Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Kordić: Crna Gora će učiniti sve da se uskoro formalno pridruži evropskoj porodici

Ona je istakla da je Crna Gora usredsređena na razvoj društva koje njeguje i razvija evropske vrijednosti i usvaja evropske standarde za dobrobit građana

Vlada nema važnijeg strateškog partnera od EU i njenih članica, i mi ćemo učiniti sve da se uskoro i formalno pridružimo evropskoj porodici, poručila je glavna pregovaračica Zorka Kordić na sastanku sa zamjenikom direktora za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju u Evropskoj službi za vanjske poslove Markom Makovecom.

Ona je istakla da je Crna Gora usredsređena na razvoj društva koje njeguje i razvija evropske vrijednosti i usvaja evropske standarde za dobrobit građana.

“Crna Gora svoju budućnost vidi i projektuje u EU i sprovešće sve neophodne reforme, posebno u oblasti vladavine prava, kako bi naša država, u skladu sa očekivanjima građana, postala sljedeća punopravna članica evropske porodice. Ona je poručila da su borba protiv korupcije i organizovanog kriminala glavni zadatak Vlade u ovoj godini i samim tim prioritet u radu svih crnogorskih institucija”, rekla je Kordić.

Prema njenim riječima, Crna Gora je spremna da koristi modalitete koje nudi nova metodologija pristupanja i da se uključi u politički dijalog na visokom nivou. Kordić je ukazala i na potrebu da, u pravcu ostvarivanja strateškog cilja članstva u EU, Crna Gora bolje afirmiše status punopravnog člana u NATO.

Makovec je naglasio da su Zapadni Balkan i Crna Gora jedan od strateških prioriteta vanjske politike EU i da je politika proširenja najvažniji mehanizam u tom smislu. Pozdravio je napredak koji Crna Gora ostvaruje u pristupnim pregovorima, naglasivši da upravo ostvareni rezultati potvrđuju predvodničku poziciju Crne Gore u pristupanju EU.

On je naglasio posvećenost visokog predstavnika za vanjsku politiku EU Žozepa Borela Zapadnom Balkanu i ukazao da će kroz svoje učešće u političkom dijalogu na visokom nivou na najvišim tijelima za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Crne Gore, poseban akcenat staviti na afirmaciju nove metodologije i ranu integraciju.

Makovec je pozdravio stav Vlade da se svo zakonodavstvo u oblasti vladavine prava unapređuje u bliskoj konsultaciji evropskih partnera i Venecijanske komisije i naglasio da je ohrabrujuće opredjeljenje Vlade za nultu korupciju, kao dio sistema vrijednosti EU.

“Crna Gora i države regiona predstavljaju prirodni, sastavni dio Evropske unije i iznio očekivanje da će se reformski procesi nastaviti ubrzanom dinamikom, što će rezultirati prijemom ovih država u članstvo u EU”, rekao je Makovec.

On i Kordić su razmijenili i mišljenje i o prevazilaženju posljedica pandemije COVID-19.

“Glavna pregovaračica je zahvalila na pruženoj pomoći, posebno kroz Višegodišnji finansijski okvir i Ekonomski i investicijski plan za Zapadni Balkan koji će pomoći dugoročni ekonomski oporavak regiona, istakavši da je EU na taj način pokazala na djelu jednu od svojih temeljnih vrijednosti – solidarnost”, saopšteno je iz Glavnog sekretarijata Vlade.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
18.02.2021-18:41 18:41

Gospodjo Kordic lijepo je biti optimista i nadati se formalnom pridruzenju EU. Ja licno mislim gospodjo da se to nece dogodit svei dok imamo ovu danasnju vlast na snazi koja cini sve da bi nas jos vise udaljila od EU. Njihov prioritet je Srbija i Rusija.a ne EU.