraju savez, već ove tri partije predstavljaju sljebednike saveza reformskih sanaga”, rekao je Šehović.

Šehović dalje ističe: “Naša kuća gori, a kada kuća gori ukućani se sigurno neće međusobno raspravljati je li bolji Ronaldo ili Messi, već će da brane svoju kuću. Mi osnivamo Evropski savez da bismo se odbranili od onih koji bi da mijenaju karakter ove države i onih koji bi da mijenjaju Ustavne vrijednosti države”.

Ne želimo, kaže Šehović, da se pomirimo oko vrijednosti nakon kojih će Crna Gora nestati.

“Bojim se da je ideja onih na vlasti da Crna Gora nestane. Da je obezliče, a onda se njome lako upravlja sa strane”, ističe Šehović.

Predsjednik Liberalne partije Vatroslav Belan je istakao da je za osnivanje Evropske partije da će se pored ekonomije baviti naročito identitetom i Crnom Gorom.

“Ko će se time baviti ako ne ove tri stranke. Ovih dana imamo prijetnje da nećemo dobiti ulje, pa šta nas briga zaradićemo to ulje đe mi želimo, nemojmo da ova država bude u inferiornom položaju. Ako nam ne odgovara cijena naći ćemo drugog proizvođača”, objašnjava Belan.

Predsjednik Socijaldemokratske partije Ivan Vujović kazao je da nije slučajno formiranje Saveza na Dan borca.

“Željeli smo i na ovaj način da ukažemo da su ugrožene temeljne antifašističke vrijednosti u Crnoj Gori. Danas imamo mnogo onih na vlasti koji su spremni da unište sve antifašističke vrijednosti”, kazao je Vujović.

Kako navodi borba će biti teška, zato im je potreban partijsko-nestranački blok.

“Na čelu sam partije koja časno traje 33 godine na političkoj sceni Crne Gore. Moramo spoznati da su korupcija i organizovani kriminal problem ovoga društva. Uvjeren sam da će ES veoma brzo biti najjača snaga na političkoj sceni Crne Gore”, naveo je Vujović.

Na skupu je jednoglasnom podrškom usvojena deklaracija Evropskog saveza.

Ranije su partijski organi SD, SDP, LP-a podržali formiranje saveza, nakon pregovora predstavnika partija.

U tim partijama očekuju da će formiranje Evropskog saveza podržati i veliki broj intelektualaca i nestranačkih ličnosti.

Na osnivačkoj sjednici će biti predstavljena Programska deklaracija koju će moći da potpišu crnogorski građani.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Zlatko
06.07.2024-14:23 14:23

Đe se potpisuje, pristupa , đe je objavljena Deklaracija? Ovo je neozbiljno !