Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Klikovac: Rušenje Lamele C selektivan odnos Odovića prema zaštiti državne imovine, Spajićev program Evropa sad 2 ne postoji

Klikovac je pozvao i gradonačelnicu Oliveru Injac da postupi u skaldu sa zakonom i da se uključi u proces obezbjeđivanja alternativnog smještaja stanarima Lamele C, podsjećajući da se do sada nije oglašavala po tom pitanju, bez obzira na apele opozicije

Šef Kluba odbornika DPS-a u Skupštini Glavnog grada Andrija Klikovac u Drugačijoj radio vezi ocijenio je da se nova podgorička vlast selektivno odnosi prema pitanjima poput rušenja Lamele C, regulisanja parkinga, a smatra i da je Spajićev program Evropa sad 2 tek mrtvo slovo na papiru.

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović ima punu podršku opozicije da štiti državnu imovinu, ali neselektivno, saopštio je to Klikovac u današnjoj Drugačijoj radio vezi, komentarišući odluku o rušenju Lamele C koju je taj vladin resor donio.

“Ukoliko dođe do rušenja Lamele C, očekujem da će mehanizacija zaštite državne imovine biti upućena nakon toga na ona mjesta gdje su izgrađeni nelegalni objekti na državnoj imovini. Jedan takav objekat je, recimo, na Krimovici gdje je nekada i sadašnji premijer Milojko Spajić 2020. tog ljeta snimao upravo jednu emisiju na tom imanju”, ukazuje Klikovac.

Klikovac je pozvao i gradonačelnicu Oliveru Injac da postupi u skaldu sa zakonom i da se uključi u proces obezbjeđivanja alternativnog smještaja stanarima Lamele C, podsjećajući da se do sada nije oglašavala po tom pitanju, bez obzira na apele opozicije.

Govoreći o načinima punjenja budžeta novog menadžmenta Glavnog grada, Klikovac je prokomentarisao i nedavno pisanje Antene M o kažnjavanju stanara solitera u Bloku 5 koji se parkiraju na površini tradicionalno korištenoj kao parking, kazavši da se tu radi o selektivnom pristupu aktuelnog podgoričkog rukovodstva.

“Reći ću vam primjer da su vozila nepropisno parkirana u garaži Skupštine Glavnog grada, dakle, sami službenici i lokalni funkcioneri nepropisno parkiraju svoja vozila u spomenutoj garaži, ostavljajući ih na silaznoj rampi, tako ugrožavajući bezbjednost kretanja u okviru garaže. Onda se zapitamo da li baš ti funkcioneri mogu naložiti kažnjavanje građana kod solitera u Bloku 5, na prostoru koji se inače koristi kao parking, gdje ta vozila baš nikome ne smetaju”, kaže naš sagovornik.

Selektivnost, primjećuje Klikovac, postoji i u radu pauk službe:

“Svi mogu potvrditi, a pogotovo mlađe generacije, da su vozila parkirana na platou u Bokeškoj ulici, kao i pred mnogim ugostiteljskim objektima, pogotovo petkom i subotom, ali i radnim danima. Onda imate selektivnost pauk službe koja podiže vozila građana ispred određenih ugostiteljskih objekata, a pred onim ugostiteljskim objektima koji su politički bliski trenutnoj vladajućoj većini formirana su nelegalna parkirališta.”

Pauk služba u Glavnom gradu primjenjuje i novi način izdavanja naloga prilikom uklanjanja nepropisno parkiranih vozila, što gost DRV vidi kao posao za pravnike.

“Pauk služba kada podiže vozilo više ne izdaje nalog za transfer vozila do mjesta gdje se ostavljaju vozila, na parkingu ispod Stadiona, već izdaje samo prekršajni nalog. Nekada su izdavali i jedan i drugi, a kada smo postavili pitanje zašto je to tako i na osnovu čega se onda uklanja nečija privatna imovina ako ne postoji nalog za transfer, od načelnika Komunalne policije nijesmo dobili konkretan odgovor. On je samo ukazao da ukoliko oni budu izdavali ove naloge, određeni se mogu osporavati na sudu i tako građani mogu da dobiju sudsku zaštitu, odnosno u krajnjem potencijalno neće biti u obavezi da plate tu kaznu.”

Klikovac je govorio i o problemu smeća koje zatrpava podgoričke ulice kazavši da je to problem koji se ne rješava jer u menadžmentu gradskih preduzeća očigledno ne postoji volja da do rješenja dođe.

“Njima ne odgovara nijedna kritika. Uvijek sa druge strane čujemo: “zašto se time nijeste ranije bavili, zašto taj problem nijeste aktuelizovali dok ste bili vlast?” Zato što se nikada ranije nije desilo da sa vodoizvorišta Mareza bude puštena nehlorisana voda. Pa i kada dobijete rješenje sanitarnog inspektora, prećutite to javnosti. Pa kada dođemo do toga da ste platili kaznu i da ni to nijeste objelodanili, sjetite se da direktoru u v.d. stanju odjednom ne produžite mandat. Ovo je isti način na koji pokušavaju da preskoče problem čistoće u Glavnom gradu.

Ovaj problem na dnevnom, operativnom nivou se može riješiti kao što se rješavao u prethodnom periodu. Sada, nažalost imate menadžment popunjen dokonim ljudima koji se bave političkim revanšizmom, a ne svojim primarnim poslom.

Kada smo iz opozicije ukazivali na ovaj problem, dobijali smo odgovore poput:

-“aktivisti DPS-a u ogromnoj količini odlažu otpad koji su taložili u prethodnom periodu”

-“imamo nedostatak opreme”/”oprema je neispravna, mora na popravku”, pa sm istražili i vidjeli d aje oprema redovno servisirana

-“ne možemo da radimo jer ste ostavili dugove”, “Čistoća” duguje “Deponiji”, a novi menadžment je ukazao da će oni taj dug smanjiti, međutim, dešava se da je za svega nekoliko mjeseci taj dug između dva preduzeća porastao pola miliona.

U krajnjem, ove godine će biti uvećane cijene usluga “Čistoće”,imate situaciju da grad nikad nije bio prljaviji”, objasnio je Klikovac.

On je komentarisao i zahtjeve prosvjetara, medicinara, kao i sindikata uprave i pravosuđa o povećanju plata, jasno kazavši da Spajić nema plan po kojem će ta pitanja riješiti jer Evropa sad 2 ne postoji.

“Da li je to program koji se naslanja na strane i direktne investicije, kreiranje veće poreske osnove, pa samim tim i većim prihodima za budžet Crne Gore, a onda ćemo jedan dio tohg prihoda da distribuiramo: jedan dio, recimo, na kapitalni budžet, da kreiramo infrastrukturu za strane investicije, a s druge strane da kreiramo rast zarada u srednjem roku, od 3 do 5 godina, kasnije od 5 do 10… Vi od toga nemate ništa, nikakav konkretan plan, nikakvo objašnjenje”, zaključuje šef Kluba odbornika DPS u Skupštini Glavnog grada.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve