Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Je li Damjanović u „lično ime“ razgovarao sa ministarkom Vidović

Portal RTRS u ponedjeljak je izvijestio da su Damjanović i Vidović u Banjaluci razgovarali o aktuelnim regionalnim ekonomskim i političkim temama, kao i ključnim izazovima i aktivnostima u oblasti finansija

Da je ministar finansija u tehničkom mandatu Aleksandar Damjanović obmanuo javnost kada je saopštio da je na „proslavu“ neustavnog „dana Republike Srpske“ pošao u „lično ime“, pokazuje i vijest koju je o susretu Damjanovića sa ministarkom finansija BiH entiteta Republike Srpske Zore Vidović objavio portal Javnog servisa RS.

Portal RTRS u ponedjeljak je izvijestio da su Damjanović i Vidović u Banjaluci razgovarali o aktuelnim regionalnim ekonomskim i političkim temama, kao i ključnim izazovima i aktivnostima u oblasti finansija.

– Posjeta Damjanovića Banjaluci povodom obilježavanja „Dana Republike Srpske“ bila je ujedno i prilika da se razmijene stavovi o temama od zajedničkog interesa i potencijali za jačanje ekonomske i razvojne saradnje dvije države – prenijeli su pozivajući se na Ministarstvo finansija Republike Srpske.

Zato se postavlja pitanje – kako je ministar Damjanović, koji je, kako je saopštio, pošao na „proslavu“ u Banjaluku u „lično ime“ mogao da se sastane sa ministarkom Vidović, a da prethodno o zvaničnom susretu nije obavijestio odlazećeg premijera Dritana Abazovića ili na Vladi „kandidovao“ platformu o putu – što je poslovnička obaveza!

Ministar Damjanović je tako prekršio član 39 Poslovnika kojim se propisuje da Vlada, u slučaju susreta sa inostranim delegacijama utvrđuje platformu.

Da je obavezno usvajanje platforme prije bilo kakvog puta ili susreta članova Vlade sa inostranim delegacijama u prethodnim danima, poručivao je i odlazeći premijer Dritan Abazović, a juče je to i saopštio potpredsjednik Vlade Vladimir Joković.

No, možda Joković i Abazović, osim što „nijesu znali“ za put ministara u Banjaluku, „nijesu bili informisani“ ni o planiranom zvaničnom susretu Damjanovića sa ministarkom finansija Republike Srpske.

Inače bi, „sigurno“, zahtijevali da se usvoji platforma i javnost obavijesti o aktivnostima koje ministri imaju van države i za koje, što pokazuje faktura o troškovima smještaja ministra Marka Kovača i njegovog vozača adresirana na Ministarstvo pravde, kao poreski obveznici snose troškove.

Jer, sudeći po riječima Jokovića, koji je saopštio da potpuno podržava ministre „u onome što su rekli“ – nemaju razloga da bilo što kriju.

A takav je, rekao je juče Joković, i stav Socijalističke narodne partije na čijem je čelu.

– Stav SNP-a za sve one, a najviše one koji se izjašnjavaju kao Srbi, u SNP-u je da im je uvijek mjesto sa srpskim narodom – bilo to u Banjaluci, Beogradu, Palama, Crnoj Gori, Beranama ili bilo gdje u svijetu – mi to podržavamo – kazao je Joković na konferenciji za medije.

Naveo je i da oni poštuju cjelovitost i integritet države Bosne i Hercegovine, ali i rekao da itekako poštuju i Republiku Srpsku.

– Ovdje se priča da li poštujemo Ustavni sud – prvo treba da ga poštuju oni koji su stvorili Bosnu – ako oni imaju neke svečanosti i pozivaju neke da prisustvuju, mi u SNP protiv toga nemamo ništa – istakao je Joković.

I on je, kao i Abazović, podsjetio da je Kovač prvi ministar pravde koji je prisustvovao pomenu u Potočarima, pa je kazao da i to podržavaju.

– Ali nije dobio tada salvu oduševljenja i pozitivnih reakcija. Ali, ako se desi mala greška, po nečijim shvatanjima, na SNP se saspe lavina svih napada -naveo je.

Na pitanje Pobjede hoće li Vlada – koja tvrdi da nije učestvovala u putu ministara u Banjaluku platiti fakturu koja im je dostavljena, Joković nije odgovorio konkretno.

– Nije bila platforma, oni su pozvani i oni su otišli. Da li je i ko snosio troškove – o tome ne znam, vidjećemo, ministri će o tome dati svoje mišljenje – rekao je Joković.

Podsjetimo, Pobjeda je juče objavila da je, iako Abazović tvrdi da Vlada nije imala ništa sa putem ministara u Banjaluku, smještaj za Kovača i njegovog vozača, koji je koštao 217 eura u hotelu „Bosna“, fakturisan na Ministarstvo pravde, koje je izdalo i putni nalog sa pripadajućim dnevnicama.

Objavili smo i da su se ministri na putu zadržali duže od dva dana – o čemu je predsjednik Vlade, shodno Poslovniku, morao biti informisan i dati saglasnost. Ako Abazović, kako kaže, o tome ništa nije znao, jasno je da su ministri prekršili Poslovnik Vlade – niti su prijavili odsustvo duže od dva dana, a Damjanović se – „na svoju ruku“ sastao sa ministarkom BiH entiteta Republike Srpske. Ipak, teško je očekivati – znajući dosadašnju ,,dosljednost“ – da će premijer Abazović da promijeni stav koji je saopštio prekjuče i pokrene pitanje odgovornosti ministara zbog povrede Poslovnika.

Ibrahimović se izvinio Turković

Potpredsjednik Vlade, lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović juče je u Sarajevu razgovarao sa zamjenicom predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, ministarkom vanjskih poslova Biserom Turković i izvinio joj se zbog prisustva crnogorskih ministara Damjanovića i Kovača proslavi neustavnog „dana Republike Srpske“.

On je to učinio, kako je saopštio, u ime evropske, građanske, civilizovane i antifašističke Crne Gore, koja, kako je rekao, poštuje svoje susjede i njihov ustavni poredak.

– I upoznao je sa svojim uvjerenjem da oni na ovom skupu nijesu, niti su mogli predstavljati većinsku Crnu Goru – istakao je Ibrahimović.

Turković je ponovila da je iznenađena prisustvom dva ministra crnogorske vlade i ukazala da takvo postupanje narušava odnos dvije inače prijateljske i susjedne države.

Kazala je i da je veoma važno da Bošnjačka stranka, kao stranka koja je apsolutno posvećena euroatlantskoj agendi, svojim aktivnim djelovanjem u Vladi Crne Gore nastavi da daje doprinos očuvanju evropskog puta Crne Gore, podizanju životnog standarda građana i jačanju institucija i vladavine prava.

Sastanku su prisustvovali i poslanik BS Amer Smailović i savjetnik predsjednika BS Izet Ćorović.

Pobjeda je pitala Ibrahimovića hoće li postupak Kovača i Damjanovića uticati na njegov ostanak u Vladi, ali odgovor do danas nijesmo dobili.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
klementina
12.01.2023-15:03 15:03

Ministar damjanović iz dana u dan pokazuje svoje ”ljucke” i karakterne osobine u pravom svijetlu .Nažalost mnogi su bili u zabludi da je on pripadnik ljudi koji imaju svoje ja, ali on se potrudio da to demantuje sav ponosan u ulozi PONIŽENOG i PREZRENOG..