Utorak, 21 Maja, 2024
Rubrika:

Izabrani članovi OO CEP Danilovgrad; Čolović: Nalazimo se na početku jednog ozbiljnog puta

''Mi smatramo da u Crnoj Gori, postoje i da su intenzivni stalni pokušaji asimilacije i negacije crnogorske nacije. Naravno, to se čini od raznih velikosrpskih struktura. No, uprkos tome mi jasno poručujemo da je cnogorska nacija uvijek bila žilava, vazda jaka u otporu negaciji i asimilaciji“, poručio je predśednik Crnogorske evropske partije Novak Adžić

U prepunoj sali hotela „Zeta“ u Danilovgradu danas je održana opštinska izborna konvencija Crnogorske evropske partije (CEP) na kojoj su imenovani rukovodstvo i članovi lokalnog odbora ove stranke.

Za predśednika OO CEP Danilovgrad izabran je Goran Čolović, a za njegovog zamjenika Željko Đuričković. Sekretar Odbora biće Nebojša Janjatović.

Kako su istakli iz CEP-a, Goran Đuričković i Sonja Đuričković članovi su Odbora po funkciji, kao članovi Predśedništva stranke.

Za članove OO CEP-a u Danilovgradu su izabrani Slavko Sekulić, Maja Đuričković, Vlatko Radonjić, Željko Simonović, Aleksandar Đuričković, Nikola Vuletić, Petar Đuričković, Biljana Barovi, Slađana Kalezić, Aleksandar Burić, Dejan Keković, Balša Sekulić, Tomaš Đuričković, Miloš Keković i Vanja Gajić.

Predśednik Crnogorske evropske partije Novak Adžić, u svom uvodnom izlaganju istakao je da je “Crna Gora država svih njenih građana – jednakopravno”.

„No treba, pored toga znati i prihvatiti objektivnu činjenicu da nema i ne može bitu Crne Gore bez Crnogorki i Crnogoraca i da Crna Gora od iskona i za buduće vjekove može opstati samo onda kada se poštuju prava svih građana, nacija i religija u Crnoj Gori, u punom kapacitetu i u kojoj je nosilac suvereniteta u državi građanin. Ali podvačimo da s obzirom na lošu aktuelnu političku zbilju koja već godinama traje, na žalost, u našoj državi i loše postupke ovoga režima, CEP ne vidi nista dobro u tome da Crna Gora ima vladu u kojoj nema Crnogoraca, iskonskih, ne dualnih, nego onih koji nijesu podložni trgovini ili političkoj renti radi položaja i ličnog profita. Naprotiv. Mi smatramo da u Crnoj Gori, postoje i da su intenzivni stalni pokušaji asimilacije i negacije crnogorske nacije. Naravno, to se čini od raznih velikosrpskih struktura. No, uprkos tome mi jasno poručujemo da je cnogorska nacija uvijek bila žilava, vazda jaka u otporu negaciji i asimilaciji“, poručio je Adžić.

Foto: CEP

Potpredśednik Stevo Vučinić je kazao da je „naš identitet organski vezan za našu najstariju prošlost iz vremena dukljanske kraljevine“.

„U sred vaših i naših Bjelopavlića gordo stoji najvažniji crnogorski ranosrednjovjekovni spomenik – Dukljanski grad ili Martinićka gradina – glavni grad Luške županije i kneževine Duklje, sve do 986. godine kad ju je porušio bugarski car Samuilo. Ona je uporišna tačka našega državnoga i nacionalnog identiteta, oličenog u njegovoj arhitekturi. Obavezni ste i Vi Bjelopavlići i Vi Katunjani da ovom gradu koji gubi autetntični duh, jer je posljednje dvije decenije okupiran vrijednostima stranim ovom podneblju, da mu vratite stari sjaj i slavu, dakle, još od vremena kneževine Duklje čiji ste i jeste potomci“, istakao je Vučinić.

Potpredśednik Svetozar Savić je istakao da prisustvujemo urušavanju ekonomskog sistema koji, kako je kazao, počiva na isplati nezarađenog.

„Svijetla budućnost koju su nam obećali svela se na beskonacno zaposljavanje i nepotizam. Ovo je posljednja ura da motivisemo građane da uzmu stvar u svoje ruke.Građani, kao slobodni pojedinci i kao dio zajednice treba da na izborima kazneone nesposobne i vječite iluzioniste. Dobro zajednice je posao i dužnost svih građana“, kazao je Savić.

Potpredśednik Vladimir Vanja Popović je podsjetio da je Danilovgrad sazdan prije 150 godina sa namjerom da bude nova prijestonica Crne Gore.

„Po mnogo cemu je specifican i zasluzuje mnogo vise paznje nego sto to od aktuelnih a i prošlih vlasti dobija! Centar plodne bjelopavlićke ravnice je i jedina opština u Crnoj Gori đe je seoska populacija dva puta brojnija od gradske! Prolazimo kroz turbulenta vremena, na raskrsnici smo svijetla i tame, a vaše prisustvo ovdje danas i buduca aktivnost kroz Crnogorsku evropsku partiju, garantuju da će Danilovgrad nastaviti tradiciju naprednih omladinaca koje su četnicki zlocinci strijeljali na Lazinama 1944 a ne zlotvora koji su to učinili, a njihov ili duh i danas sije zlo i mržnju po Crnoj Gori“, naglasio je Popović.

Goran Đuričković pozdravio je prisutne goste i zvahvalio na prisustvu u velikom broju.

„Čast nam je da vam predstavimo jedinu autentičnu Crnogorsku evropsku partiju na političkoj sceni Crne Gore. Iz Danilovgrada se uvijek i odvajkada čuo glas crnogorskog naroda pa evo i danas će opet. Sa liderom kakav je Novak Adžić staćemo na braniku časti i obraza za slobodnu Crnu Goru”.

Sekretar Nebojša Janjatović se zahvalio na izboru i kazao da mu je čast da bude sekretar danilovgradskoga odbora CEP-a, da će raditi za dobro partije, učlanjenju novih čalnova i njenom jačanju u Bjelopavličima.

„Danilovgradska opstina i Bjelopavlićka ravnica prijed 50 godina je hranila Crnu Goru a danas je pretvaraju u beton i ceraju omladinu sa sela jer nema putne infrastrukture i nema ulaganja u sela. Mi ćemo kad udjemo u opštinski parlamenat inicirati razvoj okolnih ruralnih predjela i sto više ulaganje u poljoprivredu i stočarstvo kao i u otvaranje novih preduzeća da bi se mladi mogli zaposljavati kako bi vratili Bjelopavlice u centar privrednog razvoja Crne Gore, poručio je zamjenik predśednika Željko Đuričković.

Na kraju se okupljenima obratio i predśednik Goran Čolović.

„Čast mi je, zadovoljstvo, a istovremeno i velika obaveza što sam vašim povjerenjem izabran za prvog medju jednakima kada je u pitanju danilovgradski Opštinski odbor naše partije. Nalazimo se na početku jednog ozbiljnog, evropskog puta, a sve ono što moramo proći na tom putu jasno se ogleda u našim programskim ciljevima. Glavni je vratiti Crnoj Gori imidž koji je imala u porodici razvijenih evropskih naroda, kojima je, kroz istoriju oduvijek i pripadala. Ne bih se vraćao daleko u prošlost jer je sadašnji trenutak u kome živimo veoma izazovan. Kao što želimo da Crna Gora bude prepoznata u Evropi i postane njen punopravni član, tako želimo i prosperitet našoj lokalnoj zajednici. Stacioniran u Bjelopavlićkoj ravnici, Danilovgrad posjeduje ogroman potencijal, prije svih poljoprivredni i turistički. Svi oni koji su ranije, kao i oni koji sada vrše vlast u ovom gradu nijesu mogli, ili bolje reci nijesu htjeli, da iskoriste te potencijale. Vjerski turizam je, svakako vrlo bitna grana u cijeloj toj priči, ali kako uopšte se i upustiti u ozbiljnu diskusiju, kada svi vrlo dobro znamo da je manastir Ostrog, okupiran od strane SPC. Ovaj problem prepoznat je zbog neraskidive veze svih Bjelopavlića sa svetinjom za koju nam oni koji su dojahali na talasu “promjena ” poručuju da nije crnogorska. Na rješavanju svih izazova mora se raditi i kroz oživljavanje nacionalnog identiteta, koji je ozbiljno narušen zahvaljujući uticaju spoljnjih faktora. Drago mi je što ću se, zajedno sa svima vama koji ste mi dali povjerenje, truditi da istrajem u dugačkom procesu ostvarenja naših ne samo političkih, već svih ciljeva kojima teži slobodan čovjek savremenog doba. Još jednom, hvala svima“, zaključio je Čolović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve