Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

Knežević moli Mugošu da mu odobri da napusti Podgoricu

Knežević je u molbi Mugoši naveo da kao predsjednik parlamentarne stranke, a samim tim i poslanik u Skupštini Crne Gore, ima obavezu da obavlja svoje partijske i poslaničke aktivnosti

Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević, osumnjičeni za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016, tražio je od sutkinje Suzane Mugoše dozvolu za napuštanjem teritorije Glavnog grada.

Podsjetimo, podgorički Viši sud izrekao je prošle nedjelje liderima Demokratskog fronta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću, mjeru zabrane napuštanja boravišta, odnosno teritorije Podgorice.

Knežević je u molbi Mugoši naveo da kao predsjednik parlamentarne stranke, a samim tim i poslanik u Skupštini Crne Gore, ima obavezu da obavlja svoje partijske i poslaničke aktivnosti.

“Mjera nadzora oduzimanja putnih isprava koju ste donijeli 06.07.2017. iako obiluje nedorečenostima, makar je u jednom bila jasna, a to je da se na moj obrazloženi zahtjev za vraćanjem putnih isprava, iste mogu vratiti radi obavljanja poslaničke funkcije. Podsjetiću Vas da sam se u nekoliko navrata obraćao Višem sudu ne bi li mi odobrio odlazak u Strazbur, i učešće na Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope, čiji sam član, ali i za odlaske u Rusiju i druge evropske i države regiona, i da ste uvijek odbijali moje argumentovane razloge, pobijajući na taj način sopstveno rješenje od 06.07.2017”, naveo je Knežević i istakao da nije prekršio nijednu dosadašnju mjeru nadzora.

On je kazao da nikada nije imao namjeru da bježi iz države, skriva se od pravosudnih organa ili na bilo koji način opstruira dosadašnji sudski postupak.

“Moram Vas obavijestiti da ja nijesam izabran u izbornoj jedinici Podgorica, već su za mene glasali građani iz svih crnogorskih gradova. Sledstveno tome, imam obavezu kao predsjednik partije i poslanik u Skupštini da razvijam intenzivnu komunikaciju sa našim članstvom, opštinskim odborima i drugim organima partije, koji statutarno nijesu vezani za Podgoricu. Zahvaljujući Vašem rješenju od 28.01.2019. crnogorski Parlament više nema 81, već 79 poslanika. I svaka naredna aktivnost Skupštine na Cetinju ili bilo gdje van Podgorice direktno udara na ustavni karakter najviše zakonadavne institucije, posebno u donošenju odluka za koje su neophodne dvije trećine glasova poslanika. Ili ste možda željeli da me pomenutim rješenjima natjerate da podnesem ostavku na poslaničku, i funkciju predsjednika partije?”, navodi se u molbi Kneževića.

On je zatražio da mu se u naredna dva mjeseca, dok traje provjera nove mjere nadzora, dozvoli obilazak i boravak u 16 crnogorskih opština, “kako bi nesmetano mogao obavljati svoju poslaničku funkciju”.

“Vjerujem da sam Vam ovim podneskom približio besmislenost rešenja koje ste donijeli, a koja duboko zadiru u Ustavom zagarantovana prava i slobode. Naravno, ne gajim nikakvu iluziju da ćete uopšte uzeti u razmatranje ovaj podnesak, i da ćete po starom principu „copy paste“ odbiti ovu moju formalno pravnu molbu. Ali ono što je izvjesno, ja ću nastaviti svoju pravnu borbu u međunarodnim pravosudnim institucijama, a ovaj moj podnesak biće samo jedan u nizu dokumenata koji ukazuje na brutalno gaženje mojih ljudskih prava i sloboda”, naveo je Knežević u molbi sutkinji Mugoši.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve