Srijeda, 15 Maja, 2024
Rubrika:

Gjokaj: Bojkot popisa stanovništva do ispunjavanja svih preduslova za njegovo održavanje

Ističe da je činjenica da do 1. novembra tekuće godine, datuma koji je označen kao početak sprovođenja ovog postupka, nije prijavljen dovoljan broj popisivača i to u procentima manje od 40 odsto prijavljenih od broja potrebnih

Upotpunosti se zalažemo da popis stanovništva, domaćinstava i stanova treba organizovati, ali da bi ovaj proces bio kvalitetan i pouzdan, onda se moraju i ispuniti svi predviđeni preduslovi za njegovo održavanje – poručio je član Predsjedništva Demokratske partije socijalista (DPS) Leon Gjokaj.

Ističe da je činjenica da do 1. novembra tekuće godine, datuma koji je označen kao početak sprovođenja ovog postupka, nije prijavljen dovoljan broj popisivača i to u procentima manje od 40 odsto prijavljenih od broja potrebnih.

– Takođe, obuka popisivača, kako je to najavljeno, počeće tek 28. i 29. oktobra što je izuzetno kratak rok i predstavlja nedovoljno vrijeme za njihovu obuku. Uz to, evidentno je da u određenom broju opština neće biti kompletne popisne komisije čime se onemogućava regularno održavanje popisa. Kada uzmemo u obzir samo ove navedene fakte, a njima dodatno ostale poznate razloge na koje se u crnogorskoj javnosti nedjeljama unazad ukazuje, dolazimo do zaključka da je popis stanovništva nužno odložiti sve dok se ne steknu adekvatni formalno-pravni i administrativno-tehnički uslovi za njegovo organizovanje i regularno sprovođenje – podvuka je Gjokaj.

Osim što se nijesu ispunili pomenuti preduslovi za održavanje popisa, on smatra da bi trebalo imati u vidu i činjenicu da opozicija danas nema nikakvu kontrolu nad tim procesom, a koju je tadašnja opozicija imala na posljednjem 2011. godine.

– Takođe, neshvatljivo je da se nije omogućila mogućnost kontrole podataka od strane građana, a po uzoru na potpise podrške listama i kandidatima za učešće na izborima. Stoga, pozivam nadležne državne organe, a u prvom redu Vladu Crne Gore, Ministarstvo finansija i Monstat, da prekinu ovu ujdurmu i u skladu sa onim što su naši zahtjevi, stavovi nacionalnih vijeća i savjeta, preporuke Evropskog parlamenta i naših međunarodnih partnera, kompletan proces odlože. U protivnom samo BOJKOT je prava mjera odgovora građana Crne Gore – zaključio je Gjokaj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
SuperHik
24.10.2023-14:46 14:46

Ko si ti da određuješ uslove, koji si ti faktor ? Bićeš manjina u svakom slučaju dok ćemo mi Srbi biti većina.

RIR
24.10.2023-15:48 15:48

tako je Đokaj -taj popis treba odložiti dok se ne steknu uslovi ,kako to zvanicnici i EU preporučili tj.do daljnjega dok se smiri i utisa srbijanska propaganda i ona SS tzv.SPC u CG i ista se ne posveti samo vjerskim pitanjima -to jest dok dođe NOVA Evropska Vlada CG…a to ce ubrzo max.za godinu,jer ovo ZLO je dosta trajalo tri godine …