Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Lola: Žene i mladi kolateralna šteta krize

“Populistička i nacionalistička retorika koja je prisutna u diskursu, odražava se u ambijentu izražene mizoginije i rodnih stereotipa. Time se stvara nesiguran ambijent za djelovanje žena”, kazala je Lola.

Žene i mladi postaju kolateralna šteta društveno-političke krize u Crnoj Gori, ocijenila je predsjednica Alijanse žena Demokratske partije socijalista (DPS) Drita Lola u emisiji “Znam da znaš” Gradske TV.

“Populistička i nacionalistička retorika koja je prisutna u diskursu, odražava se u ambijentu izražene mizoginije i rodnih stereotipa. Time se stvara nesiguran ambijent za djelovanje žena”, kazala je Lola.

Osvrnuvši se na primitivne komentare na račun poslanice Socijaldemokratske partije Draginje Vuksanović Stanković, istakla je da takve istupe treba da osude svi društveni akteri, pogotovo javne i političke scene.

“To je vid nasilja i negativna pojava koju će, nadam se, osuditi svi odgovorni ljudi, iz bilo koje partije. Takvi komentari ne smiju biti prisutni u našem javnom ili političkom životu. Političari moraju biti posebno obazrivi, odgovorni i nastojati da promovišu prave obrasce ponašanja”, naglasila je Drita.

Navodi da je Crna Gora patrijarhalno društvo, jer određene grupacije i pojedinci imaju veću političku i društvenu moć i osjećaju se slobodnije da se izraze na takav način. Napominje da se patrijarhat neće lako iskorijeniti, ali da u tome mogu pomoći evropske vrijednosti.

“Treba da prihvatimo evropsku alternativu koja pruža jednake šanse i rodnu ravnopravnost, to je sigurniji ambijent gdje nemamo dvostruke standarde koje promoviše patrijarhat. Treba raditi na promovisanju vrijednosti na lokalnom nivou, da promjene počnu u porodici, zajednicama”, kazala je Lola.

Istakla je kako broj žena u Skupštini Crne Gore nije zadovoljavajući, kao i da je upitno koliko su zastupljene na značajnijim pozicijama u političkim partijama. Ističe da se ženama mora omogućiti da budu vidljivije i aktivnije.

“Žene su veliki potencijal za društvo koji nije iskorišten, i naša odgovornost je da ih ohrabrimo, učinimo da im politika bude naklonjenija, a to važi i za druge sfere. Moramo kreirati podsticajan ambijent”, rekla je Lola, dodajući da je to misija Alijanse žena DPS-a.

“Alijansa će imati lokalne strukture. Imenovaćemo lokalne liderke koje su istaknute po svojim osobinama, poput dobrog upravljanja grupama i hrabrosti da, u ovako teškom ambijentu, glasno iskažu stav”, navela je Lola.

Komentarišući trenutnu društvenu i političku krizu, kaže da je uoči prethodnih parlamentarnih izbora, uočen trend uspostavljanja autoriteta religije, koji učvršćava patrijarhalnu matricu u društvu.

“Nakon parlamentarnih izbora, imali smo klero-fašistička i nacionalistička obilježlja. Sve je to suprotno onome što je crnogorsko biće, a Crna Gora je u prethodnom periodu izgrađena kao sekularna, demokratska država, a sve te procese predvodila je DPS. Promjene su poželjne u demoktratiji, ali one ne smiju voditi u ćorsokak političkih pazarenja. Ne vjerujem u ideologiju brisanja i blaćenja prošlosti i protivnika da bi se išlo naprijed. Moramo dati bolje alternative i izgraditi bolje društvo”, poručila je Lola.

Politička kriza, kako dodaje, vidi se i u odnosu parlamentarne većine i Vlade, u samom funkcionisanju Vlade koja je ispunila samo 30 odsto svog programa do četvrtog kvartala. Novi pregovori vladajuće većine su nastavak krize, u kojoj najviše ispaštaju građani, smatra Lola.

“Socijalna politika je marginalizovana, zanemarili smo značaj kulture, obrazovanja, a marginalizovani su i mladi”, upozorava.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve