Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Kordić: Postignuti rezultati osnov da naredni Izvještaj Evropske komisije bude bolji

Kordić je istakla da Crna Gora, punim intenzitetom, nastavlja sa sprovođenjem svih obaveza iz pregovaračkog procesa, kao i sa potpunim usklađivanjem sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, uključujući uvođenje restriktivnih mjera Rusiji

Tokom proteklih mjeseci, Crna Gora je u potpunosti realizovala više od 65 odsto obaveza koje smo planirali Akcionim planom za adresiranje preporuka iz Izvještaja EK, dok je djelimično realizovano 20 odsto. Postignuti rezultati daju osnovu za očekivanje da će ocjene iz narednog Izvještaja EK biti mnogo bolje u različitim oblastima pravne tekovine EU“, kazala je glavna pregovaračica, Zorka Kordić na sastanku sa ambasadorom Finske, Kimom Lahdervirtom.

Kordić je istakla da Crna Gora, punim intenzitetom, nastavlja sa sprovođenjem svih obaveza iz pregovaračkog procesa, kao i sa potpunim usklađivanjem sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, uključujući uvođenje restriktivnih mjera Rusiji.

Ona je naglasila značaj političkog konsenzusa za ostvarivanje kvalifikovane parlamentarne većine za imenovanje ključnih pozicija u pravosudju koji bi, kako je kazala, otključao finalnu fazu integracijskog puta Crne Gore.

Ambasador Lahdervirt je ukazao da politika proširenja EU na Zapadni Balkan dobija pozitivnu stratešku notu u kontekstu rata u Ukrajini, ali da je isounjavanje kriterijuma važno. Istakao spremnost Finske da, kroz Tvining instrument, nastavi da podržava reforme i integracijski put Crne Gore

On je pozdravio ostvarene rezultate i ukazao na značaj ispunjenja preostalih privremenih mjerila iz oblasti vladavine prava, kao ključnih za dalje napredovanje Crne Gore prema EU.

Sagovornici su razmijenili mišljenje u vezi sa ratnim dešavanjima na teritoriji Ukrajine, i posljedicama koje ona mogu imati na politiku proširenja EU.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve