Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Jelušić: Potreba za vjeronaukom je legitimna, ali religiji nije mjesto u školi

URA poručuje da takvim intervencijama u obrazovnom sistemu ni društvo ni škole ne bi bili na dobitku.

Izjava mitropolita Joanikija da će se zalagati da vjeronauk bude dio crnogorskog obrazovnog sistema izazvala je podijeljena mišljenja u javnosti. I dok je za DF to osnovno ljudsko pravo, koje je država obavezna da osigura građanima, za opoziciju je neprihvatljivo rješenje, jer smatraju da će to dovesti do novih podjela u multietničkoj Crnoj Gori.

URA poručuje da takvim intervencijama u obrazovnom sistemu ni društvo ni škole ne bi bili na dobitku.

Potreba za vjeronaukom je legitimna, spora oko toga nema, ističe Božena Jelušić za Javni servis. “Mjesto religiji međutim nije u školama, jer obrazovna sfera pripada nauci i kritičkom preispitivanju.”

„Ideološki, suštinska vrijednost obrazovnog prostora je provjeravanje ovog svijeta, provjeravanje paradigmi, pa i naučnih. Prema tome, mjesto religije je u sferi privatnosti, obrazovna sfera treba da pripada nauci, kritičkom preispitivanju i kritičkom mišljenju,“ smatra Jelušić.

Crna Gora nema neprekinutu tradiciju učenja vjeronauke u školama, zato Jelušić ističe:

„Imali smo nešto što je prekid u periodu socijalizma, mi sa teškoćama ovo društvo vežemo, povezujemo i ublažavamo njegove podjele. A bilo kakvim intervencijama takve vrste, smatram da ni obrazovni sistem niti društvo neće biti na dobitku.“

Podsjetimo, mitropolit Joanikije saopštio je da će se zalagati da vjeronauka bude uvedena u crnogorski školski sistem, ističući da bi bilo dobro da prethodno o tome imamo saglasan stav svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ranko
26.09.2021-13:57 13:57

Mrš!!