Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

GI ”21. maj”: Prijedlog za odlaganje lokalnih izbora školski primjer neustavnosti

''Lako je zaključiti da se odlaganje izbora ne može povezati sa vanrednim prilikama, osim ukoliko notornu deformisanost partija ne smatramo prijetećom vanrednom situacijom''

Predložene dopune Zakona o lokalnoj samoupravi kojima je predviđeno odlaganje izbora u trinaest opština školski su primjer neustavnosti i izobličenja demokratskih standarda, ocijenili su iz Građanske inicijative “21. maj”.

U tom smislu, kako navode, demokratski duh crnogorskog Ustava je jasan.

“Naime, nije moguće da predstavnički mandat traje duže od 4 godine, osim u slučaju ratnog ili vanrednog stanja ili vanredne situacije, kako je to regulisano i članom 37. Zakona o lokalnoj samoupravi”, navodi se u saopštenju.

Samim tim, kako dodaju, lako je zaključiti da se odlaganje izbora ne može povezati sa vanrednim prilikama, osim ukoliko notornu deformisanost partija ne smatramo prijetećom vanrednom situacijom.

“Ukoliko se ipak usvoje najavljene dopune Zakona biće zanimljivo vidjeti i da li će se Ustavni sud sjetiti svojih ovlašćenja i sam pokrenuti postupak za ocjenu ustavnosti takvog propisa i time urgentno zaštititi jedan od temeljnih standarda demokratije”, zaključuju iz GI 21.maj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve