Petak, 17 Maja, 2024
Rubrika:

Fidelity consulting: Program Evropa sad 2.0 nema uporište u logici, Spajić stvara alibi za odlaganje

Konsultantska firma Fidelity Consulting ocijenila je u svojoj analizi da nakon, kako kažu, surovog suočavanja sa realnošću brojeva, lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić shvata da je za godinu dana nemoguće sprovesti program Evropa sad 2.0 bez ukidanja doprinosa za Fond PIO

Konsultantska firma Fidelity Consulting ocijenila je u svojoj analizi da nakon, kako kažu, surovog suočavanja sa realnošću brojeva, lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić shvata da je za godinu dana nemoguće sprovesti program Evropa sad 2.0 bez ukidanja doprinosa za Fond PIO.

Podsjećamo, Spajić je u okviru programa “Evropa sad 2.0” najavioprosječnu platu 1.000 eura, posječnu penziju 600 eura i punu zaposlenost.

Zbog svega nevedenog, iz Fidelity Consultinga navode da poslednjih dana svjedočimo pojačanom narativu da će se program ES 2.0 realizovati ali tek nakon konsolidacije javnih finansija.

“Naime, bivši ministar finansija tvrdi da postoji deficit tekućeg budžeta (manje prihoda od izdataka koji, usput budi napisano, ne uključuje kapitalni budžet) i da zbog toga ne može početi implementacija programa ES 2.0 već će se na njegovu implemetaciju čekati godinu dana”, navode iz Fidelity-ja.

Dodaju da ta tvrdnja Spajića predstavljapotpuno netačnu informaciju i stvaranje alibija za neutemeljena obećanja o Evropi sad 2.0 koja, kako kažu, nema uporište u logici.

 

Iz ove konsultantske kompanije svoje tvrdnje potkrjepljuju činjenicama koje su prikazali u grafiku, a odnose se na tekući budžeti, za koji kažu da je u suficitu nakon prva čeitri mjeseca.

“Istina je potpuno drugačija – evo dokaza za naše tvrdnje. Iz javno dostpunih podataka, izvadili smo podatke o deficitu i suficitu po mjesecima za poslednjih 10-ak godina (od januara 2014. do aprila 2023. godine, isključujući 2020. godinu).

Pogledajte sliku 2: CRVENOM bojom su predstavljeni mjeseci u kojima je ostvaren DEFICIT budžeta (manje prihoda od izdataka), dok su ZELENOM bojom označeni mjeseci u kojima su ostvareni SUFICITI budžeta (više prihoda od izdataka).

Zaključci su sljedeći:

1. Po PRVI PUT od 2013. godine, za prva 4 mjeseca 2023. godine, imamo SUFICIT ili višak prihoda u odnosu na izdatke UKUPNOG budžeta. Tako je – ne samo tekućeg budžeta, već ukupnog budžeta koji uključuje kapitalni budžet.
2. Iznos viška prihoda u odnosu na izdatke u prva 4 mjeseca 2023. godine iznosi 113 miliona eura ili 1,8% BDP.
3. Po prvi put imamo situaciju da od prva 4 mjeseca u godini, tri mjeseca budu u suficitu (januar, mart i april)
4. Poređenja radi, za prva 4 mjeseca 2022. godine, DEFICIT je iznosio 48 miliona eura dok je SUFICIT u prva 4 mjeseca 2023. godine iznosio 123 miliona eura.

Slika 3 pokazuje crvenu boju deficita i zelenu boju suficita po kvartalima:

1. Po prvi put od 2014. godine, imamo suficit u prvom kvartalu godine u iznosu od 64 miliona eura.
2. Poređenja radi, u prvom kvartalu 2022. Godine imali smo DEFICIT od 28 miliona eura dok u je u prvom kvartalu 2023. godine zabilježen SUFICIT od 64 miliona eura- navode iz Fidelity-ja.

Dodaju da, po svemu sudeći, budući prvi čovjek Vlade Crne Gore, nema nikakvo opravdanje da odmah po formiranju ne počne implementaciju programa Evropa sad 2.0.

“Programa, koji je, da podsjetimo, nemoguć bez ukidanja doprinosa za Fond PIO (o nonsensu pune zaposlenosti, koja je jedno o tri ključna obećanja programa ES 2.0 ne treba trošiti riječi). Kod nas neće proći priča o potrebi konsolidacije javnih finansija koja se plasira ovih dana; previše je crvenih zastavica koje ukazuju na činjenicu da je program ES 2.0 neodrživ jer je opasan po ekonomski sistem i javne finansije države Crne Gore”, zaključili su.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Anon
03.06.2023-17:15 17:15

Možda ima nekih tačnih stvari u analizi ali ova “finansijska analitičarska kompanija” koja je one-man-show je Urina uzdanica. Samo da se zna.