Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

FRONT, DEMOKRATE I URA UDRUŽENO PROTIV EVROPE SAD: Otimaju institucije da bi nakon izbora kontrolisali Spajića

Ovo je samo jedan od sve više primjera gdje Front, Demokrate i URA udruženo djeluju na štetu Evrope sad. Jasna je stvar da su ove tri partije mnogo iskusnije u političkim igrama i kombinacijama, pa to koriste protiv neiskusnih funkcionera Evrope sad

Poslanici Demokratskog fronta, URA i Demokrata su prošle sedmice izglasali jednoglasno izmjene zakona o Centralnoj banci kojim je predviđeno da budućeg guvernera bira parlament i iz tog propisa potpuno izuzeli Predsjednika Crne Gore. Prvobitnim rješenjem, definisano je da se guverner bira na predlog Predsjednika, jer se na taj način željelo dati potrebna nezavisnost vrhovnoj monetarnoj instituciji u odnosu na politiku.

Rješenje koje su usvojili Front, Demokrate i URA pored toga što izaziva nezadovoljstvo MMF-a, u političkom smislu direktan je prst u oko novoizabranom predsjedniku iz pokreta Evropa sad Jakovu Milatoviću.

Tako je uoči samog stupanja na dužnost Milatoviću oduzeta jedna od nadležnosti što je prilično bitno pokretu koji promoviše ekonomske teme. To je primijetio i član Predsjedništva Evrope sad Andrej Milović.

-Usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o CBCG, raspušteni saziv Skupštine izvršio je novi protivustavni atak na pravni poredak Crne Gore izmjenom sistemskog zakona, čime je izvršen atak i na instituciju predsjednika Crne Gore – napisao je Milović na Twitteru.

Već krenula borba za raspodjelu moći, da li su Milojko i Jakov (ne)spremni?

Suština cijele akcije oko CBCG jeste da se funkcioneri Fronta, Demokrata i URA pozicioniraju prije izbora kako bi obezbijedili sebi odličnu poziciju i plate na nivou od četiri prosječne u državi. Ovo je samo jedan od sve više primjera gdje Front, Demokrate i URA udruženo djeluju na štetu Evrope sad. Jasna je stvar da su ove tri partije mnogo iskusnije u političkim igrama i kombinacijama, pa to koriste protiv neiskusnih funkcionera Evrope sad.

Navukli ih

Naredni primjer je dogovor oko formiranja vlasti u Podgorici gdje su Front, Demokrate i URA nasamarili Evropu sad da podijeli pozicije po Glavnom gradu, iako se veliki broj tih pozicija bira na konkursu.

Igra je bila jednostavna – tri stranke su definisale svoje pozicije i nametnule Evropi sad da samo klimne glavom, jer da su bilo šta uradile drugačije odmah bi im pripisali da su protiv dogovora i da namjeravaju da prave dilove sa DPS i drugim partijama. Čak su za potrebe svoje platforme Front, Demokrate i URA svim medijima dali detaljne informacije o toku pregovora, tako da pregovarači Evrope sad nijesu imali izbora. A navukli su ih dobro.

Već se u javnosti nametnula priča da će sve biti podijeljeno po partijskim kvotama, a to je dodatno potkrijepio nespretni Milatović koji je javno najavio “da će biti partijskog zapošljavanja”.

Takođe, Front, Demokrate i URA pokušavaju da polako uvedu u svoje “brazde” Evropu sad i da njima prelijepe svoje ne baš lijepe etikete nakon izbora 11. juna.

Tako Evropa sad lidera Milojka Spajića koji se u međunarodnoj zajednici doživljava kao “moderan političar” ukoliko uđe u ovaj savez biće odgovoran za “prorusku politiku” DF, nestručne i problematične kadrove Demokrata, a što je najgore i za pojavu zvanu Dritan Abazović – kontroverznog tehničkog premiejra sa veoma malom biračkom podrškom, poznatog kao čovjeka koji laže i brutalno krši sve moguće procedure i dogovore.

Svi na okupu: Ljubav je kratko trajala

Sa druge strane, ova trojka samo želi da sačuva svoje pozicije odnosno EPCG, Rudnik uglja, Morsko dobro, a bogami i političke pozicije jer je jasno da nakon izbora 11. juna niko ne bi želio da u Vladi vidi pojave poput Abazovića ili ministre Gorana Đurovića i Filipa Adžića čijim se izjavama i količinom gluposti koje saopšte ili predlože smiju, vjerujemo, i njihovi najbliži.

Istraživanja pokazuju da u ovom trenutku Evropa sad može imati značajnu podršku za sastavljanje nove Vlade, uz možda i minimalno učešće drugih stranaka i u tome čini se da se  čeka Spajić. Svima je jasno da međunarodni partneri nijesu promijenili stav još od 2020. godine i on glasi “nema dila sa DF i proruskim blokom”!

Abazović prekrižen

Drugi momenat je vjerovatno onaj koji će biti saopšten nakon 11. juna da nestabilni Abazović ne može voditi ništa ozbiljno i da takva karikatura političara ne treba da personifikuje bilo šta u Crnoj Gori ukoliko se želi dalje u euroatlanske integracije. Demokrate svojom politikom ”ne saopšti jasan stav” doveli su sebe do nekih 5-6 odsto podrške, tako da će u CEDIS-u umjesto potpune kontrole vjerovatno dobiti šefa voznog parka u toj državnoj kompaniji. A to je i njihov realan nivo jer su mnoge diplome u toj stranci sumnjive.

Nakon 11. juna može da se pozdravi sa Vladom

U takvom jednom momentu Front, Demokrate i URA znatno dalje gledaju nego li Evropa sad i zato na svaki način žele da prolongiraju izbore. Tako bi omogućili sebi da kroz izmjene zakona uguraju kadrove u što više institucija i u budućnosti stave pod kontrolu  Evropu sad. Sada se pripremaju i izmjene zakona o Državnoj revizorskoj instituciji kako bi preko te institucije mogli da šalju upozorenja i “nadgledaju” troškove državne uprave, a sve to za odličnu platu i idealnu poziciju za “trgovanje”.

I nije tu ništa slučajno, već se u medijima bliskim Frontu, Demokratama i URA najavljuje da bi parlament mogao krenuti u odlučivanje o ukidanju ukaza predsjednika Crne Gore o raspisavanju izbora da bi se sve odložilo tamo za septembar. To je već i najavio lider SNP Vladimir Joković, a Abazović po medijima ne isključuje opciju uvođenja vanrednog stanja u državi pod maskom borbe protiv organizovanog kriminala, jer je svjestan da je njegova podrška kod birača na istorijskom minimumu. A u sve ove poteze svjesno naglašavaju da imaju podršku Evrope sad, makar nezvanično. Naravno, da bi onda jedini krivac bio Spajić.

On će, pak, toga biti itekako svjestan tek nakon izbora kada bude suočen koje sve propise mora da mijenja urgentno da bi se država vratila na put evropskih integracija. Prava zabava tek počinje.

D.G.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

9 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Abaz
24.04.2023-07:02 07:02

FRONT, DEMOKRATE I URA UDRUŽENI NACIONALISTI  PROTIV EVROPE SAD-! Nema cega da se plasi EVROPA SAD !  Osjetili poraz na staklene nozice do 11 juna a sad oce ka KRIVOKAPICEVU VLADU da sruse nema od tog nista !!!!EVROPA SAD IH RUSI SVE KA TORNADO TO JE SVE PRESLO NA STRANU MLADIH OBRAZOVANIH I SKOLOVANIH !Stare nacionaliste micat u proslost i gradit CG ZA SVE NARODE -SAMO NAPRIJED EVROPA SAD -NEDAMO TE !!!!!!!!!!!!!!!

MIRSAD
24.04.2023-07:14 07:14

EVO STARI POLITICARI NACIONALISTI IDU PROTIV EVROPA SAD  SVJESNI DA IM SE TA ZELJA ISPUNIT NECE  Njih gradjani vise ne ispustaju iz OLOVKE- 11 JUN !! Neuki nacionalisti idu protiv svkaog ko nije nacionalista i ko je strucan – obrazovan i visoko skolovan-SESELJEVA SKOLA –

Dara
24.04.2023-07:19 07:19

Podrska EVROPA SAD-Nemoze nam niko nista od gradjana-ki CG !!ove NEUKE I NESKOLOVANE 11 juna u proslost pocerat!

Rukfaš
24.04.2023-07:52 07:52

Ne treba biti naivan… ni ES nije jedinstvena. Naprotiv… dvije struje su apsolutno suprotne. Dok Mickey ima pragmatičnu viziju da je OK sarađivati sa svima ako je to u intetesu bogatije države u kojoj i on može da se dobro i brzo ovajdi, dotle JaDov nema kompromisa sa DPS-omi Crnom Gorom. Spreman je na SVE što mu AV Miroplačivi naredi. A Mickey je onomad dobio instrukcije iz SAD o tome da mu prijeti marginalizacija od JADova.

Life
24.04.2023-11:29 11:29

“Tako je uoči samog stupanja na dužnost Milatoviću oduzeta jedna od nadležnosti što je prilično bitno pokretu koji promoviše ekonomske teme.”

Ne plakati za nevažnim Jakovom. Ćutao je godinama vlasnici I Radović… Sad neka kusa svoju otrovnu čorbicu…

Life
24.04.2023-11:35 11:35

Uskoro Spajić prelazi kod Meda. Jer on jedini ovdje shvata koliko je Jakov nevažni priznao poraz jer nemaju infrastrukturu. Sad će Milović u DF. A Ivanović u Bgd.

Tad ćemo je sa dna kaljuge opet oporavljati.

Life
24.04.2023-11:39 11:39

Kako će NjE gdin Escobar ovo preživjeti? On sve skockao do bajke a sad mu dječaci ne umiju da se klikeraju..

Katarina
24.04.2023-15:48 15:48

Kad bi to bilo tako Abaze,niko se nebi bunio.Najveci podmukli nacionalisti su u ES.Rafe po instrukcijama iz Beografa i ko zna koga joj.Oni su skolovani samo iz svoje struke sto ne znaci da sve.znaju i.da mogu da vode drzavu.Pokazali su to u vladi Krivokapica.Zaduzenja unistavanje.Montenegro airlinesa da bi uveli Air Serbia i.dali im sve linije koje je imao ME..Drzava je sa njima pocela da propada a dokusurila je vlada D.Abazovica.Zato skola nije dokaz da.je neko dobar politicar, vizionar i da moze da vodi drzavu.U to cemo uvjeriti uskoro.

Vidite li
24.04.2023-17:13 17:13

Podmukli srbijanski izvršitelji Vučićevog paklenog plana.