Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

GO BS usvojio Deklaraciju o pravima Palestinaca i traženju pravednog mira

Deklaracija je, kako je saopšteno iz BS, donijeta na osnovu zaključka sa prethodne sjednice GO održane 26. februara, a donošenju Deklaracije prethodilo je formiranje Radne grupe, koja je radila na tekstu Deklaracije

Glavni odbor Bošnjačke stranke (BS) usvojio je Deklaraciju o pravima Palestinaca i traženju pravednog mira u kojoj poziva na hitno zaustavljanje nasilja nad civilima u Gazi i drugim dijelovima Palestine i postizanje trajnog i pravednog mira.

Deklaracija je, kako je saopšteno iz BS; donijeta na osnovu zaključka sa prethodne sjednice GO održane 26.februara, a donošenju Deklaracije prethodilo je formiranje Radne grupe, koja je radila na tekstu Deklaracije.

“Izražavajući duboku zabrinutost zbog trajućeg nasilja u Gazi i Palestini uopšte, a polazeći od principa jednakosti, pravde i poštovanja ljudskih prava, oslanjajući se na obaveznost poštovanja međunarodnih deklaracija o ljudskim pravima, posebno Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima donešene od strane Generalne skupštine UN, pozivajući se na poštovanje prava palestinskog naroda na samoopredeljenje, koje uključuje pravo na uspostavljanje održive države i teritirajlnog jedinstva i integriteta okupirane palestinske teritorije uključujući i Istočni Jerusalem, potvrđeno međunarodnim pravom, brojnim rezolucijama UN, posebno rezolucijom Generalne skupštine UN A/ES-10/L.25 iz 2023, rezolucijom Generalne skupštine UN 73/158 iz 2018. godine i rezolucijum Generalne skupštine UN br. 58/292 iz 2004. godine”, navodi se u Deklaraciji koju je BS usvojio.

Bošnjačka Stranka Crne Gore javno izražava sljedeće stavove:

“Potvrđujemo pravo Palestinaca na samoopredeljenje, u skladu s principima međunarodnog prava, uključujući Povelju Ujedinjenih nacija i rezolucije Generalne skupštine UN, čiji je Crna Gora punopravni član. Ohrabrujemo sve relevantne aktere da se angažuju u iskrenom dijalogu i podrže napore ka mirnom rješenju konflikta, uz puno poštovanje međunarodnog prava i rezolucija UN Izražavamo duboku zabrinutost zbog humanitarne situacije u Palestini, ističući potrebu za pristupom humanitarnoj pomoći, infrastrukturnom razvoju i poboljšanju životnih uslova Palestinaca”, dodaje se u Deklaraciji.

U tekstu Deklaracije BS apeluje na očuvanje kulturne baštine Palestine i podržavamo napore zaštite istorijskih i vjerskih mjesta i objekata.

“Pozivamo međunarodnu zajednicu da aktivno podrži napore ka pravednom miru u regionu i poštuje prava svih strana u konfliktu, da istraje u poštovanju međunarodnih konvencija te da se poštuju odluke međunarodnog suda pravde. Naglašavamo važnost rješavanja pitanja izbjeglica i priznavanja njihovih prava u skladu s relevantnim međunarodnim normama. Iskazujemo odlučnost da podržimo napore ka dugoročnom miru, stabilnosti i prosperitetu za sve stanovnike regiona”, zaključuju iz BS.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve