Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Krapović: DPS isključivi krivac za potpuni fijasko u turizmu

"Ono što je, takođe, potpuno jasno, to je da su posljedice odluka DPS-a (Vlade i NKT-a) dalekosežne i svakako dugotrajne, dakle – njihov poguban efekat će nas pratiti i opterećivati barem još nekoliko sezona", navodi u saopštenju

Potpredsjednik Demokrata Dragan Krapović poručuje da je, kako kaže, DPS (NKT) isključivi krivac za potpuni fijasko u turizmu Crne Gore.

Foto: Koalicija Mir je naša nacija

“Ono što je, takođe, potpuno jasno, to je da su posljedice odluka DPS-a (Vlade i NKT-a) dalekosežne i svakako dugotrajne, dakle – njihov poguban efekat će nas pratiti i opterećivati barem još nekoliko sezona.

Dakle, nakon godina i decenija bezobzirnog pristupa gomilanja kapaciteta po primorju države, besomučne gradnje velikih rizorta na našoj maloj obali, potrošnje i rasprodaje resursa svih građana Crne Gore došli smo, nažalost, u situaciju da u potpunosti zavisimo od turizma i ugostiteljstva.

Danas, zahvaljujući DPS-u, imamo jednostrano orjentisanu ekonomiju, koja, iako troši naše prirodne i prostorne resurse kao da sjutra ne postoji, vrlo je ranjiva i njen efekat je vrlo mali u smislu poboljšanja kvaliteta života građana, a vrlo veliki, recimo – kod pranja novca, čak i u globalnim okvirima.

Današnja vremena, vremena krize koronavirusa, stavljaju sve ekonomije svijeta pred velika iskušenja, ali svi u svijetu, a posebno u našem bližem okruženju, imaju reakciju, vuku poteze i donose mjere koje omogućavaju da se, koliko je moguće, preduprijedi kriza i njeni efekti. Dakle, svi imaju reakciju, osim nas, u Crnoj Gori”, navodi u saopštenju.

Kako kaže nama je turizam, a samim tim i cijela privreda, ugašen pojavom virusa, i to – kao pritiskom na dugme.

“Kada pogledate šta se dešava i regionu, kako prolaze Hrvatska, Albanija itd., jednostavno je jasno da je DPS, prvo, doveo našu ekonomiju i turizam u veoma lošu poziciju, drugo, da nas je korona kriza pogodila jače nego druge zbog grešaka ove i prethodnih Vlada DPS-a, a treće, da zbog interesa politike i partije čak ni ono što smo mogli izvući od ove sezone, nismo izvukli. Mjere pomoći Vlade DPS-a turizmu su praktično zanemarljive i veoma slabe, dominatno su usmjerene ka onima kojima smo već dali male poreze, zemlju u bescijenje, oslobađali ih komunalija i taksi itd., itd., dok teret krize, u najvećoj mjeri, nose oni, pojedinačno, najmanji, a ukupno – najveći, dakle – mikro, mala i srednja preduzeća. Paralelno sa tim, mjere NKT-a (DPS-a), koje su mnogo više usmjerene na političke, nego na zdravstvene i ekonomske efekte, učinile su da je ovo sigurno najgora sezona u istoriji Crne Gore!

Političko inaćenje i namjerna izolacija Crne Gore, oholo, kratkovido i pompezno proglašavanje corona free destinacije, te potpuno odsustvo vizije i plana odgovora na krizu učinili su, poštovani građani, da, prvo, nismo sačuvali zdravlje, a drugo – da smo uništili sopstvenu ekonomiju”, navodi on.

Sve i da su upravo to htjeli, toliko pogubne rezultate je bilo teško ostvariti, tvrdi Krapović.

“Vlada Duška Markovića i DPS-a, na kraju ovog mandata i na svom političkom kraju, pokušali su ublažiti katastrofalne posljedice djelovanja, licemjernim usvajanjem mjera smanjenja PDV-a na godinu, a onda, naravno, nazad na staro. Ta bi mjera trebalo da bude na snazi bar sljedećih 5 godina!

Takođe, otvaranje granica krajem avgusta neće donijeti željeni efekat, osim možda u političkom, izbornom smislu. Naime, velika većina naših gostiju su već bili na odmoru ili su isplanirali i platili odmor, i to na drugim, konkurentskim destinacijama! Te goste smo već izgubili za sljedećih nekoliko sezona i, kao što rekoh na početku, dalekosežne posljedice samoubilačke politike Đukanovića, Markovića, Gvozdenovića, Simovića i ostalih ćemo osjećati još veoma dugo, ali je, ipak, za utjehu to što, nakon 30-og avgusta, oni neće dobiti priliku da unište ovo što nisu uspjeli do sada!

Poštovani građani, u kriznim vremenima, državi i sistemu su potrebni ozbiljni i odgovorni ljudi, a turizmu je potrebno znanje i politička stabilnost i mir, zato glasajte mirne duše za znanje i mir, jer MIR JE NAŠA NACIJA”, navodi Krapović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve