Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Krapović: Crna Gora će nastaviti intenzivne reforme na putu ka EU

Krapović učestvuje na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, na kojoj su današnje teme bile posvećene novom globalnom poretku i savremenim bezbjednosnim izazovima

Ministar odbrane, Dragan Krapović učestvuje na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, na kojoj su današnje teme bile posvećene novom globalnom poretku i savremenim bezbjednosnim izazovima. Analizirani su uzroci jačanja geopolitičkih tenzija i ekonomskih neizvjesnosti, te naglašena  potreba kontinuiranog snaženja međunarodne saradnje u oblasti odbrane i bezbjednosti, u cilju  jačanja zajedničkih kapaciteta i sposobnosti za odgovor na rastuće bezbjednosne prijetnje.

Krapović se na marginama Konferencije sastao sa ministrom odbrane Bugarske, Todorom Tagarevim, ministrom nacionalne odbrane Grčke, Nikolaosom Dendiasom, ministrom odbrane Kanade, Bilom Blerom i parlamentarnom sekretarkom u federalnom ministarstvu odbrane SR Njemačke, Siemtje Miler.

U razgovoru sa Tagarevim, Krapović je istakao doprinos Vojske Crne Gore međunarodnom miru i stabilnosti, sa posebnim osvrtom na angažovanje pripadnika VCG u multinacionalnoj borbenoj grupi u Bugarskoj.

“On je naglasio da zajedničkim angažovanjem u borbenim grupama jačamo savezničku solidarnost i povjerenje, ali i borbenu spremnost za suprotstavljanje rastućim bezbjednosnim izazovima. Sagovornici su izrazili zadovoljstvo odbrambenom saradnjom Crne Gore i Bugarske i iskazali spremnost za unaprjeđenje saradnje u oblastima od obostranog interesa. Zaključeno je da nas je ukrajinska kriza dodatno obavezala na jačanje savezničkih odnosa”, navodi se u saopštenju.

Prilikom susreta sa grčkim ministrom odbrane, Dendiasom, konstatovana je odlična dugogodišnja saradnja dva ministarstva odbrane, koja se odvija kroz više segmenata.

Krapović je posebno istakao NATO misiju „Air policing“, u okviru koje vazdušni prostor Crne Gore štite vazduhoplovi Grčke i Italije.

Takođe je naglasio značaj školovanja crnogorskih kadeta na prestižnim vojno-obrazovnim institucijama u Atini, snažnu saradnju mornarica dvije zemlje, ali i brojne zajedničke vježbe i obuke pripadnika oružanih snaga.

Dendias je poručio da će Grčka  nastaviti da podržava i evropski put naše zemlje, kao što je pružila svu neophodnu podršku na putu Crne Gore ka članstvu u NATO.

Krapović i Bler saglasili su se da su odlični odnosi Crne Gore i Kanade na polju odbrane.

“Naglašena je važnost nabavke helikoptera Bell, čime je Vazduhoplovstvo VCG značajno ojačalo kapacitete. Krapović se zahvalio na podršci Kanade tokom crnogorskog angažovanja u NATO misiji eFP, u okviru borbene grupe u Letoniji, koja je pod vođstvom Kanade”, dodaje se.

Bler je istakao da je Crna Gora važan i pouzdan NATO saveznik, te da zajednički dugogodišnji projekti u oblasti odbrane daju dodatan podstrijek za nastavak saradnje.

Na sastanku sa parlamentarnom sekretarkom u Ministarstvu odbrane SR Njemačke, Siemtje Miler, Krapović je izrazio očekivanje da će se tokom njegovog mandata nastaviti izuzetno dobra i intenzivna saradnja dvije države na polju odbrane.

“Naglasio je važnost kontinuirane podrške koju je SR Njemačka pružala Crnoj Gori u proteklom periodu, posebno u domenu modernizacije Vojske Crne Gore. Izrazio je posebno zadovoljstvo zbog donacije Njemačke dva DINGO medicinska vozila, čija se isporuka Vojsci Crne Gore očekuje tokom godin”, ističe se.

Miler je istakla značaj crnogorskog doprinosa kolektivnom sistemu bezbjednosti.

Krapović je kazao da će Crna Gora nastaviti intenzivne reforme na putu ka Evropskoj uniji, uz očekivanje da će u tome imati punu podršku SR Njemačke.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve