Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Lekić: Koncentraciona vlada moguća, razgovori o podjeli resora tek predstoje

Poruke evropskih parlamentaraca i odgađanje POSP-a zbog usvajanja zakona, lider Demosa vidi kao problematične. On traži da predsjednica Skupštine objavi dopis Vladimira Bilčika i objašnjenje da li je to njegov ili stav Evropskog parlamenta

Kandidat parlamentarne većine za novog premijera Miodrag Lekić očekuje da će predsjednik države Milo Đukanović potpisati usvojene izmjene Zakona o predsjedniku što bi mu otvorilo put da formira Vladu.

“Ja očekujem da se napravi zaokret ka ozbiljnosti, ka odgovornosti, ka opštem interesu, blokada zemlje nije opšti interes. Sačekaćemo narednih nekoliko dana, da vidimo, svako će preuzeti odgovornost”, rekao je Lekić za TV Vijesti.

Lekić je spreman da preuzme odgovornost koju mu je namijenila parlamentarna većina, iako ne želi da licitira kada bi to moglo biti.

“Vi ste vidjeli da je na nekom od tih kolegijuma predsjednika klubova bila pokrenuta i ideja širokog konsenzusa u smislu koncentracione vlade, to je takođe isto moguće, tu su iz parlamentarne većine takođe bili otvoreni, da se i o tome razgovara, opet je DPS i to nešto sumnjičio, nije bio za tu soluciju”, objašnjava Lekić.

Iako se još u septembru načelno govorilo o podjeli resora u novoj Vladi između URE i SNP-a s jedne, i DF-a i Demokrata s druge strane, razgovori tek predstoje.

Poruke evropskih parlamentaraca i odgađanje POSP-a zbog usvajanja zakona, lider Demosa vidi kao problematične. On traži da predsjednica Skupštine objavi dopis Vladimira Bilčika i objašnjenje da li je to njegov ili stav Evropskog parlamenta.

“Ja ne želim da spekulišem, da nekoga optužujem, ali ako nam jave da je neko tijelo Evropskog parlamenta sjelo, analiziralo, odlučilo, neka nam to jave pa ćemo to sagledavati. Frapantno je, ja sam šokiran da se ove neozbiljnosti na domaćem terenu se mogu eventualno širiti na tako značajne institucije kao to su evropske”, rekao je Lekić.

Ambasador Francuske u Crnoj Gori Kristijan Timonije juče je za Televiziju Vijesti izjavio kako ne sumnja da će legitimitet nove Vlade biti sporan. Lekić kaže, uvažava stavove međunarodnih faktora, ali ne prihvata politiku “ovdje prisutne političke grupacije koja sa autokolonijalnom sviješću komunicira sa međunarodnim faktorima”.

“Da sarađujemo, da budemo saveznici, poštujemo ugovore, težimo standardima, ali prijetnje, kome parlamentu koji većinom treba nešto da odluči to je apsolutno neprihvatljivo. Ja mislim da ta izjava njegova je bila u hipotetičkom smislu i mislim da ne stoji”, naveo je on.

Lekić na mandat za sastav nove Vlade čeka od kraja septembra. Tada mu ga Đukanović nije dao, što je dovelo do produbljivanja političke krize u zemlji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
KLEMENTINA
14.12.2022-19:45 19:45

E crni Lekiću, tužnO opet plačeš kao kad si molio ĐUKANOVIĆA da ti produži mandat ambasadora.Jednom JADO dovijeka JADO.

Seki
15.12.2022-10:15 10:15

Kakav si komunisticki oportunista. Zasto bi tvoja niskost Caki trebala da bude premjer u koncentracnionoj vladi. Koliko poslanika imas? Kada se ta vlada demokratski sastavlja premjer dolazi iz najace stranke. A to je DPS, na zalost ili na srecu, sve jedno. Ili mislis da ti DPS odobris koje ce ti ministre posuditi iz svojih redova. licemjerno, zar ne.

Andjela
15.12.2022-17:56 17:56

Investirati prvo u jedan rulator,noge te nose nesreco !