Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Lajčak: Prvi put Evropska unija spremnija za Zapadni Balkan, nego region za Uniju

On je istakao da zbog situacije na Kosovu region ne izgleda dobro i da je to loše za proširenje

Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak kazao je da prvi put vidi da je Evropska unija spremnija za Zapadni Balkan, nego što je Zapadni Balkan spreman za EU.

On je istakao da zbog situacije na Kosovu region ne izgleda dobro i da je to loše za proširenje.

“Rekao sam da imamo paradoks tragičnog rata u Ukrajini, koji je oživio proces proširenja. To je politički proces koji uključuje zahtjevne tehničke kriterijume, ali ne možemo zanemariti nijedan. EU je posljednjih godina zapustila politički dio i svela ga na tehnički proces. Posljedice toga su retrogradne tendencije u regionu i pad povjerenja u EU”, naveo je Lajčak na današnjem 2BS Forumu u Budvi.

Odsustvo EU je, kako je rekao, stvorilo prostor koji su pojedini iskoristili.

“Evropska unija je sada ozbiljna i vode se razgovori. U toku su procesi priprema za nove članice. Ono što je predsjednik Mišel rekao na Bledu je da treba da se postaramo da do 2030. budemo spremni i jedni i drugi. Prvi put se govori o preciznom datumu”, kazao je Lajčak.

On je pozvao region da trenutak shvate ozbiljno, te da se “možemo naći u situaciju da Ukrajina i Moldavija iskoriste tu priliku, a da to ne učini Balkan”.

“EU želi da pokaže da se ne okrećemo ka Istoku i da okrećemo leđa Balkanu, odnosno da smo isto posvećeni, ali želimo da vidimo uspješne priče sa Balkana. Geopolitika je stvorila prostor, ali postupak pristupanja je ozbiljan i težak posao”, istakao je Lajčak.

Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije kazao je da svi trebaju da se fokusiraju na normalizaciju odnosa.

“Što više dijaloga to bolje. Trebalo bi da se fokusiramo na to, jer je to najveći strateški izazov za cijeli Zapadni Balkan i bitan je ne samo za Srbiju i Kosovo, već cijeli Balkan”, kazao je Lajčak.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve