Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

FORCA o istraživanju nafte: Ignorisanje Ulcinjana o životnim pitanjima redovna pojava u crnogorskom društvu

Iz tog razloga, dodaju, Opština Ulcinj ima obavezu da odbornicima dostavi svu dokumentaciju koja se odnosi na istraživanje nafte u okolini Ulcinja, kako bi se razjasnile odluke vlade u vezi s tim, a za koju smo mi kao stranka bili protiv i u Skupštini Crne Gore

Klub odbornika Nove demokratske snage Forca predlaže Skupštini opštine Ulcinj razmotri pitanje istraživanja za naftom i gasom na podmorju Ulcinja i donese zaključke u vezi s konkretnim koracima koje je institucionalno potrebno preduzeti. Navode da je ignorisanje stanovništva Ulcinja u odlučivanju o životnim pitanjima grada postala je redovna i normalna pojava u crnogorskom društvu.

“Nakon niza investicijskih planova koje je pokrenula centralna vlast u Ulcinju, postaje jasno da, pored centralizacije vlasti u svim oblastima, suprotno svim državnim i međunarodnim zakonima i konvencijama, i ne samo to, već i kao autohtono manjinsko stanovništvo u Ulcinju nemamo pravo da donosimo odluke o budućnosti grada i njegovih građana”, navode u saopštenju.

Dodaju, da FORCA zastupljena na državnom nivou putem svog poslanika i u Skupštini Ulcinja sa svojim odbornicima, ne odstupa od odbrane ciljeva koji su postulati razvoja i očuvanja identiteta za njihov autohton narod, te od odbrane prirodnih, ekonomskih, kulturnih i nacionalnih potencijala.

“Sve ovo bi prije svega trebalo biti u službi razvoja i dobrobiti građana Ulcinja. Dovoljno je spomenuti Valdanos, solanu, centralizaciju prostornog planiranja, granicu Morskog dobra, konstantne napade na kulturnu, povijesnu i nacionalnu baštinu u Ulcinju, kao i pljačkaške privatizacije naše ekonomije koja su izgrađena našim doprinosima. U zadnje vrijeme, ovoj listi dodaju se i investicije u hotele, vjetroelektrane, solarna elektrana u Briskoj Gori kao i istraživanje nafte koje su napravljene i prave se protiv ulcinjana, grada Ulcinja i Opštine Ulcinj, ali nas kao Novu demokratsku snagu čini još jačim u odbrani grada i građana Ulcinja”, pojašnjavaju u saopštenju.

Iz tog razloga, dodaju, Opština Ulcinj ima obavezu da odbornicima dostavi svu dokumentaciju koja se odnosi na istraživanje nafte u okolini Ulcinja, kako bi se razjasnile odluke vlade u vezi s tim, a za koju smo mi kao stranka bili protiv i u Skupštini Crne Gore.

“Skupština mora raspravljati i donijeti zaključke: o uticaju na životnu sredinu i ekonomiju, o uništavanju obale i promjeni destinacije iz turističkog u industrijski grad, o kršenju konvencije o lokalnoj samoupravi čiji je Crna Gora potpisnik, kršenja prava autohtonih naroda kao što su Albanci u Crnoj Gori, lokalni referendum, pa i do protesta. Zaključci koji će se donijeti u Skupštini treba poslati Vladi, ali i primorskim opštinama u Crnoj Gori, kao i međunarodnim institucijama”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve