Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Gegaj: Kurti neće pokretati pitanje demarkacije, to je završena stvar

Gegaj vjeruje da će koalicija koju će predvoditi Kurti dodatno unaprijediti odnose dvije države i da pitanje ponovne demarkacije neće biti pokrenuto.

Funkcioner Demokratske partije socijalista Nikola Gegaj ocijenio je, u izjavi za Pobjedu, da pobjeda Samoopredjeljenja Albina Kurtija na izborima na Kosovu neće uticati na odnose Crne Gore i Kosova.

Gegaj vjeruje da će koalicija koju će predvoditi Kurti dodatno unaprijediti odnose dvije države i da pitanje ponovne demarkacije neće biti pokrenuto.

– Siguran sam da će i pobjedom političkih snaga koje predvodi Albin Kurti biti još više unaprijeđeni odnosi Crne Gore i Kosova. Što se tiče razgraničenja, veoma je važno podsjetiti da su parlamenti i jedne i druge države ratifikovali sporazume o razgraničenju. Mislim da neće nova vlast više pokrenuti to pitanje, jer ono što je ratifikovano je dobro, ne samo za jednu ili drugu državu, nego je novi prilog regionalnoj stabilnosti – kazao je Gegaj.

Po Ustavu Kosova, stranka koja osvoji najviše mandata daje kandidata za premijera i to će, po preliminarnim rezultatima, biti Albin Kurti, lider Samoopredjeljenja. Kurti se nasilno, čak i suzavcem u parlamentu, protivio ratifikaciji Sporazuma sa Crnom Gorom, otvarajući ponovo pitanje granica, ali Gegaj vjeruje da su se stvari promijenile.

– Najbitnije je da su pobijedile one političke snage koje budućnost svoje države vide u evropskoj i evroatlantskoj integraciji i usvajanju onoga što je evropski sistem vrijednosti. Crna Gora nema otvorenih pitanja ni sa jednom državom. Njoj je osnovni cilj mir, dobrosusjedski odnosi i regionalna stabilnost – kaže Gegaj.

Prema njegovim riječima, Crna Gora će sigurno i nakon parlamentarnih izbora nastaviti da sa Kosovom gradi prijateljske odnose.

– Uostalom, ove dvije mlade države baštine trajno i suštinsko prijateljstvo. Crna Gora i Kosovo se odlično razumiju u planu realizacije svojih ključnih ciljeva, a oni su evropski i evroatlantski i ubuduće, bez obzira ko je na vlasti, Crna Gora je spremna da Kosovu prenese sva iskustva i podršku u NATO integracijama i u procesu s Evropskom unijom – naveo je funkcioner DPS-a.

Gegaj kaže da ne vjeruje da Albin Kurti podržava projekat ,,Velike Albanije“.

– Uostalom, danas živimo u vremenu kada balkanski narodi čine zajednice raznih država i samim tim nema nacionalne države na Balkanu. Ideja proširenja i promjena nacionalnih i etničkih granica na Balkanu, te u tom kontekstu različitih koncepata ,,velikih država“ dio su retrogradne politike iz prošlosti. Ti i takvi projekti su prisutni samo u slučajevima potpirivanja mržnje i stvaranja nesloge. U svojoj karijeri nikad nijesam čuo da sa neke relevantne adrese ili od važnog političara dolazi konkretna podrška za tu ideju – zaključio je Gegaj.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve