Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Građanska alijansa: Loša ocjena EK nije iznenadila, nažalost bila je više nego očekivana

Prema njihovim riječima, promjene u Tužilačkom savjetu predstavljaju početak reformi u pravosuđu koje su nastavljene izborom Specijalnog državnog tužioca

Imajući u vidu cijelokupnu društveno političku situaciju u državi, loša ocjena koju je Crna Gora dobila od Evropske komisije (EK) nije iznenadila i bila je, nažalost i više nego očekivana, poručili su iz nevladine organizacije (NVO) Građanska alijansa (GA).

-Građanska alijansa je više puta upozoravala političke elite da u njihovom radu budu aktivnosti i reforme koje je EU postavila kao prioritete u procesu pridruživanja. Kako je to izostalo u prethodnom periodu, propuštena je šansa, između ostalog, da se izaberu novi članovi Sudskog savjeta, sudije Ustavnog suda, Vrhovni drzavni tužilac, kao i predsjednik Vrhovnog suda – navode u saopštenju.

Prema njihovim riječima, promjene u Tužilačkom savjetu predstavljaju početak reformi u pravosuđu koje su nastavljene izborom Specijalnog državnog tužioca.

-Na tom polju su vidljivi rezultati, s tim što moramo poštovati prezumpciju nevinosti i sačekati epilog postupaka koji se vode protiv bivših i sadašnjih nosilaca najviših sudskih funkcija, kao i bivšeg menadžmenta jednog državnog preduzeća. Neophodno je što hitnije nastaviti sa reformama u pravosuđu, a prije svega, potrebno je izabrati sudije Ustavnog suda Crne Gore, članove Sudskog savjeta, Vrhovnog državnog tuzioca i predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore. Reforma izbornog zakonodavstva takođe mora biti na vrhu agende donosilaca odluka u Crnoj Gori, na šta je Građanska alijansa u prethodnom periodu u više navrata upozoravala, I ovoga puta je izostao aktivniji pristup Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore koji je održao svega tri sjednice u 2022. godini. Ovakav pristup nije dobar i Odbor mora uzeti aktivniju kontrolnu ulogu, kao i u procesu EU integracija barem kroz organizovanje tematskih sjednica na kojima će se vidjeti stepen realizacije preporuka koje EK navodi u svojim izvještajima – istakli su iz GA.

Kako kažu, imamo još jednu propuštenu godinu bez adekvatnih rezultata kada je u pitanju rješavanje domaćih predmeta ratnih zločina, prvenstveno po pitanju utvrđivanja komandne odgovornosti.

-Evropska komisija neadekvatno postupanje nadležnih organa po ovim postupcima kritikuje iz godine u godinu, ali naši pravosudni organi ostaju nijemi na kontinurane kritike na neadekvatno procesuiranje, odnosno na neutvrđivanje komandne odgovornosti, a onda i na nekažnjavanje po osnovu pomaganja, saučesništva i podstrekivanja. Ove godine je i kancelarija UN-a u Podgorici istakla važnost suočavanja sa prošlošću, što bi trebalo biti dodatni podstrek Crnoj Gori da pojača napore u oblasti rešavanja ratnih zločina. Sve ovo je bilo predviđeno i Strategijom za istraživanje ratnih zločina koja je donijeta 2015. godine, a koja je i predviđala da se ponovo pregledaju stari predmeti ratnih zločina koji su pravnosnažno i okončani, a u cilju identifikacije novih osumnjičenih. Efikasnoj implementaciji Strategije ipak nijesmo svjedočili, dok svakako pohvaljujemo nekoliko slučajeva posjete crnogorskih ministara lokacija ratnih zločina. Naglašavamo da je neophodno analizirati i odgovornost tužilaca koji su bili zaduženi za procesuiranje ovih predmeta, ali i raditi na obučavanju sadašnjih tužilaca u SDT-u koji su zaduženi za sprovođenje ciljeva Strategije – precizirali su iz GA.

Govoreći o slobodi izražavanja, iz Građanske alijanse naglašavaju da registrovani pozitivni pomaci raduju, jer je ovo dugo bila oblast koja je bila negativno ocjenjivana.

-Kontrola govora mržnje u javnom prostoru je takođe nešto na šta ozbiljno moramo obratiti pažnju. Pozdravljamo adekvatnu i profesionalnu reakciju AEM-a po ovom pitanju. Poseban problem predstavlja širenje govora mržnje preko internet portala i društvenih mreža, gdje su i službenici države optuženi za širenje govora mržnje. Zakon o medijima je kroz odredbe regulisao obavezu portala da brišu komentare koji sadrže elemente govora mržnje. No ipak, još uvijek ostaje da vidimo efekte u praksi ovog zakonskog rješenja – ocijenili su u saopštenju.

Ponovoljena pozitivna ocjena RTCG da je nastavio da proizvodi “politički uravnotežen i raznovrstan sadržaj”, je ohrabrujuća i ukazuje da javni servis treba da nastavi rad u istom pravcu.

-Javni servis, koji služi kao primjer medijskog profesionalizma treba da nastavi rad u pogledu oslobađanja novinara od bilo kakvih pritisaka, što će dovesti i do jačanja segmenta istraživačkog novinarstva koji je trenutno na niskom nivou u Crnoj Gori. Ovo će dovesti i do daljeg povećanja povjerenja građana u javni servis koji će tako na pravi način ostvarivati svoju svrhu – poručuju iz GA.

Što se generalno medijske scene tiče, dodaju, i dalje su naglašeni neriješeni slučajevi napada na novinare, iako imamo zabilježen napredak u pogledu legislative, tačnije, u pogledu izmjene Krivičnog zakonika u dijelu zaštite novinara i medijskih radnika.

-Uz to, novim Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji MUP/UP formirana je organizaciona jedinica kojoj će u nadležnosti biti i suzbijanje napada na novinare i predstavnike medija i rasvjetljavanje tzv. „hladnih“ slučajeva. Sa druge strane, posljednji izvještaj Vladine Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistva novinara i napada na imovinu medija za sada nije doprinio značajno rasvjetljavanju slučajeva napada. Ovo najviše iz razloga što na njihove preporuke nema konkretnog odgovora od Vrhovnog državnog tužilaštva i Uprave policije. Ove instance moraju ozbiljnije shvatiti preporuke Komisije i dati jasne i konkretne rezultate po pitanju njihovih zaključaka i preporuka – navode iz Građanske alijanse.

Kada su u pitanju oblasti migracije i azila, pozdravljaju pomake u odnosu na prošlu godinu, a koji se odnose na izražavanje namjere za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu.

-Međutim, Zakon o međunarodnoj i privremenoj zaštiti se i dalje ne sprovodi u punom obimu. Tako se dešava da inspektori za strance nisu upoznati sa ovom procedurom u potpunosti. Pa isti šalju lica iz Centra bezbjednosti Podgorica u kamp na Božaju kako bi izrazila namjeru, iako po Zakonu imaju pravo da izraze namjeru u opštini u kojoj se nalaze, a to otežava u praksi ostvarivanje ovog prava. Takođe, veći dio zakonskih odredbi u dijelu postupka pred Direkcijom za azil je implementiran. Kada je u pitanju trajanje samog postupka, ostvaren je napredak u odnosu na prethodni period. Ipak, još uvijek ostaje prostor za unapređenje, jer sada prvostepeni postupci generalno traju kraće, ali treba nastojati da se prvostepeni postupci ipak završavaju u okvirima rokova propisanih zakonom i da se mora učiniti dodatan napor da trajanje postupka bude u okviru šest mjeseci. Promjene bi se postigle angažovanjem dodatnog kadra, jer postojeći broj službenika je značajno opterećen, posebno imajući u vidu da je više od 100 stranaca podnijelo zahtjev za azil. To bi uticalo na ekspeditivnije donošenje odluka već u prvom stepenu. Ekspeditivnost postupka dobijanja azila na prvostepenom nivou propisana je međunarodnim standardima kako bi se blagovremeni pristup sistemu azila omogućio onim licima kojima je međunarodna zaštita potrebna – naglasili su u saopštenju.

Saglasni su, kako ističu, sa navodima iz izvještaja da su Romi i Egipćani kao jedan od manjinskih naroda u Crnoj Gori i dalje ugroženi i diskriminisani, a posebno kada je u pitanju postupak za utvrđivanje statusa lica bez državljanstva.

-U tom kontekstu, napominjemo da je neophodna i sveobuhvatnija primjena postupka utvrđivanja statusa lica bez državljanstva, te u skladu sa tim je potrebno jačanje kapaciteta u smislu usavršavanja zaposlenih koji su zaduženi za ove slučajeve u Ministarstvu unutrašnjih poslova – upozorili su iz GA.

U GA pozdravljaju to što je Vlada adekvatno odgovorila na dolazak ukrajinskih izbjeglica, naročito u prvom talasu.

-Uz to, veoma je značajna odluka Ministarstva unutrašnjih poslova da obezbijedi besplatno preseljenje Ukrajinaca u Crnu Goru, te obezbjeđenje ukupno 230 mjesta za njihov smještaj u Nikšiću i Sutomoru. Ipak, ostaju da se riješe pitanja ostvarivanje prava kao što su pravo na obrazovanje, te je potrebno nastaviti raditi na poboljšanju pristupa zdravstvenoj zaštiti, pitanjima smještaja i unaprijediti ambijent za zapošljavanje kroz saradnju sa poslodavcima. Krajnje je vrijeme da se odrede prioriteti zakonodavne i izvršne vlasti u narednom periodu,ukoliko se iskreno želi u EU. Reforme u pravosuđu, deblokada institucija, djelotvorne istrage nadležnih institucija, energičnija borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, izborne reforme i slično, jednostavno moraju biti u vrhu prioriteta crnogorske političke elite – zaključili su iz Građanske alijanse.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve