Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Kurtagić Kalender: BS će se zalagati za punu afirmaciju manjinskih prava na nivou lokalne uprave u Baru

''Bošnjačka stranka će se istrajno zalagati za primjenu afirmativne akcije u Baru, koja mora biti prisutna ne samo u zakonu, već i u svim segmentima društvene realnosti''

Odbornička lista Bošnjačka stranka – Ispravno za Bar će se, kao dio buduće lokalne vlasti, snažno i istrajno zalagati za punu afirmaciju manjinskih prava na nivou lokalne uprave, poručila je Sehera Kurtagić Kalender, kandidatkinja za odbornicu liste Bošnjačka stranka – Ispravno za Bar.

“Tražićemo striktno poštovanje odredbi o srazmjernoj zastupljenosti koja su zagarantovana Ustavom Crne Gore. Proporcionalna zastupljenost pripadnika bošnjačko – muslimanskog naroda, i drugih manjinskih naroda u lokalnoj upravi i u javnim preduzećima i ustanovama čiji je vlasnik ili osnivač lokalna uprava jeste ustavna i zakonska obaveza. Svi dostupni i javni podaci o zaposlenima u lokalnoj upravi pokazuju veoma malu zastupljenost pripadnika bošnjačko-muslimanskog naroda u lokalnoj upravi i javnim preduzećima i ustanovama čiji je vlasnik ili osnivač Opština Bar”, kaže Kurtagić Kalender.

U tom smislu, ističe Kurtagić Kalender, Bošnjačka stranka će se istrajno zalagati za primjenu afirmativne akcije u Baru, koja mora biti prisutna ne samo u zakonu, već i u svim segmentima društvene realnosti.

“Insistiraćemo da ta zastupljenost bude na svim nivoima odlučivanja kako bismo, kao narod djelotvorno učestvovali u procesu donošenja važnih političkih odluka kojima se uređuju sve oblasti rada i funkcionisanja loklane uprave, ekonomskih ulaganja i investicija u svim dijelovima opštine Bar”, zaključuje Kurtagić Kalender.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve