Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Ljiljana Popović Moškov: Nijesam odgovorna za gubljenje vlasti u Kotoru

„Veliki sam zagovornik da se ni jedan euro ne može potrošiti iz opštinske kase koju niko ne puni nego građani i poreski obveznici, na netransparentan način. Milsim da moraju postojati kriteriji na osnovu kojih se dijeli novac. Moj stav se nije promijenio i isto sam tako za dvije godine koliko sam bila u izvršnoj vlasti kritikovala, prozivala na svim mogućim koalicionim sastancima i sastancima unutar koalicione vlasti da se neke stvari ne mogu raditi“, kazala je Popović Moškov

Gostovanje na Skala radiju predsjednice Opštinskog odbora Građanskog pokreta URA Ljiljane Popović Moškov izazvalo je nepodijeljeno interesovanje javnosti u Kotoru. Prvenstveno zbog činjenice da je šefica URE, kao građansko lice pokrenula sudski spor protiv Skala radija zbog tekstova za koje smatra da vrijeđaju njen integritet i dostojanstvo.

Ljiljana Popović Moškov

Ona je kazala da nema problem sa odazivanjem na poziv bilo kojeg medija, jer nema razloga ništa da skriva. Njoj je drago što je došla i što joj se pruža prilika da saopšti slušaocima ovog medija ono što smatra da je od važnosti i što oni, po njenom mišljenju, treba da znaju.

Popović Moškov je kategorična da ona nije niti ima ništa protiv Skala radija i da je, 2016. godine, kada je, u skladu sa formiranjem Vlade izbornog povjerenja pred izbore, kontrolisala finansijske tokove u lokalnoj upravi, tražila da vidi kriterijume po kojima je ovom mediju isplaćeno 70% od 20.000 €, koliko je bilo opredijeljeno za medije. Ugovor je postojao, ali ne i kriteriji na osnovu kojih je Komisija o raspodjeli sredstava donijela takvu odluku. Zbog toga je, kaže Popović Moškov, odlučila da ukine finanisranje za ovaj medij. To nije bilo upereno protiv Skale, kazala je ona, tvrdeći da bi se takav njen stav odnosio i na sve ostale medije. Na pitanje da li je za to kriva Skala, odgovorila je da nije i da kritika nije upućena ovom mediju, jer je pravo ovog medija da koristi sve načine kako da dođe do novca.

Njena je odluka i kritika bila na rad opštinskih organa.

„Veliki sam zagovornik da se ni jedan euro ne može potrošiti iz opštinske kase koju niko ne puni nego građani i poreski obveznici, na netransparentan način. Milsim da moraju postojati kriteriji na osnovu kojih se dijeli novac. Moj stav se nije promijenio i isto sam tako za dvije godine koliko sam bila u izvršnoj vlasti kritikovala, prozivala na svim mogućim koalicionim sastancima i sastancima unutar koalicione vlasti da se neke stvari ne mogu raditi“, kazala je Popović Moškov.

Na pitanje zašto su onda dijelili bez kriterijuma medijima koji su podržavali prošlu koalicionu vlast u Kotoru, Moškov Popović je odgovorila da je svu svoju energiju i neslaganje usmjerila u objašnjenju da nova vlast u svakom segmentu mora pokazati da rade drugačije od onih koji su radili u prethodnom periodu i da treba učiti na tuđim graškama.

Na našu konstataciju da se ipak nije tako radilo, Popović Moškov je odgovorila da je njeno neslaganje saopštila u obrazloženju njene odluke koju je u aprilu podnijela predsjedniku opštine Vladimiru Jokiću da „usljed mog ličnog neslaganja na način na koji se nešto radi i kako se djeluje podnosim neopizivu ostavku na mjesto potpredsjednice SO“. To je po njoj bio presedan, da iz tih razloga neko daje ostavku prije isteka mandata, ne samo u političkom životu Kotora  već  i u poltičkom životu Crne Gore. Popović Moškov je u obrazloženju ostavke između ostalog napisala: “Zbog suštinskih i veoma značajnih razlika u viđenju načina na koji se organizuje i vodi vlast u lokalnoj samoupravi, a na što sam više puta ukazivala u posljednjih godinu, zbog ponašanja pojedinih koalicionih partnera koji se mjesecima unazad bave raznim vidovima ucjena i opstruiranjem redovnog održavanja skupštinskih zasjedanja, kao i zbog Vašeg neadekvatnog ponašanja u pojedinim situacijama, funkcionisanje lokalne uprave je blokirano, a naše funkcije potpuno obesmišljene“, napisala je Popović Moškov tadašnjem predsjedniku Jokiću.

„Taj dokument je javan i svima dostupan i mislim da je to odgovor na vaše pitanje, da ne uzlazim u pojedinosti, smatram da je to društveno odgovorno ponašanje. Ušli smo s najboljom namjerom da nešto uradimo i promijenimo,  ali ako vidite da se suštinski  razlikujete  onda više nema svrhe ostataji u vlast“, kazala je naša sagovornica.

Tražeći konkretan odgovor da li je bivša vlast u Kotoru uplaćivala podobnim medijima novac mimo kriterija, Popović Moškov je kazala da u onim oblastima izvršne vlasti gdje je ona bila koordinator, i to u dijelu kulture i finansija može odgovorno da tvrdi da nije dala zeleno svijetlo ni za jednu vrstu takve isplate. Doduše, ona je kazala da nije radila analizu, jer je podnijela ostavku na mjesto potpredsjednice, ali i saopštila da Skala do te informacije možete jednostavno doći.

Skala ima informaciju o isplatama podobnim medijima i o njima će uskoro upoznati javnost.

Ljiljanu Popović Moškov pitali smo smatra li se odgovornom za gubljenje koalicione vlasti u Kotoru . Ona je kategorično odgovorila da se ne smatra odgovornom i da je URA, iako najmanji konstituent tadašnje koalicije, ali veoma glasna (mada i sa dosta funkcija, podsjetili smo) dala svoj puni doprinos u nastojanju da se može drugačije kako građani ne bi osjećali pritiske .

Kada je u pitanju partijsko zapošljavanje, jasno je bilo da je upravo ono bilo prisutno i pored činjenice da je prethodna vlast bila glasna u saopštavanju da toga neće biti, optužujući prethodnike za takvo činjenje. Zapošljavanje je bilo isključivo po partijskoj liniji.

Popović Moškov je kazala da o tome treba otvoreno govoriti. Neće biti da ništa baš nije valjalo. Nešto jeste, a nešto nije, između ostalog i ovo u vezi zapošljavanja. Ponovo ću se, kazala je ona, pozvati na moju ostavku  zbog suštinskih razloga i razlika kako treba voditi jednu lokalnu samoupravu. Evo tri mjeseca da je došlo do promjene vlasti u Kotoru.  Čujem i ograđujem se, opet je to prtiča sa ulice, da imamo nova zapošljavanja. Tvorac sam odluke o sporazumnom raskidu radnog odnosa gdje smo ljudima dali pristojne naknade da bi tako smanjili broj zaposlenih kojih je širom Crne Gore pretjerano veliki broj, kazala je Popović Moškov.

Ona smatra i to je ponovila da je za svaku situaciju neophodan razgovor. Da od problema ne treba bježati i da ga treba rješavati. Zbog toga je svim svojim kapacitetima željela da se realizuje transakcija oku kupovine dijela imovine “Jugopetrola”, ali i zamjene lokacije sa Elektroprivredom. To je bio odličan posao, ali ga neki nijesu razumjeli. Zbog toga je i propao, kazala je ona.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve