Četvrtak, 25 Jula, 2024
Rubrika:

Grlić Radman: Još raspravljamo o odgovoru na Rezoluciju, zna se čiji posao odrađuje Crna Gora

''Dobro se sjećamo slika crnogorskih rezervista i agresije na Dubrovnik''

Crna Gora je donošenjem Rezolucije o Jasenovcu pokazala dva lica, svoje evropsko lice u Briselu i svoje instrumentalizovano lice u Podgorici, na što će Hrvatska reagovati, izjavio je u ponedjeljak hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman.

Crnogorski parlament usvojio je u petak rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen. U korist usvajanja rezolucije glasao je 41 poslanik vladajuće koalicije, od ukupno 81 poslanika u parlamentu, jedan je poslanik bio protiv, a opozicioni poslanici napustili su dvoranu.

„Hrvatska je Crnoj Gori poslala notu i saopštenje te kao članica EU-a i NATO-a ima na raspolaganju sve mehanizme, a još raspravljamo s premijerom kako postupiti“, rekao je Grlić Radman uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a u Zagrebu, govoreći o odgovoru na rezoluciju koju je Skupština Crne Gore usvojila “samo dan nakon što je dobila zeleno svjetlo“ od Evropske komisije.

Evropska unija je u srijedu potvrdila na međuvladinoj konferenciji o pristupanju da je Crna Gora ispunila prijelazna mjerila u ključnim poglavljima koja se odnose na pravosuđe i unutrašnje poslove, čime je dobila priliku za ubrzanje pristupnih pregovora.

Na međuvladinoj konferenciji o pristupanju potvrđeno je da je Podgorica ispunila prijelazna mjerila u ključnim poglavljima 23 i 24 što je uslov za dalji napredak u pregovorima.

U svojim je zaključcima o Crnoj Gori Hrvatska navela da su nužnost za poglavlje 23 „odštete logorašima, odgovor za nestale osobe i zaštita hrvatske nacionalne manjine“, kazao je ministar vanjskih i evropskih poslova.

Ministar objašnjava da su dobrosusjedski odnosi jedan od ključnih kriterija proširenja EU.

„Ovo što je Crna Gora napravila protivno je onome na što se obavezala i bez ikakvog razloga ulazi u duboku prošlost“, ocjenjuje Grlić Radman i dodaje da je crnogorska politika instrumentalizovana.

„Ovdje je na djelu odrađivanje nečijeg posla, a svi znamo i čijeg“, kazao je, dodajući da hrvatska vlada svake godine komemorira žrtve i osuđuje počinitelje.

S druge strane, u Crnoj Gori je izostala osuda vlastite agresije, kaže ministar.

„Dobro se sjećamo slika crnogorskih rezervista i agresije na Dubrovnik. S time se Crna Gora mora suočiti jer je agresija bila i odande, a ta su sjećanja svježa. Suočavanje s sopstvenom prošlošću i procesuiranje ratnih zločinaca bio bi odgovor prave susjedske države“, poziva ministar.

Uostalom, „Parlament Crne Gore nije tijelo koje treba to prosuđivati ni dati pravu ocjenu događanja od prije 80 godina“.„To je posao nezavisnih tijela i istoričara“, zaključuje Grlić Radman.

U oštrom odgovoru na donošenje rezolucije hrvatsko ministarstvo vanjskih i evropskih poslova navelo je između ostalog da će usvajanje rezolucije usporiti crnogorsku integraciju u EU.

Nakon usvajanja rezolucije, i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel otkazao je za utorak planiranu posjetu Crnoj Gori.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Bajo
01.07.2024-22:42 22:42

Ne odradjuje Crna Gora vec četnicki i antievropski dio Crne Gore. Molimo vas uvedite sankcije parlamentarnoj vecini. Sada imate i objektivni razlog.