Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Knežević: Front opet zove opoziciju na novi dogovor

Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević kazao je u izjavi za Pobjedu da ta politička grupacija do daljnjeg neće učestvovati u radu parlamenta niti Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

Knežević nije želio da komentariše odbijanje Demokrata i SDP-a da se pridruže vanistitucionalnoj borbi DF-a za rušenje Vlade Duška Markovića.

– Činjenica da je u višednevnim protestima DF-a učestvovao većinski dio opozicije, što kroz formu obraćanja građanima, što kroz prisustvo, daje nam za pravo da na jedan ozbiljan i odgovoran način nakon završetka Kongresa DNP-a, početkom sljedeće nedjelje pozovemo opoziciju na okupljanje i dogovor. Zato u ovom trenutku ne želim komentarisati bilo čija saopštenja za javnost, jer smatram da se do bilo kakvog izjašnjenja o našoj inicijativi, prvo moramo sastati – kazao je Knežević za Pobjedu.

Jedan od lidera DF-a nije želio da precizira što konkretno znači novi prijedlog za saradnju sa ostatkom opozicije. – Zbog toga ćemo poziv i naše konkretne prijedloge o saradnji prvo poslati kolegama iz opozicije a tek onda obavijestiti javnost. Ono što je najbitnije jeste da prijedlog DFa neće biti imperativ, već poziv da svi opozicioni subjekti predlože svoje modalitete koji bi rezutirali padom Vlade Duška Markovića – kazao je Knežević. Prema njegovim riječima, suština zajedničkog opozicionog djelovanja je u osluškivanju želja građana. On, kaže, nema dilemu da građani žele objedinjavanje opozicije oko ključnih društveno-političkih tema.  Govoreći o daljim aktivnostima svog političkog saveza Knežević je kazao da je DF „do daljnjeg suspendovao svaki vid parlamentarnog djelovanja“.

– A to znači da nećemo učestvovati u plenumu, Odboru za izborno zakonodavstvo i u skupštinskim odborima. Što se nas tiče, DPS može simulirati redovno stanje u parlamentu ili van njega. Međutim, teško će sanirati činjenicu urušavanja ključne zakonodavne institucije koja se, nažalost, pretvorila u institucionalni fikus koji svako primjećuje, ali samo onda kad ga treba preskočiti ili zaobići – saopštio je Knežević.

Lider DNP-a je ocijenio da odgovornost za novonastalu krizu isključivo snosi DPS ili njene pojedine frakcije.

– To me više ne interesuje, niti imam namjeru da izigravam Herkula Poaroa utvrđujući gdje je 30. novembra u ponoć bio Duško Marković, a gdje Milo Đukanović ili Zoran Pažin. DF je u ovih 15 dana pokazao nesalomljivost i najviši stepen jedinstva i solidarnosti, jer je bio prinuđen na samoodbranu ali i čuvanje Ustava i zakona koji je brutalno pogažen u ponoćnim časovima kidnapovanjem Nebojše Medojevića nakon izlaska iz parlamenta. Mi ne snosimo ni najmanju odgovornost zbog naraslih političkih tenzija, ali smo jasno locirali da DPS ili njeni pojedini djelovi zloupotrebljavaju pravosuđe u ličnim obračunima protiv lidera DF-a – zaključio je Knežević.

izvor: Pobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve