Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Ibrahimović: Prošlo 32 godine od opsade Sarajeva, u Gazi se dešava isto, glad i žeđ ne smiju biti oružje

Lider Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović kazao je da 5. aprila 1992. godine počela je opsada Sarajeva, jedna od najdužih u novijoj istoriji ratovanja

Lider Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović kazao je da 5. aprila 1992. godine počela je opsada Sarajeva, jedna od najdužih u novijoj istoriji ratovanja.

“Tokom 1.425 dana opsade grada, građani Sarajeva bili su izloženi konstantnom granatiranju i snajperskoj paljbi, a humanitarnu pomoć bilo je skoro nemoguće dostaviti. Hiljade ubijenih i ranjenih, među kojima značajan broj djece, trebali su biti opomena čovječanstvu. Međutim danas, 32 godine kasnije, u skoro identičnoj situaciji nalaze se stanovnici Gaze, izloženi neselektivnom granatiranju i suočeni sa teškom krizom gladi i žeđi, zbog blokade dostavljanja humanitarne pomoći, posebno nakon napada na humanitarne konvoje, kojima se zastrašuju humanitarni radnici i obeshrabruju humanitarne organizacije da im dostave hranu, vodu i najosnovnije medicinske potrepštine”, naveo je Ibrahimović u saopštenju za medije.

Svijet, a posebno Organizacija ujedinjenih nacija, ima civilizacijsku obavezu da se suprotstavi pretvaranju gladi i žeđi u oružje i da hitno preduzme učinkovite mjere u pravcu hitnog zaustavljanja agresije na Gazu i uspostavljanja humanitarnih koridora za dostavljanje humanitarne pomoći stanovnicima Gaze, posebno u toku mjeseca Ramazana i u susret predstojećem Bajramu, poručio je lider BS.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve