Srijeda, 15 Maja, 2024
Rubrika:

GI 21. maj: Problemi se ne rješavaju ispraznim partijskim izborima niti političkom demagogijom

Napominju da javno zdravstvo nema preventivni tretman potencijalnih suicida, što jednako važi i za slabu sistemsku prevenciju malignih bolesti.

Porazni su podaci koji govore o broju samoubistava i broju oboljelih od raka u Crnoj Gori. U posljednjih pet godina zabilježeno je preko 550 suicida, pri čemu je Crna Gora po podacima SZO već godinama među prvih 15 zemalja u svijetu mjereno po broju samoubistava na sto hiljada stanovnika, saopštili su iz Građanske inicijative 21. maj.

“Istovremeno, po podacima iz prošle godine Svjetska fondacija za istraživanje kancera Crnu Goru je svrstala kao 4 državu na svijetu po smrtnosti od raka mjereno po broju umrlih na sto hiljada stanovnika. Ovi podaci ilustrativno svjedoče o državnoj politici, dometima našeg zdravstvenog sistema i stanju u društvu”, kažu u GI 21. maj.

Napominju da javno zdravstvo nema preventivni tretman potencijalnih suicida, što jednako važi i za slabu sistemsku prevenciju malignih bolesti.

“Ovo se ne rješava ispraznim partijskim izborima niti političkom demagogijom. Tzv. reforme u zdravstvu koje se mahom svode na pitanje zarada ili populističko ukidanje zdravstvenih doprinosa nijesu od pomoći. Zdravstveni sistem koji nerijetko nije u stanju da obezbijedi ni urednu hemoterapiju, kao npr. prije nekoliko dana u KCCG-u, daleko je od toga da bude preventivno djelotvoran. Sve ovo samo potvrđuje u kojoj mjeri je potrebna radikalna reformatorska politika koja će biti spremna da eliminiše institucionalnu neefikasnost i značajno preuredi javni sektor”, zaključuju u GU 21. maj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dragan p n
29.01.2024-16:37 16:37

pozdrav za gi 21 maj.pojačajte političko i svako drugo djelovanje u zemlji i dijaspori da se organizujemo i spašavamo.gledam juče onu sprdnju po crnoj gori u režiji dps-a.nažalost još uvijek uzimaju suverenističke glasove.to je sramota ne za njih nego za nas normalne,časne i obrazovane crnogorke i crnogorce prije svih a u stvari za građane crne gore