Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Holandija pozdravlja potpunu usklađenost Crne Gore sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU

Glavna pregovaračica, Zorka Kordić je pohvalila dosadašnju saradnju sa Kraljevinom Holandijom u oblasti evropskih integracija. Upoznala je ambasadora sa trenutnim stanjem u pregovorima s EU, s posebnim akcentom na aktivnosti u oblasti vladavine prava

”Kraljevina Holandija podržava pristupnje Crne Gore Evropskoj uniji. U tom dijelu posebno pozdravljamo potpunu usklađenost Crne Gore sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU“, kazao je ambasador Kraljevine Holandije u Crnoj Gori Joust Reintjes na sastanku sa glavnom pregovaračicom, Zorkom Kordić.

Ambasador Reintjes je istakao da je Holandija u potpunosti posvećena vrijednostima i načelima EU i pristalica je pravičnog i individualnog pristupa svake od država kandidata za članstvo. Kazao je da Holandija, preko svoje ambasade u Beogradu koja na rezidentnoj osnovi pokriva i Crnu Goru, sa pažnjom prati dešavanja u Crnoj Gori i njen napredak ka EU.

“U tom kontekstu je prenio namjeru Kraljevine Holandije da u narednom periodu imenuje počasnog konzula u Crnoj Gori i prenio očekivanje da će i Crna Gora prepoznati značaj otvaranja ambasade u Hagu, kao jedne od prijestonica EU u kojoj su smještene neke od agencija i organizacija Unije”, saopšteno je iz Vlade.

Glavna pregovaračica, Zorka Kordić je pohvalila dosadašnju saradnju sa Kraljevinom Holandijom u oblasti evropskih integracija. Upoznala je ambasadora sa trenutnim stanjem u pregovorima s EU, s posebnim akcentom na aktivnosti u oblasti vladavine prava.

Kordić je istakla da ocjene iz ovogodišnjeg Izvještaja Evropske komisije za Crnu Goru, predstavljaju dobar balans političkih i tehničkih smjernica za dalje reforme u Crnoj Gori.
„Pristupanje EU ostaje glavni spoljnopolitički prioritet ove Vlade, na šta posebno obavezuje ogromna podrška građana tom procesu. Nadamo se da ćemo u tom procesu i dalje imati i podršku Holandije, između ostalog i kroz stručnu podršku našim institucijama u usklađivanju sa zakonodavstvom i standardima EU“, kazala je glavna pregovaračica.

Sagovornici su dogovorili nastavak redovne komunikacije i razmjene informacija o aktuelnostima u procesu evropskih integracija s ciljem konkretizacije potencijalnih oblasti dalje saradnje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve