Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Konjević pisao Đurović, poziva je da pokrene neophodan politički dijalog

''Odbacivanje neustavnog Zakona o izmjenama Zakona o predsjedniku nije nikakav kompromis, već elementarno racionalan odnos prema pučističkom Zakonu bez presedana, čime se otvara prostor i stvara bazično povjerenje za kvalitetan i održiv dogovor između vlasti i opozicije''

Predsjednik SDP-a Raško Konjević uputio je pismo šefici parlamenta Danijeli Đurović gdje je, između ostalog, poziva da pokrene ozbiljan i stvaran dijalog u vezi sa sudijama Ustavnog suda.

Pismo prenosimo integralno:

“Svjedoci smo da nakon ponovnog usvajanja Zakona o izmjenema i dopunama Zakona o predsjedniku suprotno Ustavu Crne Gore, protivno mišljenju Venecijanske komisije i Evropske komisije imamo jedinstvenu i nepodijeljenu osudu svih relevantnih partnerskih međunarodnih adresa, a odmah je otkazan i Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje. Sukobljavanje Crne Gore sa EU, njena unutrašnja destabilizacija kroz pokušaj ustavnog puča prvi dan nakon usvajanja Zakona dobila je jasan međunarodni odgovor.

Podsjećam da SDP pune dvije godine insistira na otvaranju dijaloga kako bismo izabrali VDT, sudije Ustavnog suda i članove Sudskog savjeta. Sve vrijeme vlast pod vođstvom DF-a ne želi razgovor sa opozicijom, već, kako je saopštio potpredsjednik Vlade Joković, želi da većinu u Ustavnom sudu “ima sadašnja parlamentarna većina”. Još jednom podsjećamo da je odlučivanja putem 2/3, odnosno 3/5 glasova unijeto prilikom poslednjih ustavnih promjena prije 10 godina, upravo da bi se svakoj opoziciji omogućilo da bude faktor odlučivanja i onemogućilo vlasti da sama bira sudije i tužioce. Porazno je da tadašnja opozicija, sada kada je postala vlast, želi to uskratiti sadašnjoj opoziciji.

SDP i dalje stoji otvoren za dijalog, i pozivamo Vas da kao predsjednica Skupštine Crne Gore, u skladu sa porukom Evropske unije koja traži “novi poziv za sudije Ustavnog suda koji mora biti valjan i inkluzivan” pokrenete ozbiljan i stvaran dijalog kojega sve ovo vrijeme nijesmo imali. Izražavamo spremnost da u takvom procesu zajedno izaberemo sve nedostajuće sudije Ustavnog suda, VDT, članove Sudskog savjeta.

Odbacivanje neustavnog Zakona o izmjenama Zakona o predsjedniku nije nikakav kompromis, već elementarno racionalan odnos prema pučističkom Zakonu bez presedana, čime se otvara prostor i stvara bazično povjerenje za kvalitetan i održiv dogovor između vlasti i opozicije. Vjerujem da dijelite stav da je neophodno “oduprijeti se odlukama koje podrivaju demokratske institucije”, koje nas, sada je već do kraja izvjesno, vode u potpunu međunarodnu izolaciju i skretanje sa EU puta, što bi imalo dalekosežne posljedice za državu i sve njene građane.

Uvjeren da dijelite zabrinutost građana Crne Gore zbog destabilizacije političkih prilika, instutucionalnog kolapsa i najavljene međunarodne izolacije u koje neustavno ponašanje vodi, očekujem da u najkraćem roku pokrenete neophodan politički dijalog u cilju obezbjeđivanja, na ustavan način, najviših pravosudnih imenovanja.”

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve