Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

EU mora održati Zapadni Balkan na evropskom putu

EU najbolja je kombinacija političkih sloboda i ekonomskog napretka, kao i društvene solidarnosti na svijetu, rekao je Borel

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borel izjavio je danas da EU mora cijeli region Zapadnog Balkana da održi na evropskom putu.

“EU najbolja je kombinacija političkih sloboda i ekonomskog napretka, kao i društvene solidarnosti na svijetu. Nismo savršeni, ali smo najbolji, zbog čega moramo nastaviti sa svima koji dijele našu viziju. To znači da održimo pažnju na Zapadnom Balkanu i cijeli region na evropskom putu, uključujući oživljavanje dijaloga između Srbije i Kosova”, rekao je Borel obraćajući se na Dubrovnik forumu.

Naveo je da se nazire izlaz iz tunela pandemije COVID-a 19, ali da svi moraju da ostanu budni zbog novih varijanti koje se pojavljuju, te pozvao na saradnju sa Rusijom i Kinom, koje se koriste “diplomatijom vakcinama”.

Upozorio je na stanje u Africi koje se pogoršava, gdje je vakcinisan samo tri odsto za razliku od 60 odsto u Evropi.

Borel je ocijenio da će jedna od posljedica pandemije biti sve nesigurniji, manje jednak i manje slobodan svijet.

“Nejednakost će biti vidljiva ne samo između zemalja nego i unutar svake pojedine zemlje” rekao je i dodao da su odlučujući faktor za prevladavanje pandemije vakcine, bez kojih ova bitka ne možemo biti dobijena.

On ističe da je na međunarodnom nivou bilo dosta podjela i da je nedostajala saradnja.

Borel je rekao da je važno kako će se EU pozicionirati u trouglu sa SAD-om i Kinom, koja, kako kaže, bilježi zadivljujući ekonomski razvoj.

On kaže da vidi da uticaj Kine raste u cijelom svijetu.

“Postaje sve nametljivija, saradnja s njom postaje sve teža”, istakao je Borel i dodao da se sa Kinom mora sarađivati na puno područja i da je privredni potencijal i dalje vrlo velik.

On smatra da će konkurencija između Kine i SAD-a oblikovati svijet u decenijama koja dolaze, a da EU mora zacrtati jasan smjer “gledajući kroz svoje naočare”.

IzvorRSE

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve