Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Jedinstvo, odlučnost i solidarnost očuvaće mir i demokratiju u Evropi

Delegacija Odbora za evropske integracije učestovala na plenarnom zasijedanju COSAC Pariz

Delegacija Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore, u sastavu Simonida Kordić, Predrag Sekulić i Amer Smailović, učestvovala je na plenarnom zasijedanju Konferencije odbora za evropske poslove parlamenata zemalja članica EU (COSAC), koje je organizovano u Parizu 4. i 5. marta.

Na dnevnom redu dvodnevnog zasijedanja bile su debate o prvim rezultatima francuskog predsjedavanja Savjetu EU, planu oporavka za Evropu i okončanju krize, te klimatskim promjenama i energetskoj tranziciji.

Parlamentarci su razgovarali i o Konferenciji o budućnosti Evrope i stanju u Ukrajini, ali i o napretku u radu radnih grupa za unapređenje funkcionisanja COSAC-a.

Među govornicima su bili predsjednik Vlade Republike Francuske Žan Kasteks (Jean Castex), prvi potpredsjednik Evropskog parlamenta Otmar Karas (Othmar Karas), predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen), potpredsjednica Evropske komisije za demokratiju i demografiju Dubravka Šuica i predsjednik Evropske investicione banke Verner Hojer (Werner Hoyer).

Parlamentarci iz zemalja članica EU, kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo i partnerskih zemalja razmotrili su prioritete EU i inicijative francuskog predsjedavanja u kontekstu trenutne situacije u Evropi, uz poseban osvrt na ratne sukobe u Ukrajini.

Kako je saopšteno iz Skupštine, oštro je osuđen napad Rusije na Ukrajinu i pozdravljeni napori Ukrajine za odbranu i očuvanje njene nezavisnosti, te razgovarano o uticaju ovog sukoba na susjedne zemlje, Evropu i svijet, kao i o podršci EU i njenih zemalja članica ukrajinskoj vladi, građanima i izbjeglicama.

“Poslanici su saglasni da će se jedino uz jedinstvo, odlučnost i solidarnost očuvati mir i demokratija u Evropi i prevazići humanitarna, ekonomska i energetska kriza”, navode iz Skupštine.

Na sastanku je bilo riječi i o bezbjednosnoj i odbrambenoj politici EU, te o značaju dijaloga, parlamentarne diplomatije i kohezije i stabilnosti evropskih institucija za jačanje kolektivne odgovornosti i prevazilaženje izazova.

U debati o Konferenciji o budućnosti Evrope, parlamentarci su razmotrili očekivanja građana i različitih zemalja članica o ulozi i načinu funkcionisanja Unije i njenih institucija, te razgovarali o narednim koracima u organizaciji Konferencije i pojedinačnih aktivnosti. Među očekivanjima parlamenata zemalja članica EU bila je i aktivnija politika proširenja i ubrzanje procesa evropskih integracija Zapadnog Balkana.

Članica Odbora za evropske integracije Simonida Kordić istakla je da u svijetu koji se mijenja i u kojem velike političke sile povlače poteze s fokusom na svoje sopstvene interese, Evropa mora pronaći svoju snagu u osjećaju pripadnosti svake nacije EU zajednici.

Stoga je podsjetila na značaj slogana francuskog predsjedavanja „Oporavak, snaga i osjećaj pripadnosti“ i istakla da, u cilju oporavka i očuvanja EU vrijednosti i interesa, EU mora ozbiljno da razmotri svoju politiku proširenja i svoj strateški suverenitet i da je samo inkluzija, posebno zemalja kandidata i potencijalnih kandidata sa Zapadnog Balkana, pravi put za oporavak Evrope.

Na sastanku je razgovarano i o zdravstvenoj krizi izazvanoj pandemijom COVID-19, kao i o planovima za ekonomski oporavak i otpornost Evrope.

“Posebno je istaknuta važnost jačanja ekonomije EU i podrške ranjivim i posebno važnim sektorima, s posebnim naglaskom na industriju i mala i srednja preduzeća, poljoprivredu i turizam, kao i potreba pune primjene ambicioznih projekata u okviru tzv. EU programa naredne generacije”, ističe se u saopštenju.

U debati o klimatskim promjenama i energetskoj tranziciji, akcenat je stavljen na potrebu jačanja energetske nezavisnosti Unije, tranziciju na „čiste“ industrije i korišćenje obnovljivih izvora energije, te razvijanje zelenije i održivije ekonomije, a istaknut je i značaj digitalne infrastrukture, inovacija i istraživanja u kritičnim tehnologijama.

Plenarno zasijedanje COSAC-a je organizovano kao dio parlamentarne dimenzije francuskog predsjedavanja Savjetu EU, a domaćini zasijedanja bili su odbori za evropske poslove francuske Nacionalne skupštine i Senata.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve