Petak, 17 Maja, 2024
Rubrika:

Fon der Lajen prećutala odgovor na pitanje: Zašto EU ćuti na miješanje Vučića u unutrašnje stvari CG

Planiran je susret Fon der Lajen sa novoizabranim premijerom Milojkom Spajićem.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović dočekao je uz najviše vojne i državne počasti predsjednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen koja boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Na zajedničkoj pres konferenciji Milatović je saopštio da je u razgovoru ukazao na značajne komparativne prednosti koje Crnu Goru čine bližu EU od ostalih kandidata te da je perspektiva punopravnog članstva prije 2030. godine realna i moguća.

“Smatram i da bi učlanjenje Crne Gore u Evropsku uniju bila sjajna poruka i svim drugim državama kandidatima da je proces proširenja živ. Ukazujem na značaj plana rasta za Zapadni Balkan koji će pitanje proširenja sa dominantno političkog dodatno usmjeriti na ekonomaki aspekat”, naveo je Milatović.

Dodaje da će produbljivanje regionalne ekonomske saradnje uz podršku EU doprinijeti optimalnom iskorišćavanju predpristupne podrške i da će predstavljati dodatni motiv da se ubrzaju suštinske reforme na unutrašnjem planu.

Berlinski proces je, kaže, značajan za Crnu Goru. “Očekujem da u najskorijem periodu novi saziv Skupštine ratifikuje obaveze iz Berlinskog procesa i da puni doprinos implementaciji”, napominje on.

Iskazuje, ističe, razumijevanje za kritički stav u prošlogodišnjem izvještaju o napretku. “Nadam se da smo u tom smislu na nacionalnom nivou naučili lekcije”, poručio je Milatović.

Crna Gora, dodaje, ostaje posvećena ostvarivanju svog evropskog sna što je jasno potvrdila dosadasnjim djelovanjem.

Fon der Lajen poručuje da je proširenje EU na samom vrhu prioriteta Evropske komisije.

“Crna Gora je već dugo vremena zemlja koja je najviše napredovala na putu ka EU i drago mi je da ste odlučni da održite tu poziciju. Vi ste veoma vrijedan član NATO-a. Moja poruka je da treba da budete potpuno fokusirani na zadatak pristupanja. Moramo završiti taj proces”, navodi fon der Lajen.

Raduje se, kaže, što će upoznati novog predsjednika vlade. “I drago mi je što čitava zemlja govori jednim jezikom i što je izabrala jedan pravac”, dodaje.

Fon der Lajen kaže da nema potrebe da čekamo. “Crna Gora jeste predvodnica i ima posljednju milju da pređe i treba je malo pogurati. Ako ispunite određene uslove, nećemo se vezivati za datum”, istakla je ona.

Fon der Lajen prećutala odgovor na pitanje: Zašto EU ćuti na miješanje Vučića u unutrašnje stvari CG

Šefica EK odgovoeila je na pitanje naše reporterke koje je glasilo: “Srbija se godinama brutalno miješa u unutrašnje stvari Crne Gore, a EU na to uporno ćuti. Vučic je sada učvrstio vlast u CG, formirao vladu koju drži u šaci i na čelo Skupštine doveo čovjeka koji je izjavio da je njegov predsjednik Putin. Hoćete li nastaviti da ćutite?”

“Crna Gora je demokratska i slobodna država i izbor je Crne Gore da izabere svoje lidere i da formira svoje institucije. Vjerujem u sposobnost Crne Gore da nastavi pravim putem i ubjeđena sam da ćete nastaviti da stvarate rezultate a na građanima Crne Gore je da odluće ko će biti lideri i kako će funkcionisati institucije”, poručuje fon der Lajen.

Milatović: Izjava Dodika je loša

Milatović je komentarisao izjavu predsjednika Republike Srpske (RS) Milorad Dodik da smatra da Srbi u ovom vijeku treba da formiraju jedinstvenu državu čiji će dio biti i Crna Gora.

“To je loša izjava koju osuđujem. Crne Gora je jasno zaokružila svoju državnost i trasirala svoj euroatlanski put”, istakao je predsjednik.

Milatović: Pozdravljam odluku o odgađanju popisa, iako je mogao da počne i sad

Milatović je kazao da je popis najvažnije statističko pitanje u svakoj zemlji uključujući i Crnu Goru i kaže da je apelovao na političke aktere da ga ne politizuju.

“Pozdravljam odluku Vlade i nove parlamentarne većine da budu spremni na jedan politički dijalog i na mjesec odgode popis kako bi se ispunili politički zahtjevi. Popis je mogao da počne već sada ali nije na odmet odgoditi ga za mjesec”, naveo je Milatović i dodao je da je popis važan kao izvještaj koji će nam pomoći da sjutra donosimo pametnije politike koje se tiču cjelokupnog društvenog razvoja.

 

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
31.10.2023-11:11 11:11

Ona i Merkel su doprinijele ovom Uzasu u drzavi CG..Kod nas vlada srbijanski cetnicki fasizam..progon..kradja crnogorske imovine..teror..

Tara
31.10.2023-11:36 11:36

Ova zena..je najbolja prijateljica zvanog Vucka..ona mu daje za pravo da radi sto radi..Evropa je postala fasisticka..od Orbana..Vucka..Belgija..a i u njemackoj pobjedjuju fasisti..jedino sto je dobro..ovi fasisti se bore za svoju zemlju..od imigranata..a ova vlada se bori protiv drzave CG..

Nista nam ne preostaje..ursulice..no da se branimo..od vas..i vasih miljenih vuckovih cetnika..Velika sramota..!

dragan p
31.10.2023-12:18 12:18

ovo su crnogorski neprijatelji .priču o evropskoj uniji je prvi pokrenuo milo đukanović radi lične koristi,njegov način vladanja je bio antievropski.zahvaljujući njegovoj politici danas smo tu gdje jesmo.i ne zaboravite i ne miješajte različite stvari.nije ugrožena crna gora već crnogorci…crna gora bez crnogoraca,bez naše nacionalne prošlosti,crkve i svega crnogorskog,kulture,jezika,posebnosti.to je ugroženo od ove skupštine,vlade,od sad,od evropske unije .na kraju od velikog dijela naroda u crnoj gori..pa vi braćo i sestre crnogorci i crnogorke okupljajte se oko dps-sdp i sličnih pa pomozite da crnogoraca ne bude.ja neću-nedao mi bog da podržavam mila i miraša.zato kažem opštecrnogorski zbor,,,dogovor o daljim političkim i… Pročitaj više »