Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Građanska inicijativa 21. maj: Neprihvatljivo da policija poziva Živkovića zato što je u objavi istakao demokratsko pravo na nenasilnu pobunu

''U svojoj objavi Živković je istakao da zbog flagrantnog kršenja Ustava od strane parlamentarne većine građani imaju pravo na građansku pobunu. Neshvatljivo i neprihvatljivo je da policija poziva građanina Živkovića zbog toga što je u svojoj objavi istakao univerzalno demokratsko pravo na nenasilnu građansku pobunu i neposlušnost''

Osnivači i članovi Savjeta Građanske inicijative “21.maj” Nikola Belada, Ljubomir Filipović i Rade Bojović saopštili su da je Uprava policije (OB Kotor) pozvala predsjednika Savjeta GI “Maj” Miodraga Živkovića da “pod prijetnjom prinudnog dovođenja dođe u policijsku stanicu radi objave koju je postavio na svojoj Facebook stranici”. Oni poručuju da je “neprihvatljivo da policija poziva Živkovića zato što je u objavi istakao univerzalno demokratsko pravo”.

“U svojoj objavi Živković je istakao da zbog flagrantnog kršenja Ustava od strane parlamentarne većine građani imaju pravo na građansku pobunu. Neshvatljivo i neprihvatljivo je da policija poziva građanina Živkovića zbog toga što je u svojoj objavi istakao univerzalno demokratsko pravo na nenasilnu građansku pobunu i neposlušnost”, istakli su u saopštenju.

Prema njihovim riječima, Živković je apostrofirao “temeljno konstitucionalno načelo koje je neotuđiva baština građana u svim savremenim demokratijama”.

“Motivisan očiglednim i obijesnim rušenjem ustavnog poretka od strane 41 poslanika Živković je apostrofirao temeljno konstitucionalno načelo koje je neotuđiva baština građana u svim savremenim ustavnim demokratijama. Ovakav pristup policije tumačimo kao progon političkih neistomišljenika i neprihvatljivu diskreditaciju policijskih organa od strane vladajćih stranaka koje su postale sinonim za protivustavno djelovanje.

Živković će, smatraju, i ovaj “pokušaj disciplinovanja slobodne misli lako odbaciti”, kao što je to radio i prije dvadeset godina kada je tadašnji režim nesupješno pokušavao da ućutka LSCG.

“Javnost treba da zna da glas građana kojima je stalo do crnogorske ustavnosti i slobode niko neće moći da suzbije niti da uguši”, zaključuju u saopštenju osnivači i članovi GI “21. maj”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve