Srijeda, 1 Maja, 2024
Rubrika:

G1 ”21.maj”: Pravosudna reforma nemoguća bez reizbora svih sudija i tužilaca

''Fingirane reforme, partijska i familijarna kadrovska politika, oportunizam, nestručnost i korupcija degradirale su pravosudni sistem''

Crnogorsko pravosuđe odavno ne uliva povjerenje. Sa ovakvim pravnim ustanovama i sudijama i tužiocima koji su optuženi za teška krivična djela Crna Gora je na najnižoj ljestvici zemalja koje se deklarišu kao pravne države, kazali su izvršni koordinator Građanske inicijative 21.maj Rade Bojović i član Koordinacionog odbora Marko Pejović.

“Fingirane reforme, partijska i familijarna kadrovska politika, oportunizam, nestručnost i korupcija degradirale su pravosudni sistem”, ističu oni.

Zato je, ukazuju, danas očigledno da ljekovita pravosudna reforma nije moguća bez adekvatnih zakonodavnih promjena i reizbora svih sudija i tužilaca.

“Povjerenje u pravosuđe nije moguće imati ukoliko se nosioci pravosudnih funkcija ne podvrgnu reviziji po više osnova. Provjera njihove imovine, integriteta i stručnosti postaje nužna. U tom smislu, potrebno je formiranje posebnih tijela koja bi ispitala imovinsko stanje, etički i profesionalni kredibilitet pravosudnih funkcionera. Ovaj proces bi morao da se okonča u periodu ne dužem od godinu dana”, naveli su Bojović i Pejović.

Istovremeno, dodaju, sva pravna rješenja koja favorizuju zatvoreni esnafski model u procesu napredovanja sudija treba ukinuti.

“Sve sudijske i tužilačke funkcije moraju postati dostupne pravnoj struci pod meritokratskim uslovima. Crnogorsko pravosuđe mora proći ozbiljnu i neupitnu reviziju ukoliko želimo da se stvore uslovi koji bi makar srednjoročno omogućili pristojnu pravnu državu. Crna Gora će postati obećavajuća i privlačna zemlja tek kada pravosudni organi budu na vrhu liste institucija i organizacija u koje građani imaju povjerenje”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve