Četvrtak, 13 Juna, 2024
Rubrika:

Hrvatska i crnogorska diplomatija osudile odluku SPC da odlikuje Šešelja

Grlić Radman je nakon susreta sa Krivokapićem u Zagrebu rekao da je Hrvatska zgrožena i da ne razumije taj čin, dok je njegov crnogorski kolega kazao kako ''to nije već viđeno, to je gore od onoga što je viđeno''

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman i njegov crnogorski kolega Ranko Krivokapić osudili su danas to što je jedna od eparhija Srpske pravoslavne Crkve (SPC) odlikovala osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja.

Orden “svetog vladike Mardarija” Šešelju je dodijelila Eparhija novogračaničko-srednjezapadnoamerička SPC-a kojoj je sjedište u Čikagu. Odlikovanje mu je u nedjelju uručio bački vladika Irinej, saopštila je Šešeljeva Srpska radikalna stranka.

To je Šešelju treće odličje neke eparhije SPC-a.

Grlić Radman je nakon susreta sa Krivokapićem u Zagrebu rekao da je Hrvatska zgrožena i da ne razumije taj čin, dok je njegov crnogorski kolega kazao kako “to nije već viđeno, to je gore od onoga što je viđeno”.

“Bio je instrument velikosrpske politike, koji je provodio Miloševićev režim, a na hrvatskim prostorima su počinjeni brojni zločini” kazao je Grlić Radman.

On je dodao da Šešelj “nikada nije negirao upletenost u zločine, čak se i hvalio njima”.

Prema njegovoj ocjeni, odlikovanje osuđenog ratnog zločinca je pitanje koje treba zabrinuti sve.

Hrvatski ministar pozvao je Srbiju da se aktivno i snažno opredijeli i zauzme za zajedničku sigurnosnu i vanjsku politiku EU-a ako želi biti na evropskom putu.

“I da se suoči s prošlošću, da odbaci sve velikosrpske politike, da se posveti demokratizaciji vlastitog društva, da prestane politizirati ratne zločine, da rješava pitanja nestalih, odštete logoraša,” zaključio je Grlić Radman.

Crnogorski ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić kazao je da je taj čin očigledna podrška počinjenih zločina i legitimizacija politike zločina.

“A kada se to događa, priprema se novo aktivno zlo, nikakvo pasivno – političko zlo, aktivno zlo koje prijeti prije svega Crnoj Gori”, ocijenio je Krivokapić.

Upozorio je da se koncept nekad znan kao “velika Srbija” danas zove “srpski svijet”.

“Motiv je isti, namjere su iste, a da stvar bude opasnija – sudionici u čitavom igrokazu su isti”, dodao je Krivokapić.

Vojislav Šešelj je pravomoćnom presudom Haškog tribunala 2018. godine osuđen na deset godina zatvora zbog poticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premještanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci 1992.

Pojedine vojvođanske stranke, oporbeni političari u Srbiji kao i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov ocijenili su u ponedjeljak odlikovanje Šešelja sramotnim i neprihvatljivim.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve