Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Jovićević: Bez mene se može, bez kvoruma ne

Pozdrav Milisavu uz lijepe želje za nastupajuće praznike. Brzo ću ja odavde, a Ti si bio sekretar u ranijem sazivu, imaš reference, poručuje generalni sekretar Skupštine

Generalni sekretar Skupštine i član Državne izborne komisije (DIK) Aleksandar Jovićević kazao je da, taman kad se očekivalo pretpraznično raspoloženje i stišavanje bure u opštoj raspravi na teme da li je 40 isto što i 41, da li Državna izborna komisija, odnosno njeni članovi mogu da imaju svoje mišljenje, ili da rade po principu da ”je samo trebalo tehnički da konstatuje mandat”, eve ti ga Milisav, misleći pritom na člana DIK-a iz redova opozicije Milisava Ćorića.

Reagovanje Jovićevića prenosimo integralno.

KAD, EVE TI GA MILISAV, OPET

Taman kad se očekivalo pretpraznično raspoloženje i stišavanje bure u opštoj raspravi na teme da li je 40 isto što i 41, da li Državna izborna komisija, odnosno njeni članovi mogu da imaju svoje mišljenje, ili da rade po principu da “je samo trebalo tehnički da konstatuje mandat”, eve ti ga Milisav. Sekretar u ranijem sazivu, a sada član DIK-a, koji, jedini od 10 članova, i ne prvi put, ima potrebu da se javno oglasi o radu svojih kolega, u tekstu objavljenom u dnevnom listu “Vijesti”, 30.12. 2020. u kome se, između ostalog, navodi da se “prvi put desilo da DIK osporava mandat”.

Milisav, čije znanje i iskustvo cijenim, baš me je iznenadio, a kao kolegu i zabrinuo da je počeo da zaboravlja. Oće to u našim godinama. Elem, prilikom razmatranja jednog prigovora u DIK-u, a u nedostatku argumenata za glavnu temu – poništenje izbora na nekoliko biračkih mjesta u Beranama, pri čemu je trebalo i objasniti kako to da je prihvatanje prigovora iz Ulcinja bilo osnovano, a u Beranama pri istom ili sličnom činjeničnom stanju neosnovano, sekretar u ranijem sazivu je pribjegao Zulu logici: dobro je kad DIK prihvata naše prigovore, a zlo je kad prihvata njihove. I tako sekretar u ranijem sazivu, naprasno, nije mu trebalo ni 15 dana, na istoj sjednici (na kojoj popuna nije bila na dnevnom redu), otvori diskusiju na temu popune po konstatovanju ostavke poslanika Petra Smolovića, pri čemu je osporavao mandat novom poslaniku, jer, navodno, nije ispoštovana procedura. Ne kompletan DIK, nego član DIK-a. Kao i sad, ne kompletan DIK, nego dio članova DIK-a. Tada samo on, sada nešto veći broj.

Posebno je sekretar u ranijem sazivu poentirao činjenicom da sam, kao generalni sekretar Skupštine, dostavio DIK-u akt o konstataciji prestanka mandata jednog poslanika (koji “Vijesti” nazivaju rješenjem), radi popune upražnjenog poslaničkog mjesta, a da sam odbio da glasam u DIK-u tim povodom. Tako je. U parlamentu nijesam poslanik, već generalni sekretar, i ne mogu da glasam, niti da utičem na glasanje, ali u DIK-u sam član, i mogu da glasam, ili dajem saglasnost, isto kao i on, ni manje ni više. Za, protiv, ili uzdržan. Biti generalni sekretar Skupštine i član Državne izborne komisije su dvije potpuno odvojene funkcije, pri čemu u jednoj imam pravo da glasam, a u drugoj nemam. Prosto je za shvatiti. Sekretar u bivšem sazivu podsjeća da je generalni sekretar Skupštine zadužen da vodi računa da rad u Skupštini bude u skladu sa Poslovnikom, zakonom i Ustavom, a onda na komisiji kaže da je protiv da se verifikuje mandat. Naravno, jer, po mom mišljenju, Poslovnik nije ispoštovan.

Pozdrav Milisavu uz lijepe želje za nastupajuće praznike. Brzo ću ja odavde, a Ti si bio sekretar u ranijem sazivu, imaš reference…

U vezi ostalih navoda iz teksta, napominjem da nikakve pravne, novinarske i druge stručne i laičke egzibicije, ne mogu promijeniti prostu činjenicu: na početku sjednice u sali je bilo 40 poslanika. Za kvorum je bilo potrebno 41.

To što neko misli da bi DIK trebalo da samo tehnički konstatuje mandat, što do sada nije dovođeno u pitanje (pa ni kvorum u samoj Skupštini do sada nije dovođen u pitanje), nije potkrijepljeno dokazima. To su lična mišljenja, na koja svi imamo pravo. Pravni propisi su nešto drugo. U njima nema odrednica tipa – trebalo bi, ili podrazumijeva se. Ako se nešto podrazumijeva, čemu onda postupak? A propisi, između ostalog, kažu:

“Član Komisije ima pravo i dužnost da: učestvuje u radu i odlučivanju Komisije,…”. “Komisija odlučuje većinom glasova ukupnog broja članova…”.

“Izuzetno, kada odlučuje o zahtjevu za popunu upražnjenog poslaničkog mjesta, Komisija može na predlog predsjednika Komisije i bez održavanja sjednice odlučiti na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova Komisije, izjašnjavanjem elektronskim putem…” Ovako je pitanje popune upražnjenog poslaničkog mjesta utvrđeno Poslovnikom o radu Državne izborne komisije, koji je do sada pomenuo jedino uvaženi predsjednik Komisije, g-din Ivanović. Nema saglasnosti, nema odluke, nema mandata.

Interesantno je da malo koga interesuju propisi, čak ni one koje bi trebalo. Tačno je da je po ovom pitanju jedan dio nadležnosti vezan za DIK, a drugi za Skupštinu. Samo što se obje nadležnosti moraju sprovesti u propisanom postupku.

Ne želeći da se bavim estradnim dijelom teksta, potvrđujem da je tačna izjava uvaženog savjetnika Klarića o saopštenju, i dodajem da sam, prije toga, takođe saopštio nešto mnogo važnije – da nemamo kvorum za početak sjednice.

Bez mene se može.
Bez kvoruma ne.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
milica
31.12.2020-13:58 13:58

Stari DPS kadrovi…ne mogu se odreći političkog DPS razmišljanja i ponašanja…neće da priznaju da su htjeli da prolongiraju izglasavanje izmjena, jer su se nadali nemirima.Sad mogu da pričaju neistine, sve je providno.Sram ih bilo godina koje nose.Razumijemo, 30 godina je jedan nečiji vijek, što navikla ne odvikla.